De la gaze inofensive la întrebări justificate adresate MAI, DSU, IGSU, Premier
Mitingul care a avut loc la data de 10 august 2018 în Capitală a ajuns în centrul atenției mai multor exponenți ai vieții publice/politice, a presei și mai multor organizații interne și internaționale. Repercusiunile evenimentelor desfășurate atunci sunt încă în desfășurare. Sute de plângeri penale depuse împotriva jandarmilor, a ministrului de interne, o persoană decedată în condiții suspecte, oameni răniți și suferinzi în urma acțiunilor jandarmilor de reprimare a revoltei manifestanților.
Au fost elaborate mai multe păreri privind efectele expunerii pe termen scurt, mediu și lung la gazele lacrimogene. Au fost medici și oameni de știință care au atras atenția asupra pericolului pe care gazele lacrimogene îl reprezintă pentru sănătatea oamenilor, au accentuat și au avertizat populația că este imperios necesar să se prezinte la medic pentru un control. La pol opus, doctorul Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a încercat să liniștească populația, opinând public că aceste gaze lacrimogene nu ar fi periculoase pentru sănătate pe termen lung.
Revista noastră a publicat unele întrebări, zicem noi justificate, pe această temă, mai ales dat fiind faptul că pompierii paramedici au fost ei înșiși prezenți în mediul sufocant din Piața Victoriei. Acordând ajutor semenilor lor afectați de gazele lacrimogene, militarii era imposibil să nu fie ei înșiși atinși de “briza” grenadelor colegilor lor jandarmi.
Și, pentru că nimeni nu s-a simțit obligat să dea un răspuns, ne vedem nevoiți să reluăm și să reformulăm, punctual, întrebările care ne măcinau imediat după evenimentele de tristă amintire. De această dată însă le vom adresa atât public în paginile revistei cât și oficial, prin e-mail, Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situații de Urgență dar și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență dar și Primului ministru al României.
- Cine a fost persoana/grupul de persoane/instituția responsabilă de coordonarea din punct de vedere medical a desfășurării misiunii de acordare de prim ajutor calificat pe parcursul mitingului care a avut loc la data de 10 august 2018 în București?
- În cadrul ședințelor operative desfășurate premergător mitingului s-a adus la cunoștința pompierilor militari faptul că Jandarmeria urmează a acționa cu substanțe iritante, în cazul în care situația ar scăpa de sub control iar potențialii protestatari violenți ar trebui “potoliți”?
- Au fost pregătiți pompierii militari pentru o intervenție în astfel de condiții? Au fost informați cu ce substanțe se va acționa și cum pot fi limitate efectele acestora asupra oamenilor?
- Întrucât chiar și pe siteurile destinate civililor care acordă primul ajutor se pune accentul pe siguranța salvatorului, au fost pompierii militari pregătiți să intervină într-un spațiu, fie el și liber, inundat cu gaze lacrimogene? Au fost asigurați cu măști sau aparate de respirat?
- Se avansează ideea că substanțele conținute în sprayurile și grenadele utilizate de jandarmi pe timpul intervenției din data de 10 august a.c. sunt sigure și inofensive pentru sănătatea oamenilor. Vă rugăm să precizați la ce distanță de fața/corpul unui om este considerată sigură utilizarea acestor substanțe.
- Având în vedere că la mitingul din data de 10 august a.c. vorbim despre o intervenție în forță a Jandarmeriei și că substanțele iritante au fost utilizate din belșug, vă rugăm să ne comunicați dacă s-a solicitat intervenția echipajelor CBRN pentru a verifica, în vederea siguranței participanților la miting, a salvatorilor și a celorlalte forțe de intervenție, concentrațiile de gaze din aer pe parcursul acelei nopți.
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.