2016 - Anul omagial Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș

Duminică, 29 Mai 2016Timiș

2016   Anul omagial Sfantul Iosif cel Nou de la Partos | imaginea 1 Anul 2016 este un an deosebit pentru iubitorii Sfântului Ocrotitor al Pompierilor din România - Iosif cel Nou de la Partoș. Astfel, în acest an binecuvântat se împlinesc 360 de ani de la nașterea Sfântului în Cer (15 august 1656) și 60 de ani de la canonizarea Sa (6-7 octombrie 1956).

În cinstea Sfântului, oameni cu suflet mare au organizat o serie de evenimente menite să-l cinstească pe Sfântul Ocrotitor al Pompierilor. Programul s-a desfășurat sub egida Zilelor Artei Sacre de la Partoș și a cuprins manifestări diferite dedicate tuturor categoriilor de vârstă.

Zilele Artei Sacre de la Partoș au debutat, în prima lor ediție, cu un program dedicat celor mai mici, sâmbătă, 14 mai 2016. Un grup de 35 de copii ai Școlii Gimnaziale din Banloc însoțiți de cadre didactice, au luat parte la proiectul Mai aproape de Tine, derulat la Sala Christiana a Centrului Social al mănăstirii, respectiv în incinta acesteia. O parte dintre ei au pictat, sub îndrumarea domnului Teofil Grecu, icoane pe lemn și pe hârtie, alții călăuziți de fratele Mircea Laza au învățat să bată toaca, iar alții au participat la diferite jocuri dinamice și distractive. Toți participanții au primit la final daruri oferite de către mănăstire.

Seara, de la orele 19, la Sala Christiana a avut loc avanpremiera reprezentației teatrale La început a fost Cuvântul, care, prin textele din Sfânta Scriptură și lirica universală a trimis la fundamentele credinței noastre. Conceptul și interpretarea inegalabilă le-a aparținut Ana Mariei Cojocaru și lui Cătălin Ursu, actori ai Teatrului Național din Timișoara. Ei au oferit publicului o splendidă mărturie de credință, o emoționantă trimitere prin cuvinte și gesturi simbolice la adevărul fundamental al Învierii, al întâlnirii cu Cel viu.

Ziua de luni, 16 mai 2016, a prilejuit, în contextul Zilelor Artei Sacre la Partoș-Banloc, întâlnirea cu renumitul maestru al naiului, Nicolae Voiculeț. Artistul a adus pe scena Căminului Cultural din Partoș, prin programul pe care l-a prezentat în fața a numeroși spectatori, frumusețea doinelor și a cântului tradițional românesc izvorâte din plinătatea sufletului omului adevărat înfrățit prin credință cu Dumnezeu și cu semenii. Evenimentul pricinuit de recitalul maestrului Voiculeț și al admirabilei sale orchestre a fost, așa cum însuși artistul mărturisea, o pledoarie pentru frumos, pentru autentic, pentru tradiție, pentru ceea ce ne este propriu și în același timp ne definește identitatea. O pledoarie pentru întoarcerea la origini, pentru redescoperirea lui Dumnezeu și a oamenilor, a bucuriei de a trăi.

2016   Anul omagial Sfantul Iosif cel Nou de la Partos | imaginea 2 Sâmbătă, 21 Mai 2016, după săvârșirea Sfintei Liturghii închinate Sfinților Împărați Constantin și Elena, la Centrul Social al mănăstirii, în sala media, a fost vernisată expoziția de fotografie „Între Ohrida și Partoș. Mănăstirile Sfântului Iosif”, în prezența a numeroși credincioși.

Este de fapt o recompunere prin texte și câteva zeci de imagini alese cu multă grijă a itinerariului petrecerii monahale a Sfântului Iosif începând cu Mănăstirea Maicii Domnului din Ohrida, în care intră ca frate începător la vârsta de 15 ani, continuând cu mănăstirile athonite Pantocrator, Marea Lavra, Xiropotamu, Cutlumuș, Vatoped, unde se nevoiește mai bine de 60 de ani și încheind cu Partoșul, ultimul său popas pământesc, de unde se mută la Cer în 15 August 1656.

Expoziția poate fi vizitată pe toată durata anului în curs, ea fiind unul din proiectele prin care Sfântul Iosif cel Nou este comemorat la 360 de ani de la mutarea sa la veșnicele locașuri și la 60 de ani de la canonizarea sa.

Duminică, 22 mai a.c., a venit momentul Pledoariei pentru neuitare. Comemorare prin muzică și cuvânt a Reginei Elisabeta Evenimentul acesta, închinat memoriei principesei Elisabeta a României, fostă regină a Elenilor și soră a Regelui Carol al II-lea (n. 12 Oct. 1894 – d. 15 Nov. 1956), a fost organizat de Mănăstirea de la Partoș în colaborare cu Primăria Banloc. Locația acestei frumoase manifestări artistice și de suflet a fost curtea castelului de la Banloc, acolo unde Elisabeta a petrecut din anul 1936 și până în 4 Ian. 1948 când, în contextul politic tulbure de atunci, toți membrii familiei regale au fost siliți să părăsească țara și să își asume calea exilului.Mai amintim că în luna Noiembrie a acestui an se împlinesc 60 de ani de la trecerea la cele veșnice a Reginei care a iubit mult locurile și oamenii de aici și care la rândul lor au prețuit-o și au păstrat-o cu recunoștință în memoria lor.

A fost prezentată de către părintele stareț Varlaam viața Reginei cu multe citate din memoriile Reginei Maria a României, mama Elisabetei și au fost audiate două concerte: unul al corului de copii Flores Castelli și al doilea al cvartetului de muzică clasică, Capricioso, din Timișoara (vioara I-a: Dragalina Cristian Csaba; vioara a II-a: Sonia Ionescu; violă: Miscu Traian Mihai; violoncel: Vizauer Kinga). La finalul momentului artistic au luat cuvântul părintele Arhimandrit Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei și domnul Cornel Toța, primarul comunei Banloc.

Acest eveniment a încheiat șirul manifestărilor prilejuite de prima ediție a Zilelor Artei Sacre de la Partoș.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.