Echipaj câine-stăpân de nota 10
În cadrul Detaşamentului de Pompieri Roman îşi desfăşoară activitatea unul dintre cele mai bune echipaje de căutare-salvare a persoanelor de sub dârămături din ţară. Este vorba de plutonierul adjuntant Dumitru IUŞTIUC şi cel mai bun prieten al său, câinele Kara.
Activitatea în această formulă a început în luna martie a anului 2011, când cei doi au parcurs o perioadă de patru luni de pregătire la Sibiu, la sfârşitul căreia Kara a obţinut clasa I, cu media finală de 9,60.
Kara s-a născut la Centru Chinologic Sibiu, în data de 13.12.2009, părinţii ei, Icata şi Gic, fiind şi ei operativi. În luna mai 2010, a devenit membru al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ şi a făcut echipă cu un pompier al Detaşamentului Piatra Neamţ, până în luna martie 2011, când instructorul a demisionat.
Plutonierul adjuntant Dumitru IUŞTIUC a privit propunerea de a avea un asemenea partener ca fiind „mâna destinului”, având în vedere că este absolvent al Liceului Agricol Horia, al Colegiului Universitar Agricol, specializarea „Creşterea animalelor mici”, cu diplomă de subinginer, şi al Facultăţii de Zootehnie Iaşi, cu diplomă de inginer şi că, la sfârşitul studiilor, a satisfăcut stagiul militar obligatoriu, la Arma Cercetare. Până în anul 2007, plutonierul adjuntant Dumitru IUŞTIUC a fost, timp de doi ani, inginer tehnolog la o fabrică de lapte din judeţul Iaşi, apoi redactor la un ziar din judeţul Neamţ. În anul 2007 a fost încadrat ca subofiţer la Detaşamentul de Pompieri Roman.
La fiecare doi ani de zile, cei doi trebuie să susţină un examen. În anul 2013, echipajul a obţinut, în urma examenului, media zece. Examenul a constat în parcurgerea a două probe de căutare a unei persoane: una pe teren descoperit şi cealaltă pe un teren acoperit, la sediul unei ferme vechi. Criteriile evaluării au fost reacţia la comenzi şi aptitudinile de căutare specifice unui câine de miros.
Din fericire, nu a fost necesară activitatea de căutare a persoanelor de sub dărâmături, ceea ce nu îi face, însă, pe ce doi prieteni să se oprească din antrenament. Chiar prezentările făcute de cei doi coechipieri, cu ocazia „Zilei porţilor deschise” şi a altor activităţi destinate publicului, sunt parte din antrenamentul echipei, şi arată că partenerul necuvântător nu este deranjat de prezenţa unui număr de oameni în jurul lui, demonstrând că, într-o situaţie reală, el va putea să-şi desfăşoare misiunea de căutare a oamenilor.
Echipa de căutare-salvare face zilnic antrenamente, pe două domenii de pregătire: disciplinizare (reacţie la comenzi, socializare, obişnire cu excitanţi puternici – lumini, zgomote, suprafeţe dure şi instabile) şi dresaj de specialitate (căutarea victimelor, care pot fi la vedere sau acunse, în spaţii deschise sau închise. Pe timpul antrenamentelor în subunitate, colegii din Detaşamentul de Pompieri Roman se ascund în diferite încăperi ale subunităţii – garaj, subsol - , iar Kara îi găseşte întotdeauna).
Cei doi participă la toate exerciţiile cu forţe şi mijloace în teren ale Detaşamentului de Pompieri Roman. La ultimul exerciţiu organizat de subunitate, în ziua de 27 februarie, la Primăria municipiului Roman, având ca temă „Acţiunea Detaşamentului de Pompieri Roman în cazul producerii unui cutremur, urmat de un incendiu”, plutonierul adjutant Dumitru IUŞTIUC şi Kara au primit o probă specifică activităţii pe care o desfăşoară – o persoană s-a ascuns într-o încăpere din Primărie. Echipa a confirmat rezultatele obţinute la examene şi a identificat „victima”.
Plutonierul adjutant Dumitru IUŞTIUC a remarcat că niciodată Kara nu a renunţat la căutare, chiar dacă uneori trebuie să treacă pe suprafeţe umede, care nu îi plac.
“Avem o echipă de căutare-salvare foarte implicată în activităţile de pregătire, ceea ce ne face să avem încredere că, într-o situaţie reală, vor acţiona cu succes în activitatea de salvare a vieţii”, a declarat inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ, colonelul Ioan NIŢICĂ.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.