Pompierii români, după încă 6 luni cu șef împuternicit

Marți, 31 Iulie 2018București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Pompierii romani  dupa inca 6 luni cu sef imputernicit | imaginea 1 Nu, nu vă vom spune cine va fi următorul inspector general. Nu acum. Așteptăm cu viu interes publicarea deciziei de împuternicire sau de prelungire a împuternicirii în Monitorul Oficial. Vom arunca doar o privire retrospectivă asupra ultimelor 6 luni din viața pompierilor români.

Generalul Dan Paul Iamandi a fost numit la cârma pompierilor la data de 4 februarie a.c.. Dincolo de obligațiile obișnuite ale unui inspector general, de la participarea la diferite inaugurări sau festivități, la responsabilități administrative zilnice (doar se știe că un inspector general are o mapă nu generoasă, ci chiar imensă), ședințe, întrevederi etc., de numele generalului Dan Paul Iamandi se leagă două aspecte importante: acordarea de zile libere, pentru orele suplimentare lucrate, dar și sofisticata procedură de plată a orelor suplimentare.

Astfel, în luna martie a apărut un Ordin asumat de generalul Dan Paul Iamandi care preciza: "Printre măsurile stabilite în adresa menționată (adresa Direcției Generale Financiare - n.r.) cu impact imediat este cea referitoare la compensarea activității desfășurate peste durata normală a timpului de lucru, în zilele de sâmbătă, duminică, precum și în zilele de sărbători legale, indiferent de modul de organizare a timpului de lucru, NUMAI CU TIMP LIBER CORESPUNZĂTOR. În acest sens, ordonatorii terțiari de credite vor dispune măsurile care se impun pentru punerea în aplicare a măsurii menționate, începând cu drepturile care se plătesc în luna martie a.c.". Ulterior, în iunie, a apărut alambicata procedură, asumată tot de generalul Dan Paul Iamandi care le diminua oamenilor considerabil veniturile pentru orele lucrate suplimentar.

În tot acest timp, inspectorul general nu a renunțat la pasiunile sale reușind să îmbine pasiunea pentru raliuri cu responsabilitățile funcției. Astfel, au fost 6 luni intense, timp în care generalul Dan Paul Iamandi a participat la nu mai puțin de 4 competiții de raliu: 24-25 martie la Brașov, 4-5 mai la Cluj, 15-16 iunie la Bacău și 13-14 iulie la Harghita. Fapt ce atestă o rezervă de energie inepuizabilă. Predecesorii săi din provincie de cele mai multe ori nu apucau să dea pe acasă și deseori nici măcar să-și consume concediul legal de odihnă fiind veșnic îngropați în responsabilități. Actualul inspector general pare însă un om organizat care știe să îmbine perioadele de relaxare cu stresul de la serviciu. E drept că prima cursă de raliu, cea din martie, a picat prost, taman în perioada codurilor portocalii de ninsori, dar generalul a demonstrat că are încredere în oamenii pe care îi conduce și că echipa pe care o preluase cu o lună înainte se descurca excepțional și fără domnia sa. Ba mai mult, demonstrând că e extrem de abil în a da presei răutăcioase peste nas, a și dat o fugă până în Dispeceratul IGSU. Vizita a fost anunțată cu surle și trâmbițe pe pagina de Facebook a insituției. Din nefericire imaginile surprinse arătau un comandant care era pus la curent cu starea lucrurilor și nicidecum unul care coordona activitatea.

Ar mai fi de menționat faptul că, la sfârșitul lunii iunie, inspectorul general s-a aflat în județul Suceava, coordonând misiunile de intervenție a pompierilor în sprijinul semenilor afectați de inundații. ISU Suceava, un subiect sensibil sau poate o rană deschisă pentru orgoliul unora, dar despre asta, într-un alt material.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.