Gazul CS - armă chimică. Pompierii fără echipament specific au avut aceleași riscuri ca și protestatarii

Miercuri, 22 August 2018București

Gazul CS   arma chimica  Pompierii fara echipament specific au avut aceleasi riscuri ca si protestatarii | imaginea 1 Au trecut 12 zile de la intervenția în forță a Jandarmeriei asupra protestatarilor din Piața Victoriei. Rezultatul: un raport secretizat, niciun vinovat, un mort, sute de plângeri penale, multe neclarități, acuze și justificări. Exat ca după Colectiv…

Gazul CS - dacă e conform normelor europene, e “bun”

Unul din subiectele cele mai discutate, după cel privind violența exacerbată de care au dat dovadă jandarmii, a fost subiectul substanțelor cu care s-a acționat asupra protestatarilor. Au fost medici, oameni de știință, care au atras atenția cu voce tare asupra riscurilor pe care acele substanțe îl prezintă pentru sănătate. La pol opus s-au aflat reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență care susțineau că totul e conform normelor europene.

Ba, mai mult, șeful DSU, dr. Raed Arafat arăta în una din expunerile sale pe pagina de Facebook a insituției că: ”…fabricanții au subliniat că astfel de substanțe, precum O – Chlorobenzylidenenmalonnitrile, cunoscute sub denumirea CS, sunt folosite și de alte forțe de ordine din Europa și din lume. (…) Conform recomandărilor Centrului pentru Controlul Bolilor din Statele Unite, tratamentul expunerii la gazele lacrimogene este unul simptomatic neexistând medicamente specifice sau antidoturi. Astfel, tratamentul se asigură prin spălarea abundentă a ochilor și a feței la momentul expunerii și prin tratamente specifice iritării tegumentelor și a căilor respiratorii, dacă aceasta persistă”.

Un document de pe site-ul IGSU arată că gazul CS se încadrează în categoria armelor chimice

Nu ne putem permite a-l contrazice pe dr. Arafat. Nu avem nici experiența și nici studiile sale în ale medicinei, dar, ca tot omul obișnuit, avem Internet. O căutare mai atentă pe Google, ne duce direct la un document al Inspectoratului General pentru Situații de Ugență: “Măsuri ce se execută în caz de utilizare a armei chimice”. Desigur, vor fi voci care vor respinge cu fermitate ideea că în cazul acelei intervenții s-ar fi folosit arme chimice. Rândurile de mai jos, care aparțin specialiștilor acestei instituții sunt însă destul de clare.

Din documentul respectiv aflăm că printre Principalele substanțe toxice de luptã (STL) care pot fi folosite în atacurile cu arma chimicã se numără, la categoria STL iritante taman CS - ul utilizat în piață!!!!!! Ca să vezi! Probabil șefului DSU, în calitatea sa de coordonator (și) al IGSU, acest aspect i-o fi scăpat. Deh, când funcționezi ca un soi de Superman salvator al națiunii române, când ai prea multe responsabilități și trebuie să coordonezi și medici și pompieri, să depui eforturi colosale pentru a derula cât mai multe achiziții prin IGSU, să lupți cu pesta porcină chiar dacă nu ești medic veterinar, să te gândești cum să-i determini pe medicii specialiști să renunțe fie la cabinetele private, fie la posturile din spitalele de stat, când ești preocupat de sănătatea populației într-atât încât pornești campanii contra fumatului fără fum, e aproape imposibil să nu-ți scape ceva.

Tot în documentul cu pricina se arată că, logic, “Protecția persoanelor care trebuie sã acționeze în zona contaminatã se va realiza prin utilizarea mijloacelor individuale de protecție, speciale sau simple, cu ajutorul cãror se protejeazã corpul de un eventual contact nemijlocit cu substanțele toxice de luptã”. Ori, pompierii care au intervenit acolo au beneficiat de protecția mâinii puse la gură, asta când nu erau nevoiți a-și folosi mâinile pentru a susține victimele.

Sursa: masuri_de_protectie_in_caz_de_utilizare_arma_chimica.pdf

Îmbrăcămintea expusă la Gazul CS trebuie spălată de mai multe ori sau distrusă

Pe de altă parte, un search rapid pe Wikipedia despre gazul CS, arată: “Compusul 2-clorobenzalmalononitril (numit și o-clorobenziliden malononitril; formula chimică: C10H5ClN2), un cianocarbon, este componentul principal al unui gaz lacrimogen cunoscut sub acronimul CS care este folosit ca mijloc de neutralizare a manifestanților violenți în misiunile de menținere sau restaurare a ordinii publice. Expunerea provoacă senzația de arsură și lăcrimarea incontrolabilă a ochilor, în măsura în care subiectul nu poate să-și țină ochii deschiși, și iritația și senzația de arsură ale mucoaselor nasului, gurii și gâtului, ceea ce duce la tuse abundentă, descărcări puternice ale mucoaselor nazale, dezorientare și dificultăți de respirație. Gazul CS este un aerosol al unui solvent volatil (o substanță în care se dizolvă alte substanțe active și care se evaporă cu ușurință) și 2-clorobenzalmalononitril, care este un compus solid la temperatura camerei. Gazul CS este în general acceptat ca fiind neletal”.

În același timp, se precizează că acest compus “reacționează cu umezeala de pe piele și din ochi, provocând senzația de arsură și închiderea imediată și necontrolată a ochilor. Efectele includ, de obicei, lăcrimare, tuse abundentă, descărcări nazale puternice pline de mucus, arsură a ochilor, pleoapelor, nasului și gâtului, dezorientare, amețeli și probleme de respirație. De asemenea, CS va arde locurile în care pielea este transpirată și/sau arsă de soare. În doze foarte concentrate, poate induce tuse severă și vărsături. Aproape toate efectele imediate dispar după o oră (cum ar fi descărcările nazale abundente și tuse puternică), dar senzația de arsură și pielea extrem de iritată pot persista timp de mai multe ore. Îmbrăcămintea contaminată va trebui spălată de mai multe ori sau distrusă.”

Gazul CS - arma neletală responsabilă de moartea unor protestatari în Egipt

Pe de altă parte, referitor la toxicitatea gazulu CS, se pare că “deși este descris ca armă neletală pentru controlul mulțimii, există studii care pun la îndoială această clasificare. Gazul CS poate provoca afecțiuni pulmonare grave și poate, de asemenea, afecta inima și ficatul în mod semnificativ. Cel puțin un studiu a asociat expunerea la CS cu avorturi spontane. Acest lucru este în concordanță cu raportări ale efectelor sale clastogenice (schimbări anormale ale cromozomilor) în celule de mamifere. În Egipt, gazul CS a fost raportat a fi cauza decesului mai multor protestatari pe strada Mohamed Mahmoud din apropierea Pieței Tahrir în timpul protestelor din noiembrie 2011.”

Cu toate acestea, gazul CS se folosește la scară largă în lume pentru reprimarea revoltelor.

Pompierii trebuiau echipați cu ochelari de protecție, măști de gaze și mănuși impermeabile

În ce privește decontaminarea acestui produs, autorii materialului avertizează: Oricine ajută o victimă a expunerii la gazul CS va suferi, de asemenea, iritații severe similare, cu excepția cazului în care se folosesc ochelari de protecție, măști de gaze și mănuși impermeabile. Din nou, aceleași întrebări justificate: au fost informați pompierii paramedici despre condițiile în care urmau să intervină? Au fost asigurați paramedicii așa cum era firesc pentru astfel de intervenții?

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.