Justiția pune IGSU cu botul pe labe: Locotenent-colonelul Orlando Șchiopu se poate întoarce la comanda ISU București-Ilfov!

Marți, 24 Mai 2016București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Lt.col. Orlando Șchiopu La finele anului trecut, cei trei ofițeri din comanda ISU București-Ilfov au fost puși la dispoziție în urma circului fără bani stârnit de un fax trimis cu tupeu, în miez de noapte, către IGSU, de un organizator de spectacole care dorea să desfășoare concerte în, acum “celebra” locație a Clubului Colectiv.

Și, cum în România când presa cere sânge nu mai gândește nimeni decât ce să sacrifice mai repede, cei trei au fost aruncați în groapa cu lei spre deliciul unui premier arogant și impulsiv care i-a desfințat și umilit PUBLIC în ședința de Guvern, afirmând că acești oameni nu mai au ce căuta în sistem.

Superiorii lor ar fi avut obligația să îi apere, dar n au făcut decât să semneze un ordin de punere la dispoziție, emis în baza unor prevederi legale paralele cu situația. La acel moment, revista Agenda Pompierului a relatat pe larg despre întreaga poveste referitoare la punerea la dispoziție a celor 3.

Ordin ilegal și explicații fantasmagorice

Cât privește ordinul de punere la dispoziție, redacția noastră a interpelat public IGSU referitor la baza legală a acestui act. Celebrul răspuns… îl redăm în cele ce urmează, fără alte comentarii:

“Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public, pentru corecta informare a opiniei publice, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă face următoarele precizări:

Punerea la dispoziţie a conducerii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” București-Ilfov, în speţă a colonelului Guţă Mihai-Mirel, a locotenent-colonelului Șchiopu Orlando Cătălin și a locotenent-colonelului Aldoiu Giani, s-a realizat în baza analizei solicitării acestora, exprimată prin rapoartele personale scrise ale ofiţerilor, întocmite în acest sens.

Conducerea IGSU a analizat şi dispus măsurile necesare pentru eliminarea oricăror aspecte legate de eventuala afectare a eficienţei actului managerial şi asigurarea obiectivităţii anchetei în derulare. Totodată, facem precizarea că celor trei ofiţeri le-au fost aduse la cunoştinţă ordinele emise, fără a exista contestaţii asupra actelor administrative întocmite potrivit competenţelor legale.

Punerea la dispoziţie, dispusă în temeiul art. 82, lit. a din Legea nr. 80 din 1995 privind statutul cadrelor militare, nu poate fi asociată cu recunoaşterea sau probarea vinovăţiei, această măsură fiind luată pentru asigurarea obiectivităţii şi corectitudinii verificărilor de către instituţiile abilitate, respectiv a credibilităţii şi eficienţei exercitării actului de comandă la nivelul ISU Bucureşti-Ilfov, urmând ca la finalizarea cercetărilor penale să se dispună măsuri conform competenţelor.”

Spuneam atunci că Articolul invocat de IGSU se referă clar la SOLUȚIONAREA SITUAȚIEI CADRELOR MILITARE AFLATE DEJA SUB INCIDENȚA PUNERII LA DISPOZIȚIE și face referire la un termen de 3 luni de soluționare a situației celor puși la dispoziție ÎN VEDEREA ÎNCADRĂRII SAU TRECERII ÎN REZERVĂ. Nu i-a păsat nimănui. Cei de la IGSU nu voiau să audă decât propriul lor adevăr, dovedit DE JUSTIȚIE a fi strâmb.

Instanța A SUSPENDAT Ordinul de punere la Dispoziție

Locotenent-colonelul Orlando Șchiopu, cu 23 de ani de stins incendii la activ, nu a suportat să fie umilit în acest mod. Motiv pentru care a acționat în instanță IGSU cerând suspendarea Ordinului prin care a fost pus la dispoziție. În ședința publică din 12 mai, Curtea de Apel București “admite cererea de suspendare a actului administrativ, în condiţiile art.14 al.1 din Legea nr.5542015. Suspendă până la pronunţarea instanţei de fond executarea Ordinului Inspectorului General al IGSU nr.3602/IG/25.11.2015. Executorie de drept. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare”.

Deși conducerea IGSU susținea sus și tare că punerea la dispoziție a celor 3 era un act de comanda LEGAL și necesar, iată că JUSTIȚIA E DE ALTĂ PĂRERE. Conform deciziei instanței, Șchiopu trebuie să se întoarcă imediat pe funcția din care a fost destituit în baza unui Ordin neconform cu legea.

Marți, 24 mai a.c., locotenent-colonelul Orlando Șchiopu a înaintat conducerii IGSU comunicarea sentinței solicitând, în baza deciziei instanței, repunerea pe funcția pe care o ocupase. Așteptăm cu viu interes reacția IGSU. Chiar dacă instituția are dreptul la recurs, o sentință executorie se aplică imediat.

Reamintim că, Articolul 297 din Codul Penal, aliniatul 1, descrie abuzul în serviciu ca fiind ”Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice.” Același articol precizează că abuzul în serviciu ”se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.” Iar în cazul lui Orlando Șchiopu, pompierul umilit, vătămarea nu a fost doar de natura drepturilor salariale ci și de natură a imaginii publice.

Premierul poate prezenta scuze public

Premierul Dacian Cioloș, cel care l-a umilit PUBLIC pe Orlando Șchiopu și pe colegii săi, ar putea să-și ceară liniștit scuze. Tot PUBLIC. În fața camerelor de luat vederi și a unei țări întregi. Așa cum a considerat de cuviință să îi umilească pe cei trei ofițeri. Decizia instanței arată că afirmațiile sale la adresa celor 3 au fost CALOMNIOASE și MINCINOASE!

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.