Nu ne luați de proști! - câteva precizări în așteptarea răspunsului de la MAI

Vineri, 25 Mai 2018București

Am sperat, într-o sfântă naivitate, că termenul prelungit cerut de MAI pentru a răspunde întrebărilor noastre legate de situația tensionată și nefericită dintr-un anumit inspectorat județean đin țară, însemna că ministrul de resort dorește să ia măsuri în situația respectivă, situație ce i-a fost necunoscută până de curând, și i-am respectat dreptul de a nu cădea prost în fața militarilor pompieri, a cititorilor noștri, a presei.

În condițiile în care gafele nefericite ale unor persoane din actualul Guvern fac deliciul presei și dau apă la moara gurilor mai mult sau mai puțin rele, ne gândeam că e de sperat ca măcar la interne să regăsim o mână de fier. Ministerul Afacerilor Interne este o piesă grea, un minister greu de condus și gestionat cu atât mai mult pentru o femeie. Logic, un ministru nu poate ști ce fetish-uri bolnave are agentul de poliție Cutărescu, dar, cel puțin în cazul întrebărilor noastre este vorba de ditai ofițerul cu ditamai gradul, ajuns în prag de pensie.

Din respect pentru faptul că Direcția Informare și Relații Publice a MAI a răspuns în termen adresei noastre, chiar dacă cerând un răgaz, nu vom da, încă, numele inspectoratului în cauză. Ne cerem scuze pentru acest fapt, cititorilor noștri, cărora le înțelegem curiozitatea și îi rugăm să mai aibă puțintică răbdare. Totodată am considerat de cuviință să lăsăm timp ministrului de resort să rezolve problemele semnalate de care, din câte știm, nu avea cunoștință.

E ușor de criticat un ministru. E ușor să te întrebi de ce nu face cutare sau cutare lucru. Cine nu a lucrat niciodată într-un minister nu știe că această instituție este cel mai bun exemplu pentru vorba populară: "până la Dumnezeu, te mănâncă Sfinții". Doar că în acest caz, sfinții sunt reprezentați de câte un secretăraș de stat, preocupat să bage gunoiul sub preș pentu ca nu carecumva să fie nevoit să recunoscă ditamai greșeala comisă când l-a scos de bun și competent pe ofițerul respectiv în fața ministrului de resort. Asta în condițiile în care șefii direcți ai individului se cam îndoiau de capacitățile sale. Deh, pușca și cureaua lată, ce fecior eram odată!

Nici măcar faptul că a fost prins cu documentul de control la ciorap, pus bine la păstrare, departe de ochii ministrului de interne, nu l-a determinat pe respectivul ministeriabil să admită că e om și greșește. A continuat a trage sfori pentru a-și apăra protejatul. Surse de încredere susțin că ministrul Carmen Dan ar fi intenționat să rezolve această situație jenantă, înainte de un anumit termen. Ițele subordonaților săi din minister se pare că au fost țesute în așa fel încât, mâna sa de fier, să rămână prinsă în plasa de paianjen a tergiversării. Scopul acestor manevre? Dincolo de interese, dincolo de orgolii nemărginite, este, în mod cert, acela de a face ministrul de interne să pară slab, nepregătit, incapabil de a lua decizii și total nestăpân pe situație.

Gestul este cu atât mai urât cu cât, ofițerul cu pricina a mai primit, în cariera sa, "vot-uri de blam" din partea superiorilor direcți sau indirecți, militari și ei. Asta pe lângă raportul de control întocmit de ultima descindere a unei comisii de control a IGSU la fața locului și care face obiectul întrebărilor noastre. Unii se dau însă de ceasul morții să prindă în jocul lor de culise și ministrul de interne. Doar, doar vor reuși să îi compromită imaginea în aceste vremuri și așa tulburi pentru Guvern.

În mod firesc, cuvântul unui civil, ar trebui să rămână cuvântul unui civil, fie el și secretar de stat, în fața cuvântului greu al unor militari de carieră și a unor specialiști ai comisiei de control a IGSU, care sunt, în mod cert, în măsură să evalueze corect, neajunsurile din cadrul unor unități subordonate.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.