Oameni de lângă noi: Silviu Mihăilă - polițist, pompier voluntar și restaurator de mașini vechi

Vineri, 05 August 2016Arad

Oameni de langa noi  Silviu Mihaila   politist  pompier voluntar si restaurator de masini vechi | imaginea 1 Silviu Mihăilă este polițist de 13 ani. Un polițist fascinat de lupta cu focul, devenit, acum 6 ani, pompier voluntar. Un polițist pasionat de modelarea fierului, dar și de recondiționarea mașinilor pe care timpul și-a lăsat puternic amprenta. Trei oameni, trei pasiuni, în unul singur. Un om cu suflet mare, devotat pasiunilor sale și semenilor săi.

Silviu Mihăilă este servant voluntar în cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Curtici. Întrebat cum se împacă cele două meserii de bază ale sale, cea de polițist cu cea de pompier, Silviu spune: "amândouă sunt profesii solicitante, dar, în acelaşi timp, sunt pentru și în interesul comunităţii. Merg la incendii de câte ori pot și nu sunt la serviciu. Nu mă văd făcând altceva. Sunt meserii binecuvântate."

Pericole la orice pas

Viața de pompier voluntar are și ea greutățile ei: "Am avut parte de câteva incendii mai mari, cel mai recent, anul trecut, în octombrie. Am fost anunțat prin telefon că iese fum de la o casă… M-am deplasat cât de repede am putut, pe o ceaţă foarte deasă. Era trecut de ora 23.00, (timpul de reacţie fiind de 8 minute) când ne-am apropiat, am observat un acoperiş cuprins în totalitate de flăcări, moment în care şeful SVSU a solicitat şi sprijinul ISU Arad, am desfăşurat dispozitivul, am evaluat căile de atac si am căutat un hidrant (ghinion, nu era niciunul în apropiere). În stânga casei, în flăcări, la acelaşi nivel, la distanţă destul de mică, era o altă casa care începuse, de la efectul termic, să fumege, aşa că am intervenit în salvarea imobilului încă neafectat. Maşina noastră are 2000 litri de apă. La scurt timp dupa ce am ajuns, cam 5 minute, acoperişul casei în flăcări s-a prăbuşit. La scurt timp au sosit şi colegii de la ISU Arad cu Iveco şi cu APCA de 9000, moment în care le-am acordat sprijin, eu personal urcând pe o scară exterioară la primul nivel şi am ajutat un servant de la ISU pentru lichidarea incendiului. La un moment dat, am rugat un prieten (pompier la ISU) să asigure scara să pot coborî, după ce am coborât, am făcut vreo trei metri, după care am auzit o bubuitură… picase o bucată de beton din placa de la acoperiş (care a fost ataşată ulterior turnării plăcii, doar cu câteva fire de beton şi care nu s-a observat a fi adăugată). Când m-am întors, acea bucată de beton de aproximativ 200-300 kg picase direct pe scară şi a secţionat două furtunuri sub presiune. Într-un final, incendiul a fost lichidat." - își amintește Silviu.

Voluntarul nostru a participat și la incendii cu butelii in flăcări, cel mai crunt fiind cel al unui autoturism în care a fost surprinsă o fetiţă de 3 ani, care, din păcate, a decedat după 2 luni.

Oameni de langa noi  Silviu Mihaila   politist  pompier voluntar si restaurator de masini vechi | imaginea 2

Pasiunea restaurării obiectelor vechi

Pasiunea pentru restaurarea obiectelor vechi o are de aproape 14 ani. S-a dezvoltat încet, pas cu pas, proiect după proiect. "De când mă ştiu, am fost pasionat de mesteşugărit şi, cum nevoia te învaţă, am încercat să am o ocupaţie constructivă. Îmi place istoria noastră, cu bune şi cu rele, şi încerc să salvez cât pot din ea prin restaurarea unor obiecte care fac parte din istoria noastră. Omul care nu apreciază macar istoria nu are niciun viitor, fiindcă nu ştie ce greşeli să nu repete." - spune Silviu.

Silviu Mihăilă a restaurat o hipopompă distrusă de vreme. Cu migală și răbdare deosebită, a refăcut fiecare parte, fiecare piesă. A fost un proiect greu, dar satisfacția a fost pe măsură. "Bineînţeles acest proiect realizat în mod voluntar nu era posibil fără susţinerea conducerii Primăriei Curtici, camarazilor, prietenilor şi, nu în cele din urmă, a familiei mele, oameni pentru care faptele contează şi îi caracterizează. În aceşti 3 ani şi ceva, în măsura timpului petrecut alături de camarazi şi prieteni, am reuşit să reducem la viaţă acest obiect făurit în 1895. O adevărată operă de artă, din perspectiva mea, ale cărei piese, subansamble, pe măsură ce le restauram, prindeau viaţă, iar la final răsplata a venit când am văzut fericirea din ochii oamenilor şi a copiilor care o admirau cu bucurie. Pentru mine nu a putut exista răsplată mai mare." - spune restauratorul.

Voluntarii din Curtici - tradiție de 130 de ani

Cei 18 voluntari de la Curtici sunt o echipă strâns unită care prin activitatea lor cinstesc tradiția de 130 de ani a Serviciului Voluntar din localitate. "Suntem 18 cu tot cu șoferii de autospecială, fiecare cu meseria lui, niște oameni deosebiți care fac voluntariat și de peste 25 de ani. La Primăria Curtici este un paznic care este sunat de către dispeceratul ISU și care ne sună pe noi, dac poți mergi dacă nu, asta este... tot timpul sun minim 6 care mergem sau merg la solicitării." - spune pompierul voluntar.

El apreciază colaborarea cu colegii din cadrul ISU Arad: "Am toată stima pentru cei care intervin la stingerea incendiilor cât și pentru conducerea ISU Arad. Ne-au sprijinit în toate proiectele pe care le-am întreprins și pe care în viitorul apropiat dorim să le desfăsurăm."*

SVSU Curtici are în dotare o autospecială DENNIS SABRE din 1998 achiziționată de aproximativ 2-3 ani, cu o capacitate maximă de 1800-2000 litri apă cu pompă de înaltă și joasă presiune, echipamente profesionale de intervenție (bocanci ignifugați, anti cuie, mănuși, echipament complet), aparat de respirat. Voluntarii sunt sprijiniți de primarul localității, un om de nădejde care în măsura posibiltățiilor financiare i-a ajutat tot timpul și care a facilitat ca în noiembrie 2014 un număr de 5 pompieri voluntari să urmeze un curs de prim ajutor.

Ce-și doresc voluntarii de la Curtici? Mai mulți hidranți, sănătate, o remiză nouă.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.