Morgi mobile - da, tehnică şi utilaje grele pentru intervenții la dezastre - ba!

Joi, 03 Noiembrie 2016București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Morgi mobile   da  tehnica si utilaje grele pentru interventii la dezastre   ba | imaginea 1 În dimineața zilei de marți, 1 noiembrie a.c., Ministerul Afacerilor Interne a inițiat un exercițiu de alarmare a structurilor pentru situații de urgență în București și în județul Iași. Concentrarea de forțe a fost de excepție, la simulare participând peste 6000 de oameni și peste 600 de mijloace tehnice.

Pompierul român - etern exemplu de devotament și sacrificiu

Dincolo de scenariul intens mediatizat, dincolo de punctele tari sau de punctele slabe, dincolo de nemulțumirile ministeriabililor, acest exercițiu arată încă o dată că pompierii rămân aceeași oameni curajoși, devotați, militari disciplinați gata oricând să se sacrifice pentru semenii lor. NIMENI nu poate contesta mobilizarea generală a militarilor pompieri din toată țara.

Fie că a fost vorba de accidentul aviatic din Apuseni, de Siutghiol sau de Colectiv, sau doar de o aplicație tactică, pompierul român, baza piramidei acestui sistem orientat pe salvarea vieților omenești, a fost întotdeauna la datorie. Đincolo de comunicarea deficitară între instituțiile statului, dincolo de stațiile pe frecvențe diferite, dincolo de plusuri și minusuri, trebuie să reținem un aspect: în acest exercițiu au fost implicați sute de pompieri din întreaga țară care, pentru a veni în spijinul potențialelor victime ale unui seism și-au lăsat familiile luându-și rămas bun de la apropiați poate doar telefonic, pentru a putea fi la datorie.

OMAI 360 prevede încă din 2004 dotarea pompierilor cu tehnică și utilaje grele

Dacă tot vorbim de cutremur cu atâta vervă de o vreme încoace și dacă tot ne aflăm în pragul celui mai amplu exerciţiu de mobilizare şi răspuns la dezastru din ultimii 25 de ani, există o prevedere legislativă în Ordinul nr. 360 din 14 septembrie 2004 privind structura organizatorică şi dotarea serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă, care, la articolul 11 din anexă stipulează: "Pentru nevoi de intervenţie în caz de dezastre, la nivelul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă Bucureşti, Bacău, Cluj şi Dolj, se constituie subunităţi de intervenţie dotate cu tehnică şi utilaje grele, cărora li se arondează un număr variabil de judeţe, în funcţie de timpul de răspuns.". Asta însemnând subunități speciale dotate cu excavatoare, buldozere, macarale, picamere etc..

Din informațiile noastre nu există nicio astfel de subunitate în țară. La capitolul dotare ar exista autospeciale de descarcerare grea. Ar trebui să ținem totuși cont că o autospecială de descarcerare grea rămâne un utilaj de intervenție cu precăđere la accidente rutiere chiar dacă unele din echipamentele de pe aceasta ar putea da o mână de ajutor în caz de cutremur.

Un scenariu cu clăđiri prăbușite după un seism ar avea nevoie de picamere de putere mare pentru spart betoanele, macarale etc.. În România, în dotarea pompierilor există până acum o singură macara de 60 de tone. Altele urmează probabil a fi achiziționate. Deși Ordinul sus amintit a apărut în anul 2004, pâna în prezent nimeni nu s-a sinchisit să pună în practică prevederile sale. Sunt 12 ani de atunci. În schimb, în dotarea pompierilor au apărut morgile mobile?!? Subiect macabru, despre care ni s-a explicat insistent cât de necesar este. Și totuși. Transportul sau stocarea cadavrelor nu se regăsește în atribuțiunile Pompierilor. Atunci, de ce în loc să cumpărăm utilaje grele care ne sunt impuse de un Ordin și de care ar fi nevoie foarte mare în caz de cutremur, achiziționăm morgi mobile?

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.