Colonelul Sorin Popovici s-a retras la pensie! În semn de prețuire a primit Placheta de Onoare a IGSU!

Duminică, 26 Iunie 2016Suceava
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Colonelul Sorin Popovici s a retras la pensie  In semn de pretuire a primit Placheta de Onoare a IGSU | imaginea 1 După mai mult de 20 de ani de carieră militară, colonelul Sorin Popovici, comandantul Detașamentului Rădăuți, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Bucovina" al județului Suceava, s-a retras la pensie. După ce a înfruntat furtuni și incendii, smulgând vieți din ghearele morții, pompierul Popovici Sorin a decis să se retragă de pe frontul incandescent.

La această răscruce de drum i-au fost alături colegii, prietenii, inspectorul șef al ISU Suceava generalul Ion Burlui dar și reprezentantul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, prim-adjunctul inspectorului general, colonelul Daniel Marian Dragne. Acesta i-a oferit în semn de prețuire pentru întreaga carieră profesională, cea mai mare distincție a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Placheta de Onoare.

În discursul său, reprezentantul IGSU a apreciat activitatea colonelului Sorin Popovici și a evidențiat tenacitatea și dăruirea cu care s-a implicat în realizarea Poligonului Multifuncțional de Pregătire de la Siret. "Colonelul Sorin Popovici este omul care a avut curajul să încerce să schimbe modul de pregătire în subunitatea pe care o conducea dar şi la nivelul inspectoratului judeţean Suceava, reuşind ca în câţiva ani poligonul de pregătire să devină centru vital pentru familiarizarea personalului inspectoratelor judeţene cu fenomenele determinate de incendii. Din acest motiv comanda Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a hotărât să aprecieze activitatea acestuia nu numai prin conferirea celei mai înalte distincţii pentru militarii pompieri, respectiv "Placheta de Onoare" ci şi prin prezenţa unuia din membrii comenzii la Rădăuţi." - a spus colonelul Daniel Marian Dragne. "E drept că în alegere un rol important l-a avut și faptul că ofiţerul şi-a desfăşurat activitatea în anul 2013 în cadrul Centrului Operaţional Naţional unde a contribuit activ la elaborarea noilor regulamente şi instrucţiuni de pregătire a pompierilor dar şi la desfăşurarea unor acţiuni şi evenimente simbol pentru instituţie: primirea primului drapel de luptă al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă precum şi evenimentele publice derulate în Bucureşti cu ocazia zilei de 13 septembrie şi 1 decembrie unde a asigurat din partea instituţiei coordonarea acţiunilor de pregătire, şamd." - a mai adăugat reprezentantul IGSU.

Prim-adjunctul inspectorului general al IGSU a apreciat talentul pedagocic deosebit al colonelului Popovici si a promis că visul acestuia legat de Baza de Pregătire de la Siret va fi continuat: "Pentru militarul, colonelul Popovici, pentru omul Popovici dar şi pentru prietenul Sorin, clipele de agitaţie profesională se numără pe degete deschizând drumul unor altfel de abordări mai pragmatice şi mai domestice (bunic, amenajări interioare şi exterioare la locuinţa personală, făcut piaţa...) care bănuim că nu îi vor lua din dorinţa de mai sluji instituţia chiar şi benevol în perioada următoare, având în vedere harul pedagogic cu care a fost înzestrat. Îi doresc din toată inima să fie sănătos şi îl anunţ de pe acum că îi vom rezerva o surpriză la momentul când vom inaugura Centrului de pregătire a Pompierilor de la Siret, ce este elementul principal al proiectului transfrontalier România – Ucraina."

Colonelul Sorin Popovici s a retras la pensie  In semn de pretuire a primit Placheta de Onoare a IGSU | imaginea 2 Generalul Ion Burlui, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Bucovina" al județului Suceava i-a urat pompierului o pensie lungă și fericită menționând: "Când îşi încheie opera, scriitorul obosit dar mulţumit pune tocul jos, pe masa de lucru. La terminarea cursei, alergătorul cu sudoarea încă în broboane pe frunte, îşi pune ghetele în cui. La final de carieră, ostaşul, fără a depune armele, se lasă totuşi la vatră. Domnule comandant, stimate coleg, dragă Sorine, te rog să-ţi faci timp de tine de acum înainte, să te bucuri de cei apropiaţi ţie, pe care i-ai privat de timp şi de afecţiune până acum, în detrimentul serviciului. Să te bucuri de soare fără a spune că este caniculă, de adierea aerului rece ce-ţi brăzdează obrazul fără a te gândi la viteza vântului, iar stropii de ploaie să-i vezi ca pe o bine-facere şi nu ca pe o ameninţare.

De acum, sirenele autospecialelor, ce flutură din girofaruri când pleacă la intervenţie, să le asculţi cu entuziasmul copilului ce admiră curajoşii pompieri ce merg râzând să lupte cu focul. Îţi doresc o pensie lungă şi liniştită, ştiind că inima îţi va ramâne veşnic tributară pompierilor, care te-au format şi realizat în viaţă şi pe care i-ai iubit, aşa cum face un POMPIER ADEVĂRAT.".

Personal l-am cunoscut pe pompierul, omul și militarul de carieră Sorin Popovici în urmă cu câțiva ani, cu prilejul unei vizite la Poligonul Multifuncțional de Pregătire Siret-Suceava. Am remarcat căldura, relaxarea dar și extraordinarul respect cu care era înconjurat de subordonații săi. Acolo, la Baza de Pregătire Siret, am văzut cum "dispar" gradele și funcțiile și totul se reduce la respect și camaraderie, la îndeplinirea cu maximă responsabilitate a misiunilor încredințate. I-am urmărit lui Sorin Popovici ascensiunea în carieră, momentele deloc ușoare de la București când se elaborau noile regulamente și instrucțiuni de pregătire a pompierilor militari români. Ca întotdeauna, chiar și în momente de presiune psihică maximă, a rămas același om calm, calculat, respectuos, devotat Armei.

Mărturisesc că, deși îi înțeleg și respect decizia, nu mă bucură plecarea de pe frontul incandescent a lui Sorin Popovici. Dintr-un simplu motiv: sistemul acesta are nevoie de oameni ca el. Oameni care să schimbe anumite modalități învechite de relaționare de la șef la subordonat, oameni care să fie capabili să-i învețe pe cei tineri tainele luptei cu focul, oameni care să impună respect prin atitudinea corectă și deschisă nu prin zbierete și amenințări. Oameni care să lase ceva în urma lor. Sorin Popovici a făcut asta. Pensie lungă și fericită, Sorine! Audacia et devotio!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.