88 de eroi reînhumați în Federația Rusă
Dacă tot e Ziua Națională a României, să vorbim puțin despre o instituție mai puțin mediatizată - Oficiul Național pentru Cultul Eroilor. Instituție ce funcționează pe lângă Ministerul Apărării Naționale al cărui obiectiv principal îl constituie promovarea cultului eroilor și valorificarea, în plan educativ, a memoriei celor căzuți pentru țară.
Haideți mai aproape de eroii căzuți!
Principiul care stă la baza acțiunilor acestei instituții îl constituie respectul pentru militarii căzuți aparținând tuturor națiunilor participante la conflictele militare majore din secolul al XIX-a și al XX-lea la care și România a luat parte.
Deși cu un palmares bogat de activități dar și cu un site care abundă de informații despre cei care au scris cu sângele lor istoria neamului românesc, pagina de Facebook a ONCE abia dacă a atins 4000 de urmăritori. Asta în timp ce pagina de Facebook oficială a MApN, are peste 400.000 de urmăritori.
Revista Agenda Pompierului face un apel la toți cei care au dragoste de neam și respect față de înaintașii care au asigurat cu viața lor libertatea poporului român, să vină mai aproape de eroii neamului urmărind pe pagina de Facebook a ONCE evenimentele organizate de această instituție în cinstea celor care s-au jertfit pentru țara lor - https://www.facebook.com/Oficiul-National-pentru-Cultul-Eroilor-322282494541481.
Eroi au fost eroi sunt încă. Să îi cinstim!
Impresionant dar din nefericire fără interes pentru media românească, este ultimul eveniment pe care îl întâlnim pe pagina ONCE: Ceremonia de inaugurare a Cimitirului eroilor români de la Apșeronsk.
Aflăm de pe site-ul ONCE că în localitatea Apșeronsk, din ținutul Krasnodar, a fost inaugurat Cimitirul de onoare românesc. Acesta este cea de a doua necropolă de război de pe teritoriul Federației Ruse, dedicată militarilor români care au căzut în luptă în sângeroasele bătălii din fosta regiune Kuban, pe Frontul de Est, din cel de-al Doilea Război Mondial.
În cadrul ceremoniei au fost reînhumate osemintele a 88 de militari români, căzuţi în campanie și înmormântați iniţial în localitățile Dolgojdanovskoe, Gostagaevskaia, Iurovka, Keslerovo, Severskaia, Slaviansk na Kubani şi Taman din același ținut.
Imaginile sunt cutremurătoare. Micile racle cu osemintele militarilor sunt așezate cu grijă sfântă în pământul patriei în care s-a scurs și sângele lor. O mână fragilă de oseminte a rămas în urma trupului în care a sălășluit sufletul unor adevărați iubitori de neam, unor oameni curajoși, neînfricați a căror crez a fost libertatea țării. Fiecare militar căzut în cele două războaie mondiale și-a sacrificat viața pentru ca noi azi să putem trăi liberi și demni. S-au stins anonimi pentru cei mai mulți dintre noi și avem obligația să nu-i uităm și sa nu lăsăm negura vremii să se aștearnă pe memoria lor.
“Patria este pământul plămădit cu sângele şi întărit cu oasele înaintaşilor. Pentru ca să fie o patrie, trebuie mai întâi să fie religia strămoşilor, sfânta cuminicătură a sufletelor calde adoraţie a acelora, care au fost şi nu mai sunt decât ţărână şi oase.” - un citat mai mult decât edificator aparținând marelui scriitor și avocat român Barbu Ştefănescu Delavrancea.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.