Campania „Cartea de Salvare la Bord” în staţiile Petrom

Duminică, 18 Octombrie 2015București

Campania  Cartea de Salvare la Bord  in statiile Petrom | imaginea 1 Cartea de Salvare la Bord este o iniţiativă lansată de Automobil Clubul Român (ACR) împreună cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi promovată în parteneriat cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi OMV Petrom.

Acest concept a fost implementat în România după modelul altor cluburi din Europa, membre ale Federaţiei Internaţionale a Automobilului (FIA)Dotarea maşinii cu Cartea de Salvare la Bord poate reduce cu până la 30% timpul de descarcerare în cazul unui accident Cu sprijinul OMV Petrom, campania de promovare se va derula în peste 400 de benzinării Petrom.

Bucureşti, 16 octombrie 2015: Majoritatea şoferilor din România manifestă un comportament preventiv în trafic, dar mai puţini dintre aceştia sunt familiarizaţi cu situaţia post-accident. În cazul unui accident grav, dotările autoturismelor moderne, menite să sporească siguranţa pasagerilor, sunt o serioasă provocare pentru echipajele de descarcerare. Anumite componente de siguranţă pot reprezenta factori de risc (ex. explozia generatoarelor de gaz din componenţ­a sistemelor airbag) atât pentru echipajele de intervenţ­ie, cât şi pentru persoanele care aşteaptă să fie salvate.

Cartea de Salvare a autoturismului aflată la bord poate creşte şansele de salvare ale participanţilor la trafic după un accident. Cu ajutorul acesteia, timpul de descarcerare poate fi redus cu până la 30%, aspect vital în lupta contracronometru pentru salvarea victimelor rezultate în urma accidentelor grave de circula­ţie.

Campania  Cartea de Salvare la Bord  in statiile Petrom | imaginea 2 „Acest proiect se înscrie în seria activităţilor pe care Automobil Clubul Român le derulează în cadrul Deceniului Mondial al Siguranţei Rutiere 2011 – 2020, lansat de Organizaţia Naţiunilor Unite, în scopul reducerii numărului de victime din accidentele rutiere. Prin implementarea „Cărţii de Salvare la Bord” în România, ACR, împreună cu IGSU şi noul partener OMV Petrom, contribuie substanţial la eforturile de salvare a vieţii victimelor accidentelor rutiere prin reducerea timpului de descarcerare”, a declarat Constantin Niculescu, Preşedinte ACR.

Cartea de Salvare la Bord este un document standardizat în format A4, care prezintă specificaţiile tehnice ale maşinilor. Aceasta cuprinde informaţ­ii importante pentru salvatori, cum ar fi: poziţionarea armăturilor cabinei, a rezervorului de combustibil, a bateriei, airbag-urilor, generatoarelor de gaz, unităţ­ilor de control ş.a., precum şi punctele adecvate de tăiere, astfel încât, în cazul unui accident rutier, echipele de descarcerare să intervină cu promptitudine pentru salvarea victimelor.

„Dacă aceste indicaţii sunt în maşină, ele nu fac decât să faciliteze pompierului operaţiunea de descarcerare şi să grăbească eliberarea victimei, în siguranţă, din maşina accidentată. Este un lucru care nu costă nimic, dar care poate face diferenţa între viaţă şi moarte. Este o onoare pentru Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să se alăture şi să sprijine această iniţiativă lansată de Automobil Clubul Român (ACR) împreună cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi promovată în parteneriat cu OMV Petrom”, a precizat Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, Şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Este o necesitate ca fiecare proprietar de autovehicul să deţină o carte de salvare, care poate fi descărcată de pe website-ul ACR – www.csb.acr.ro, în funcţie de marca şi modelul autovehiculului. Pentru a fi uşor de identificat diversele componente,Cartea de Salvare la Bord trebuie printată color şi aşezată la parasolarul din dreptul şoferului, aşa cum prevăd procedurile de salvare.

După tipărirea documentului, proprietarii de automobile îl pot prezenta la casele de marcat din orice staţie Petrom sau la sediile ACR, pentru a primi un autocolant de semnalizare. Acesta se va lipi pe interiorul parbrizului, în partea stânga sus sau stânga jos, pentru a „semnaliza” echipajelor de descarcerare prezenţa Cărţii de Salvare la Bord.

Campania  Cartea de Salvare la Bord  in statiile Petrom | imaginea 3 „Întotdeauna îi preţuim pe cei care vorbesc prin faptele lor şi nu prin cuvinte. Faptul că nu suntem singuri pe acest drum ne-o dovedeşte evenimentul pentru care suntem astăzi aici şi pe care îl consider o reuşită pentru fiecare dintre noi – un proiect ce se armonizează eforturilor IGSU în asigurarea şi menţinerea climatului de siguranţă la nivelul comunităţilor şi dorinţa partenerilor noştri de a se ralia demersurilor iniţiate… în sprijinul şi pentru cetăţean”, a menţionat Nicolae Cornea, Inspector General al IGSU.

OMV Petrom s-a alăturat campaniei Cartea de Salvare la Bord şi va facilita promovarea acesteia în aproape 400 de benzinării Petrom răspândite în toată ţara. În acelaşi timp, pentru că siguranţa angajaţilor este parte importantă a strategiei de sustenabilitate OMV Petrom, toate cele aproximativ 2.500 de autovehicule din flota companiei sunt echipate cu cărţi de salvare la bord.

„Grija OMV Petrom pentru siguranţa în trafic, atât a angajaţilor noştri, cât şi a clienţilor, a fost întotdeauna o preocupare şi o responsabilitate. Suntem un angajator major în România şi avem cea mai extinsă reţea de staţii. Implicarea noastră în promovarea Cărţii de Salvare la Bord vine ca un pas firesc, pentru că este un demers prin care putem să contribuim la protejarea vieţii a milioane de români”, a declarat Adrian Nicolaescu, Retail Manager OMV Petrom.

Cartea de Salvare la Bord va fi promovată de către mii de angajaţi din staţiile Petrom, prin intermediul celor peste 500.000 de pliante şi în plus printr-o aplicaţie online – un test menit să îi facă pe şoferi să conştientizeze cât de importantă este prezenţa în maşină a Cărţii de Salvare.

Campania „Cartea de Salvare la Bord” este o iniţiativă lansată de Automobil Clubul Român (ACR) împreună cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi promovată în parteneriat cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi OMV Petrom.

Parteneriatul s-a născut din dorinţa de a creşte gradul de conştientizare a participanţilor la trafic asupra importanţei fiecărui minut într-o misiune de salvare şi de a promova un proiect ale cărui beneficii au fost dovedite la nivel european.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.