Intervenția la incendiul de la Palatul Episcopal Oradea din perspectivă tehnică

Marți, 28 August 2018Bihor
Sursa Foto: Facebook - Instituția Prefectului Bihor

Interventia la incendiul de la Palatul Episcopal Oradea din perspectiva tehnica | imaginea 1 Intervenția pompierilor orădeni la incendiul izbucnit la Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea a făcut obiectul a nenumărate comentarii. Acțiunea pompierilor a stat pe buzele tuturor, persoane nu tocmai avizate lansându-se în atacuri virulente la adresa militarilor. Desigur, pierderea este mare pentru municipiul de pe Crișul Repede dar și pentru locuitorii săi.

Au cuvântul specialiștii în studiul fenomenelor termice complexe

Am încercat să aflăm părerea unor specialiști în studiul și observarea incendiilor, privind această intervenție. Colonel® Sorin Popovici și Plutonier major Bogdan Popovici, instructori formatori în cadrul Centrului de Antrenament și Pregătire de Specialitate Siret au avut bunăvoința de a ne ajuta la realizarea unui material care să analizeze și să evalueze cât mai corect, din punct de vedere tehnic, intervenția pompierilor orădeni.

Cei doi interlocutori ai noștri sunt și coautori ai manualelor de specialitate “Studiul fenomenelor complexe” și “Tratarea fenomenelor complexe. Simulare în caisson”. Cei doi specialiști sunt recunoscuți internațional pentru profesionalismul lor deținând atestatul de instructor în lucru real cu focul obținut în cadrul Departamentului de Pompieri “SDIS 77” din Franța. De asemenea, tânărul pompier Bogdan Popovici deține o altă certificare în acest domeniu, obținută în cadrul Centrului Național de Pregătire a Pompierilor din Slovenia.

Ar mai fi de menționat doar faptul că, în cadrul Centrului de Antrenament și Pregătire de Specialitate Siret, sub atenta lor coordonare, sute de pompieri au deprins în ultimii ani, tainele luptei cu focul, obiectiv deosebit de important pentru protejarea vieții lor dar și a colegilor lor pe timpul misiunilor ce le sunt încredințate.

Focul și secretele sale: Lectura focului

Focul din antichitate are origine celestă, fiind un simbol al puterii zeilor. Această flacără a cunoscut o deosebită evoluție și din momentul în care a fost descoperit a dezvoltat o furie teribilă. Întâlnim în literatura de specialitate a pompierilor, termeni precum “dragoni de foc”, “îngeri dansând”, “flameover”, “rollover”, “flashover”, “backdraft”, etc.. Toți acești termeni vor să definească o dezvoltare specifică a incendiilor, care în urma sutelor de ședințe de studiu și observare, desfășurate în Centrul de pregătire de specialitate din Siret, Suceava, în containere speciale amenajate, denumite caissoane sau căsuțe de foc, a fost înțeleasă și definită.

Abordarea fiecărui incendiu începe cu “Lectura focului”, în baza căreia se stabilește tactica de intervenție(Ofensivă sau Defensivă).

Modul în care se intervine și acțiunile desfășurate de pompieri, sunt conforme cu “Instrucțiunile privind intervenția serviciilor de urgență profesioniste – Intervenții la incendii ISU 01“ și “Ghidul privind tehnica și tactica stingerii incendiilor – ISU 04”.

Studiul dezvoltării incendiilor este unul extrem de vast și în continuă dezvoltare. Dacă în urmă cu câțiva ani cunoșteam doar fenomenele flashover și backdraft, în acest moment, specialiștii pompieri din străinătate, studiază alte 3 familii de fenomene termice complexe al căror studiu se dezvolta continuu și care obligă profesioniștii să confirme că nici un incendiu nu seamăna unul cu celalalt și complexitatea dezvoltării incendiilor să fie într-o continuă ascensiune.

În ce privește incendiul care a avut loc la Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea, vorbim de o intervenție complexă și de mare risc din cauza “puterii focului”. Puterea focului este dată de cantitatea de combustibil și cantitatea de aer. În urma analizei intervenției s-a stabilit că podul și etajul clădirii era construite din lemn, iar spațiul în care s-a dezvoltat incendiul avea un volum considerabil, pentru alimentarea cu oxigen a focarului. Concluzia foarte bine dedusă din faza de recunoaștere a fost că “puterea focului “ este foarte mare.

Interventia la incendiul de la Palatul Episcopal Oradea din perspectiva tehnica | imaginea 2

FLASHOVERUL putea cauza chiar decesul pompierilor

Următoarea operațiune desfășurată a fost “Analiza mediului în care s-a produs incendiul” și s-a constatat ca exista riscul de prăbușire a podului peste etajul inferior întrucât incendiul se manifesta deja generalizat la pod și radiația termică era foarte ridicată.

Din literatura de specialitate și din ședințele practice de studiu s-a remarcat că la un volum de aproximativ 100 metri cubi, cu circa 200 de kg de combustibil solid, incendiul trece de faza de inițiere după aproximativ 1-3 minute și ajunge la ardere generalizată într-un interval de 3-5 minute. Deci în aproximativ 10 minute, într-un volum de circa 100 m.c. se poate dezvolta un volum foarte mare de flacăra, respectiv gaze fierbinți.

Aici, în cazul incendiului de la Oradea, luăm în calcul și alți parametrii (temperatură, presiune atmosferică, vânt predominant și curenții de aer, amplasarea obiectivului, configurația, materialele etc.) care au favorizat dezvoltarea rapidă a incendiului.

Trecerea de la arderea localizată, la arderea generalizată a incendiului definește FLASHOVERUL. Acesta este un fenomen termic complex, deosebit de periculos, care dacă surprinde în timpul dezvoltării persoane în interior, cauzează arsuri severe sau chiar decesul. Fenomenul instalat în spațiul semideschis, dezvoltă o temperatură de peste 1000 de grade Celsius.

În mod obligatoriu, ținând cont de aceste elemente se impunea o tactică de intervenție DEFENSIVĂ.

Singura situație în care s-ar fi impus pătrunderea pompierilor în clădire - existența unor victime surprinse în interior

Singura situație în care s-ar fi impus pătrunderea pompierilor în clădire prin asumarea riscului de prăbușire și radiație termică excesivă, ar fi fost dacă în interior existau informații ca au fost surprinse persoane care necesită sa fie salvate. În crearea sectoarelor de intervenție, conform ISU 04, stingerea incendiilor interzice luarea deciziei de a se acționa sub planșeul combustibil al clădirii sau a elementelor de construcție care riscă să se prăbușească.

Elementele luate în calcul:

  1. Flăcările erau de culoare galbenă (aproximativ 1000 de grade Celsius), deci FLASHOVERUL a dezvoltat foarte rapid și violent incendiul
  2. Puterea focului era foarte mare (datorită concentrației de gaze inflamabile și volumului mare de aer)
  3. Clădirea este foarte veche și riscul prăbușirii este ridicat, chiar iminent;
  4. Acoperișul era incombustibil (învelitoare din tablă) și a favorizat acumularea gazelor fierbinți. și propagarea pe orizontala a incendiului ;
  5. S-a creat efectul de coș prin ventilarea spațiului, din cauza prăbușirii tavanelor și podului, fapt ce creează ardere violentă cu degajări mari de căldură;

Procedura este foarte clară pentru situațiile de acest gen. Dacă nu se poate face progresul în interior, recunoașterea se realizează prin observare, misiunea principală fiind localizarea incendiului. Pentru a realiza localizarea este nevoie să protejezi golurile și vecinătățile și să încerci să refulezi substanță de stingere neîntrerupt.

Este foarte greu de acceptat sacrificarea unei zone din construcție în detrimentul alteia, sau chiar a unei clădiri, dar misiunea pompierilor inițială se transformă în a limita, propagarea și dezvoltarea incendiului și ulterior localizarea acestuia.

Interventia la incendiul de la Palatul Episcopal Oradea din perspectiva tehnica | imaginea 3

Tactica defensivă - cea mai bună decizie luată

Cea mai bună decizie luată, a fost ca TACTICA aplicata sa fie DEFENSIVĂ, adică în ZONA DE RISC sa nu se pătrundă, întrucât exista risc major ca viața celor care pătrund în zona de risc sa fie pusă în pericol.

Conform regulamentului ISU-04, privind tehnica și tactica stingerii incendiilor, pentru eficiență în aplicarea Tehnicii de stingere prin Răcirea zonei de ardere, se recomandă o țeavă de refulare la fiecare 50 de metrii pătrați, pentru a se reuși limitarea propagării în prima faza și ulterior oprirea acesteia.

La 300 de metrii pătrați se impuneau minim 5 binoame de stingere și asigurarea unui debit suficient de apă în situația în care incendiul se manifesta într-un plan drept și nicidecum la înălțimea podului clădirii. De exemplu pentru un incendiu care dezvolta aproximativ 1500 de mega Jouli, respectiv un potențial caloric caracteristic pentru aproximativ 200 de kilograme de material combustibil solid lemnos, se impune un debit de apă de aproximativ 500 de litri pe minut, pentru eficiență în Răcirea zonei de ardere.

Pentru ca răcirea sa fie eficientă se urmărește ca suprafața incendiata să fie acoperită cu jeturi simultane de apa aproximativ 90% . În acest sens, abia atunci se poate afirma ca incendiul este controlat și riscul diminuat.

Ținând cont de toate aceste elemente remarcate pe timpul recunoașterii preliminare realizate în momentul ajungerii la incendiu și confirmate de analiza intervenției realizată a doua zi, în mod cert se impunea ca intervenția sa se desfășoare din afara zonei de risc, aplicându-se ca și metode de acțiune, acțiunea de la înălțime, de pe autoscara sau autoplatforma, concomitent cu realizarea permanentă a observării și lecturii focului, întrucât dezvoltarea putea sa surprindă oricând prin violența cauzată de natura materialelor combustibile, necunoscute în prima faza.

După analiza dezvoltării incendiului, considerăm că a fost vorba despre o manifestare foarte violentă, pe o suprafață și într-un volum de aer foarte mari, favorizată de instalarea fenomenului FLASHOVER și prăbușirea tavanului din sticla și a podului, spre partea inferioară.

Câți pompieri și pe ce căi se puteau evacua de urgență în doar 6 secunde?

Intervenția a fost de o complexitate deosebită și a fost tratată cu profesionalism, întrucât incendiul a fost lichidat și nu s-au înregistrat victime.

Avem exemple nefericite în care pompierii își pierd viața la intervenții, luând o decizie greșită și trebuie înțeleasă hotărârea comandantului de a nu risca viața pompierilor prin darea ordinului de pătrundere. Sacrificiul ca pompier îl dai necondiționat pentru a salva o viață. Dacă nu este o victimă în interior nu trebuie să devii tu ca pompier, victimă.

Cine a suferit cea mai banală arsură știe ce înseamnă acest lucru. Flashoverul se declanșează la temperatura de circa 650 de grade Celsius, și depășește în aproximativ 5-15 secunde 1000 de grade Celsius. Intervalul de timp în care se instalează fenomenul surprinde de fiecare data personalul care intervine în interior și nu oferă șanse la viață, întrucât un costum de protecție individual tip Nomex III asigură o protecția la radiația termică de aproximativ 600 de grade maxim 6 secunde.

Dacă pompierii ar fi pătruns și ar fi depășit punctul mort (momentul declanșării arderii violente) în evoluția incendiului, ne întrebăm: Câți pompieri și pe ce căi se puteau evacua de urgență de la etaj, de sub acoperișul sau planșeul clădirii, în cele doar 6 secunde?

Indiferent de pagubele produse, faptul că nu au fost victime și că incendiul nu s-a propagat la întreaga clădire și construcțiile învecinate, este datorat profesionalismului colegilor, cărora ca instructori/formatori în acest domeniu le transmitem aprecierea și respectul nostru.

Audacia et devotio, dragi pompieri militari orădeni!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.