Pompierii duc dorul unui comandant adevărat

Vineri, 18 Mai 2018Bihor

Gral.lt.(r) Vladimir Secară Joi, 17 mai a.c., a fost ziua de naștere a, se pare, celui mai iubit și adevărat comandant al pompierilor militari: Generalul locotenent ® Vladimir Secară. Pompierii militari i-au transmis, prin intermediul Agendei Pompierului o mulțime de mesaje de “La mulți ani!”, majoritatea dublate și de regretulde a nu îl mai avea comandant.

An de an, ziua de naștere a generalului Vladimir Secară stârnește realmente exuberanță în mijlocul pompierilor. Mesajele de felicitare curg, amintirea vremurilor bune curge și ea, mână în mână însă cu durerea vremurilor pe care a ajuns să le trăiască Arma. Din 2011 începând pompierii militari n-au mai avut, se pare, un comandant în care să aibă încredere și pe care să-l simtă al lor.

Să vedem cum arată istoria pompierilor miltari români după 2000…

  1. Gen. ® Vladimir Secară - comandantul pompierilor militari în perioada 2000-2011. Cu ce a intrat în istorie? Ca fiind cel mai iubit comandant al pompierilor militari, cel mai apropiat de ei și pe care îl regretă trupele până și azi.
  2. Col. Marcel Lucaciu - comandantul pompierilor militari în perioada februarie 2011-octombrie 2012. În timpul “mandatului” său au avut loc celebrele disponibilizări care au afectat peste 2000 de pompieri.
  3. Gen. ® Ioan Baș - comandantul pompierilor militari în perioada octombrie 2012-iunie 2013. Cel mai scurt mandat de inspector general.
  4. Gen. Ion Burlui - comandantul pompierilor militari în perioada iunie 2013-ianuarie 2014. Omul în care trupele și-au pus mari speranțe și i-a părăsit brusc cu “celebra” expresie “iarna nu-i ca vara, la munte nu-i ca la câmpie”.
  5. Col. Nicolae Cornea - comandantul pompierilor militari în perioada ianuarie 2014 - februarie 2016. Venit din trupe, poate cu mult prea mult bun simț și prea docil pentru această funcție.
  6. Gen. ® Ovidiu Vasilică - comandantul pompierilor militari în perioada februarie 2016 - februarie 2017. Un jandarm la cârma pompierilor. Dincolo de calitățile manageriale, rămâne o palmă dată Armei de politicieni.
  7. Col. Daniel Marian Dragne - comandantul pompierilor militari în perioada februarie 2017 - februarie 2018. Primul comandant schimbat după ce a condus cu succes o intervenție grea. Chiar în timp ce era pe front la Moftinu, unii îi trăgeau deja clopotele la București.
  8. Gen. Dan Paul Iamandi - comandantul pompierilor militari în perioada februarie 2018 - prezent. Omul care încearcă să îmbine pasiunea pentru raliuri cu cea pentru Arma Pompierilor. E poate prematur să tragem concluzii.

7 ani, 7 comandanți

După cum lesne se poate observa, Generalul Vladimir Secară a stat 11 ani în fruntea trupelor. În următorii 7 ani, pompierii au avut 7 comandanți. Pompierii îl păstrează în suflet pe Generalul Secară și duc dorul uniformelor verzi. A vremurilor când pompierii erau POMPIERI, erau ARMĂ. Azi, pompierii sunt un amestec de Armă, doctori, protecție civilă, civili și extrem de multe interese. Identitatea ca Armă a rămas doar în sufletele adevăraților militari, în fața celor de mai sus ei sunt doar o piață propice de absorbție de fonduri, de achiziții pe sume exorbitante. Desigur, ar fi multe de spus, și, promitem, că vom spune. De aici au pornit multe jocuri de culise care au dus la schimbarea comandanților pe bandă rulantă, în funcție de cum dictau interesele. Cine să mai țină cont de oameni, de rolul unui comandnat, de demnitatea unui militar, când totul se învârtea în jurul sumelor exorbitante alocate pentru achiziții.

Pompierii duc dorul unui comandant adevărat. Duc dorul stabilității. Duc dorul Armei Pompieri așa cum a fost ea. Zadarnic…

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.