Inspectorul general “se subordonează nemijlocit șefului DSU”!!!!! Demisionează Raed Arafat?

Duminică, 30 Decembrie 2018București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Inspectorul general  se subordoneaza nemijlocit sefului DSU       Demisioneaza Raed Arafat | imaginea 1 Dacă tot s-a fabricat peste noapte o fișă a postului pentru inspector general, DUPĂ, scoaterea la concurs a acestei funcții și în antiteză cu condițiile prevăzute în anunțul de concurs, a fost o ocazie numai bună pentru introducerea în fișa postului a unei pevederi pe care doctorul Raed Arafat și-o dorea de multă vreme: subordonarea!

A coordona vs. a subordona

Știm cu toții că Departamentul pentru Situații de Urgență este structura operaţională fără personalitate juridică a M.A.I. Mai știm că această structură are atribuțiuni de coordonare a activităţilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, implicând diverse instituții precum Inspectoratul General pentru Situații de Urgenţă, Inspectoratul General de Aviaţie al MAI, Direcția Generală Management Urgențe Medicale, Direcția Medicală, Serviciile SALVAMONT.

Să vedem ce spune Dicționarul explicativ al limbii române: a coordona = 1 A pune de acord părțile unui tot. 2 A îndruma unitar mai multe acțiuni cu același scop. Frumos!

Cât despre a subordona, același DEX ne informează: A face ca cineva sau ceva să depindă de altcineva sau de altceva, a stabili o ordine de dependență de la inferior la superior.

Inspectorul general  se subordoneaza nemijlocit sefului DSU       Demisioneaza Raed Arafat | imaginea 2

Comandantul pompierilor subordonat lui Raed Arafat

O mică-mare diferență. Desigur când coordonezi militari profesioniști, pe care legal, ca civil, nu ai cum să ți-i subordonezi și există riscul ca unii, mai dați dracu’ să nu se supună la ordine, strecori o șopâră în fișa postului și te-ai scos! Să vadă pompierii cine e stăpânul! Astfel, în fișa postului inspectorului general al IGSU publicată vineri, 28 decembrie a.c., în Monitorul Oficial, scrie cam așa, la capitolul Relații ierarhice: SE SUBORDONEAZĂ NEMIJLOCIT ȘEFULUI DEPARTAMENTULUI PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ și direct ministrului de interne!

Interesantă manevra. Într-un Minister al Afacerilor Interne în care din prostie sau cu intenție, postul de inspector general e scos la concurs cu condiții ce nu se regăsesc în fișa postului, nu ne mai miră că nu a observat nimeni că nu poți să-ți subordonezi inspectorul general al IGSU și să fii și președinte al Consiliului Director al „Fundației pentru SMURD”. Știm, domnule Arafat, cunoaștem teoria conspirației în care oameni răi vă au drept țintă, dar vă asigurăm că nu este așa și că respectăm lucrurile bune pe care le-ați realizat pentru sistemul situațiilor de urgență, dar, am dori, ca cetățeni onești ai acestei țări să înțelegem și noi cum este posibil, legal, acest aspect.

Raed Arafat: “Nu sunt cel care conduce nemijlocit IGSU”… dar îmi subordonez nemijlocit conducătorul?????

Ordonanța nr. 262000 cu privire la asociații și fundații prevede la articolul 24 aliniatul (4) “Nu poate fi membru al consiliului director, iar dacă era, pierde această calitate orice persoană care ocupă o funcție de conducere în cadrul unei instituții publice, dacă asociația respectivă are ca scop sprijinirea activității acelei instituții publice.” În plus, articolul 29 din aceeași Ordonanță prevede la aliniatul (4) “Dispozițiile art. 22 și 24 alin. (4) se aplică în mod corespunzător și în ceea ce privește membrii consiliului director.”

În urmă cu câțiva ani, când jurnaliștii “rău intenționați” de la Curentul îl atenționau că nu poate fi și șeful DSU și președintele Fundației pentru SMURD, fundație care are ca scop „să sprijine formarea unui sistem integrat de asistență medicală, tehnică de urgență și prim ajutor puternic prin parteneriate între instituțiile cum ar fi dar fără a se limita la MAI, respectiv IGSU și Unitatea specială de Aviație, Ministerul Sănătății Publice, Administrațiile Publice Locale”, onor șeful DSU s-a învolburat și a publicat un drept la replică tăios pe pagina sa de Facebook.

Printre altele, Raed Arafat spunea la vremea aceea: “Legea se refera la cei care detin functii de conducere in institutiile publice pe care le sprijina fundatia in cosnsiliul careia ei se afla, insa eu nu sunt la conducerea IGSU de exemplu pentru ca eu nu sunt nici ordonatorul de credite al IGSU si nici nu sunt cel care il conduce nemijlocit, la IGSU conducatorul direct si nemijlocit fiind Inspectorul General al IGSU si nu Dr. Arafat iar la MAI este ministrul si nu secretarul de stat. Acelasi principiu se aplica si in cazul Insepctoratului General de Aviatie sau in cazul unitatilor de primiri urgetne din cadrul spitalelor care au manageri si la conducerea carora nu ma aflu. Departamentul pentru Situatii de Urgenta coordonaeaza activitatea acestor institutii insa acesta nu le conduce si nu are rolul de ordonator de credite pentru oricare din institutiile pe care le sprijina Fundatia.”

Vă dați demisia, Domnule Arafat?

Carevasăzică dr. Raed Arafat se scotea basma curată atunci, tocmai prin faptul că nu conduce nemijlocit IGSU.

Și acum ce ne mai spuneți, domnule Arafat? Când din fișa postului inspectorului general reiese că acesta, în calitate sa de orodnator de credite al instituției, “SE SUBORDONEAZĂ NEMIJLOCIT” Domniei Voastre?

Poate că a venit momentul fie să vă urmați visul nobil la Fundația pentru SMURD, fie să rămâneți și să vă subordonați comandantul pompierilor dacă asta vă doriți. Oricum o făceați. Un pantof de politician în plus mai contează pe gâtul pompierului?

În orice caz, respectați legea și cautați să nu o mai interpretați după bunul plac! În acest moment vorbim de președintele unei fundații care are ca scop sprijinirea IGSU și căruia i se subordonează nemijlocit șeful IGSU. Cum sună?

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.