La un an de la "Colectiv", pompierii în reorganizare: conduși de un jandarm și dotați cu morgi mobile

Sâmbătă, 29 Octombrie 2016București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

27 de morti si 162 de raniti in urma unui incendiu izbucnit la un club din Capitala | imaginea 1 A trecut un an de la tragicul incident din Clubul Colectiv. Dumnezeu sa-i ierte pe cei ce s-au stins și să le dea sănătate celor ce au supraviețuit, mângâiere și alinare familiilor îndoliate. Un an de la evenimentul care a cutremurat din temelii România. Un an de la evenimentul care a scos în evidență atât de multe vulnerabilități și ilegalități.

Imediat după "Colectiv" România era în fierbere. A căzut un Guvern făcând loc altuia... tehnocrat. Incendiul de la "Colectiv" a pornit o avalanșă care nu s-a mai oprit. Din păcate efectele ei nu au fost tocmai cele așteptate. Au căzut capete, haotic și uneori nedrept. Chiar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență începuse să semene cu un Titanic de pe care unii erau aruncați pentru ca alții să-și păstreze funcțiile călduțe. Întrucât de la acea noapte de dureroasă amintire, capete luminate s-au gândit că instituția Pompierilor trebuie reorganizată din temelii, considerăm că e momentul unei retrospective.

Făcând un apel la memorie și răsfoind ziarele vremii vom observa că în acea noapte, la Clubul Colectiv nu se afla NIMENI din conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Inspectorul general de atunci, colonelul Nicolae Cornea era în permisie, acasă, la Vâlcea. La comandă se afla primul adjunct al IGSU, colonelul Marian Daniel Dragne care însă nu a fost de găsit?!?! De altfel, în imaginile filmate atunci apăreau doar Raed Arafat și Gabriel Oprea.

Cum era de așteptat, după "Colectiv", presa a dat în clocot. Au apărut N articole și reportaje, s-au cerut insistent capete. NU au căzut marii absenți de la intervenție, au căzut câteva săptămâni mai târziu, Șchiopu, Guță și Aldoiu - cei trei ofițeri din comanda ISU București-Ilfov, toți 3 prezenți la intervenția de la Clubul Colectiv. Locotenent-colonelul Șchiopu era acolo chiar din timpul liber - intrase deja în concediu în acea zi. A urmat umilitoarea reacție a Premierului, și punerea la dispoziție în baza unor ordine neconforme cu legea, pentru că nu văzuseră un fax pe care scria "Colectiv", printre alte sute de hârtii ce ajung zilnic într-un inspectorat. Șchiopu a fost singurul reabilitat de instanță pe funcția pe care o deținea la ISU București-Ilfov și singurul care a ales calea justiției pentru a-și apăra onoarea.

Ce a urmat? Controale peste controale. Corpul de Control al Primului ministru a verificat și reverificat Pompierii, respectiv intervenția de la "Colectiv". Apoi au decis: pompierii trebuie reorganizați. La un an de la "Colectiv" suntem în plină reorganizare a pompierilor militari români.

Iată câteva din schimbările pe care această reorganizare cu iz tehnocrat le-a adus:

  • Pompierii sunt conduși de un jandarm
  • Un procent covârșitor din inspectoratele județene pentru situații de urgență din țară au în conducere inspectori-șefi, prim-adjuncți sau adjuncți - împuterniciți. Aceștia ocupă aceste posturi în urma pensionării predecesorilor lor. Desigur actuala lege a pensiilor militare a oferit o alternativă mai bună ofițerilor pompieri decât lupta cu morile de vânt într-un sistem măcinat de lipsuri și nemulțumiri
  • Programul 24 cu 48 continuă chiar dacă eficiența sa nu a fost dovedită
  • Pompierii au fost dotați cu 3 morgi mobile în valoare de peste 1.000.000 de euro. Morgi mobile care presupun activități ce nu se regăsesc în atribuțiunile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Oare câte ambulanțe SMURD s-au achiziționat după Colectiv - dat fiind faptul că și în lipsa unei situații de urgență majore, sistemul de asistență medicală și prim ajutor este suprasolicitat la nivelul municipiului București?
  • Se recurge la recrutarea/angajarea de personal din surse externe după criterii de competență ce permit angajarea, spre exemplu, a unui absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport pe post de locțiitor șef Centru Operațional Județean - o funcție care presupune abilități de coordonare a intervențiilor
  • Urmează dotarea pompierilor cu o serie de containere în valoare de aproape 50 de milioane de euro...
  • A avut loc un exercițiu amplu de alarmare în caz de cutremur și se vorbește pe la colțuri cu groază de un al doilea
  • Organigrama Inspectoratului General pentru Situații de Urgență s-a îmbogățit cu noi Direcții și Servicii cu funcțiile aferente

Vă lăsăm pe Dumneavoastră, cititorii, să apreciați dacă reorganizarea aflată în plină desfășurare este de bun augur, dacă ea poate aduce o mai mare eficiență în cazul unei tragedii gen "Colectiv", sau nu. Un lucru e cert: la "Colectiv" greul l-au dus cei fără funcții!

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.