Țara arde, babele se piaptănă: pe timp de cod portocaliu de ninsori, proaspătul inspector general - la raliu!

Joi, 22 Martie 2018București
Autor: Ioana Anamaria Ungur
Sursa Foto: www.ziaruldeiasi.ro, Facebook-Cotnari Rally-Iasi

Foto: www.ziaruldeiasi.ro Sudul țării e cuprins de iarnă iar codurile portocalii și galbene au pus stăpânire pe mai bine de jumătate de țară. Televiziunile nu mai prididesc să alarmeze populația, școlile se închid, mobilizarea de forțe este exemplară. Peste 3.300 de pompieri militari cu șenilate și autospeciale de teren sunt pregătiți să intervină în sprijinul comunităților din zonele vizate de fenomenele meteorologice periculoase, prognozate pentru zilele următoare.

Totul e pregătit, în cele mai mici amănunte. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență e gata să facă față atacului Generalului Iarnă ca de la egal la egal. Doar, de vreo lună și jumătate încoace insituția e condusă, cum cu mândrie afirma însăși ministrul Carmen Dan, de un general.

Întâmplarea face că, la începutul acestei săptămâni, generalul Dan Paul Imanadi nu se afla la comanda insituției, fiind în concediu. Deja, după doar vreo lună de la învestire? - se întreabă "cârcotașii"! Da. Și nu, motivul nu e oboseala acumulată, sau faptul că - așa cum o șoptesc pe la colțuri gurile rele - funcția de inspector general ar fi o pălărie prea mare pentru Domnia Sa. Dimpotrivă! Pare-se că inspectorul general al pompierilor militari debordează de energie și a ales în aceste zile să-și consume adrenalina taman pe pista Raliului Brașovului!?!?!?!

Conform informațiilor de pe siteul evenimentului raliulbrasovului.ro, Generalul Dan Iamandi va pilota în cadrul competiției Tess Rally 47, alături de un copilot un autoturism Subaru Impreza WRX STI, o mașină ai cărei căluți putere reușesc să satisfacă cele mai exigente gusturi în materie de viteză. Noi îi urăm succes!

Foto: Facebook-Cotnari Rally-Iasi Cât despre bătălia cu Generalul Iarnă aceasta va fi dusă de cei rămași la posturi. Încă de la începutul carierei un militar jură credință patriei și jură să-și apere țara cu prețul vieții. Și bineînțeles să respecte regulamentele militare. Regulamentele nu interzic pe literă de lege unui comandant să-și ia concediu pentru a participa la curse de raliu pe timp de coduri de zăpadă. Probabil nimeni nu s-a gândit că ar trebui să introducă astfel de restricții, bazându-se pe devotamentul, dăruirea și responsabilitatea ce caracterizează un militar.

Cum spuneam, mai bine de jumătate de țară se află sub avertizare de cod galben sau portocaliu de ninsori, meteorologii neexcluzând posibilitatea ca acestea să se transforme chiar în coduri roșii. De curând, pompierii militari au primit un ordin al generalul Dan Iamandi care prevedea recompensarea orelor suplimentare lucrate, doar cu timp liber, nu cu bani. După ce inspectorii șefi au început a pune în aplicare ordinul cu pricina, în doar câteva zile au apărut primele probleme: multe libere, oameni puțini, echipaje incomplete. A urmat o videoconferință în care s-a dat verbal, un soi de "la loc comanda" și s-a cerut ca oamenii să fie chemați din libere. Banii? Cândva... Un ordin scris lămuritor nu a mai apărut.

Cu toate astea, pompierii militari sunt pregătiți și vor fi alături de semenii lor așa cum au fost întotdeauna. Îmi amintesc fața zâmbitoare a ministrului Carmen Dan și mimica satisfăcută de cadoul pe care îl oferea Armei Pompierilor: un general la comandă. După cum vedeți, distinsă doamnă, la doar o lună de la bilanțul celor mai iubiți militari, aceștia trebuie să facă față greutăților generate de vremea rea fără a-și avea generalul la comandă. Și s-au organizat foarte bine. Pentru că ei, cei din sectorul operativ, știu să-și facă treaba. Pentru că ceea ce așteaptă ei de la un comandant este să le reprezinte interesele. Să-i doteze cu cele necesare: echipamente sau tehnică de intervenție. Și mai așteaptă ca la intervenții cu grad mare de dificultate, să fie în mijlocul lor. În rest, treaba și-o fac ei, cei din linia întâi.

De altfel, și la cârma Ministerului pe care îl conduceți s-au perindat generali, și tot Dumneavostră, chiar dacă nu sunteți cadru militar, vi se pare că faceți treaba mai bine. Altfel, probabil, demisionați când vi s-a cerut.

Generalul Iarnă bate la ușă. Generalul Iamandi e la raliu. Concluzia o trageți domniile voastre.

Tara arde  babele se piaptana  pe timp de cod portocaliu de ninsori  proaspatul inspector general   la raliu | imaginea 3

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.