DGPI: verificările de securitate se reiau la solicitarea conducătorului unităţii!!??

Marți, 06 Noiembrie 2018București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Strict Secret De ceva vreme, cazul comisarului șef Cătălin Moșneagu, directorul Direcției Control Intern din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, câruia i s-a retras avizul necesar accesului la informații clasificate, tulbură apele în Ministerul Afacerilor Interne.

Cine a sesizat ORNISS?

Revista noastră a acordat atenție acestui caz tocmai pentru că oricând, oricărui ofițer de carieră din Pompieri i se poate întâmpla exact același lucru. Speculațiile au curs și deși am precizat că este vorba de un ofițer đin cadrul IGPR, mulți dintre cititorii noștri s-au gândit la col. Daniel Dragne - prim-adjunct al inspectorului general al IGSU. Zvonurile au fost alimentate și de faptul că, pentru prima dată, Dragne lipsește de săptămâni bune din comanda IGSU, din motive legate de sănătate.

În cursul zilei de azi, DGPI a emis un comunicat de presă cu privire la subiectul neacordării avizelor pentru acces la informaţii clasificate în cazul unor cadre ale Ministerului Afacerilor Interne. În acest context, DGPI oferă informații despre modul în care se demarează aceste reverificări. Cităm din comunicat: "...ori de câte ori apar indicii că deţinătorul certificatului de securitate sau al autorizaţiei de acces nu mai îndeplineşte criteriile de compatibilitate privind accesul la informaţiile secrete de stat, verificările de securitate se reiau la solicitarea conducătorului unităţii, adresată ORNISS". Stupoare!

Un "vulnerabil" la comanda IGSU, în momente delicate, înlocuind un șef plecat la raliu

Conform acestei afirmații din comunicatul DGPI, persoana care ar fi sesizat ORNISS, în cazul col.Dragne, că există indicii cum că acesta nu ar mai întruni condițiile pentru a avea acces la informații clasificate, ar fi conducătorul insitituției, în speță, inspectorul general, generalul Dan Paul Iamandi. Având în vedere faptul că, așa cum am mai relatat în paginile revistei, comandantul pompierilor români s-a aflat destul de des în primele 8 luni de mandat pe pista de raliu, sau în concediu de odihnă, ne vine greu să credem că a apucat să observe schimbări radicale în conduita subalternului său, schimbări care să impună reverificarea acestuia.

Col. Daniel Dragne a fost inspector general al IGSU din februarie 2017 până în februarie 2018. Logic, pentru a ocupa această funcție s-a ales cu un aviz a cărui valabilitate să tot fie vreo 3 ani. Carevasăzică până prin 2020. Deci nu avem de-a face cu o autorizație care a expirat.

Așa cum am arătat, generalul Dan Paul Iamandi a "ratat" codul portocaliu de ninsoare, sensibilul miting din 10 august, referendumul care a decimat partea operativă, fiind înlocuit, taman de primul său adjunct: Dragne. Logic, dacă un subaltern reprezintă o vulnerabilitate pentru secretele de stat, ar fi indicat să fie lăsat cât mai rar sau deloc la comandă, mai ales dacă e verificat între timp de DGPI. Cei abilitați pot cere și verifica perioadele în care col. Dragne a condus IGSU înlocuindu-și șeful aflat în zile libere, concediu de odihnă etc..

Pus la dispoziție sau nu?

Întrucât încercările noastre de a-l contacta pe prim-adjunctul IGSU au eșuat, am adresat prin poșta electronică, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, câteva întrebări, încercând să lămurim misterul acestei situații. Redăm mai jos, integral, aceste întrebări sperând că vom reuși să obținem un punct de vedere oficial în ce privește situația semnalată:

"Către,

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență,

Subsemnata Ioana Anamaria Ungur, redactor-șef al revistei Agenda Pompierului, având în vedere informațiile apărute în presa centrală privind punerea la dispoziție a col. Daniel Dragne - prim-adjunct al inspectorului general al IGSU, în urma retragerii avizului ORNISS, prin prezenta vă solicităm respectuos să ne răspundeți punctual la următoarele întrebări:

  1. Ofițerul mai sus amintit are într-adevăr certificatul ORNISS suspendat?
  2. Care este situația ofițerului în discuție în acest moment? Este în continuare prim-adjunct al IGSU sau este pus la dispoziție?
  3. Având în vedere faptul că în comunicatul oficial al DGPI se arată că reverificările cadrelor MAI se fac la solicitarea conducătorului unității, confirmați că în cazul colonelului Dragne, IGSU a solicitat revalidarea acestuia?
  4. Ce motive au stat la solicitarea acestei revalidări?"

Întrebări adresate IGPR

Aceleași întrebări le-am adresat și IGPR, pentru a primi un răspuns oficial în ce privește situația comisarului șef Moșneagu Cătălin.

"Către,

Inspectoratul General al Poliției Române,

Subsemnata Ioana Anamaria Ungur, redactor-șef al revistei Agenda Pompierului, având în vedere informațiile apărute în presa centrală privind eliberarea din funcție și punerea la dispoziție a comisarului șef Cătălin Moșneagu - director al Direcției Control Intern din cadrul IGPR, în urma retragerii avizului ORNISS, prin prezenta vă solicităm respectuos să ne răspundeți punctual la următoarele întrebări:

  1. Ofițerul mai sus amintit are într-adevăr certificatul ORNISS suspendat?
  2. Care este situația ofițerului în discuție în acest moment? Este în continuare director al Direcției Control Intern din cadrul IGPR sau este pus la dispoziție?
  3. Având în vedere faptul că în comunicatul oficial al DGPI se arată că reverificările cadrelor MAI se fac la solicitarea conducătorului unității, confirmați că în cazul comisarului șef Cătălin Moșneagu, IGPR a solicitat revalidarea acestuia?
  4. Ce motive au stat la solicitarea acestei revalidări?"

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.