La drapel, pentru onor,… care-ncotro!
Zilele acestea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al judeţului Iaşi a organizat Etapa Finală a Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situaţii de Urgenţă. Evenimentul, o competiție a pompierilor profesioniști, s-a bucurat de prezența unor oaspeți de seamă, printre invitații de onoare aflându-se și inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență - generalul Dan Paul Iamandi, dar și colonelul Radu Țipișcă - în prezent ofițer pompier și consilier de stat în aparatul guvernamental.
Cei care au avut curiozitatea să urmărească evenimentul, transmis live, pe pagina de Facebook a ISU Iași, au putut observa că după încheierea festivității de premiere, înainte de defilarea participanților, momentul de coborâre a Drapelului Național și intonarea Imnului de Stat au revelat o situație cel puțin jenantă. Astfel, la comanda “La drapel, pentru onor, înainte!”, spre surprinderea privitorilor, grupul de invitați, format đin civili și ofițeri, au rămas salutând dar, cu… spatele la Drapel.
În partea dreaptă a imaginilor, vreo doi ofițeri se întorc plini de respect spre Drapelul Național - ce-i drept, nefericit amplasat în spatele participanților la eveniment, dar, din păcate, fiind vorba de o activitate pe stadion, nu existau, probabil, alte posibilități.
Conform ORDIN nr. M.63 din 10 iunie 2013 pentru aprobarea Regulamentului onorurilor si ceremoniilor militare, la art.3, se arată: “Onorul militar este forma solemnă de salut prin care o formaţie, subunitate, unitate sau mare unitate militară îşi exprimă respectul…”.
De asemenea, Regulamentul onorurilor și ceremoniilor militare în Ministerul Afacerilor Interne din 30.04.2014, aprobat prin Ordinul nr. 64 din 30 aprilie 2014 prevede la articolul 2: “Onorul militar, denumit în continuare onor, constituie FORMA SUPREMĂ de manifestare a stimei, preţuirii şi respectului faţă de: a) imnul naţional al României sau al altor state; b) drapelul României; c) personalităţile militare şi civile române sau străine; d) drapelul de luptă; e) evenimentele aniversare; f) monumentele sau însemnele comemorative declarate şi recunoscute oficial de statul român; g) persoanele decedate, cărora li se organizează funeralii cu onoruri.”
Dacă ne uităm doar la cele de mai sus, e greu de crezut că respectul poate fi manifestat și cu… spatele la Drapelul Național. În niciun caz nu de un militar. Pentru Militari, Drapelul Național este sfânt, este simbolul jertfei pentru libertatea și independența țării. El este Crezul care ține în viață un militar în cele mai cumplite momente ale vieții sale, speranța, dragostea de neam și țară. Sufletul său se contopește cu Drapelul Național.
Tocmai de aceea, imaginile ce apar pe filmarea mai sus amintită, la minutul 52, ne-au lăsat fără cuvinte. Observăm câțiva ofițeri în partea dreaptă care se întorc instinctual în direcția drapelului, observăm militarul care coboară drapelul și care după coborâre rămâne întors cu fața spre drapel, neclintit și observăm grupul de ofițeri invitați la festivitate, alături de civili, care rămân cu spatele la Drapelul Național. Nelămurirea noastră este cu atât mai mare cu cât nu vorbim de ofițeri cu cariera la genunchiul broaștei ci de ofițeri de carieră care, după tresele de pe umăr, trebuie sa fi dat la viața lor de multe ori onorul la Drapel, măcar cu ocazia inaintării în grad.
Poate nu înțelegem noi, civilii, sensul celor văzute. Poate există particularități ale regulamentelor militare privind onorul militar, la drapel, mai noi, sau secrete, care nu impun unui militar să se întoarcă, măcar puțin, pentru a nu sta cu… spatele la Drapelul României!
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.