Plângere penală pe numele șefului doi ș’un sfert! Generalul Cristian Mărculescu acuzat de abuz în serviciu!

Duminică, 02 Decembrie 2018București
Autor: Ioana Anamaria Ungur
Sursa Foto: stirileprotv.ro

Plangere penala pe numele sefului doi s un sfert  Generalul Cristian Marculescu acuzat de abuz in serviciu | imaginea 1 Proaspăt ridicat la gradul de general, prin bunăvoința președintelui României, pe numele generalului Cristian Mărculescu, director general al Direcției Generale de Protecție Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a fost depusă o plângere penală pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals.

Șeful DCI din IGPR - băgat în revalidare cu o zi înainte de examen

Plângerea a fost depusă la finalul lunii august a anului în curs, la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, de către comisarul şef de poliţie MOŞNEAGU Cătălin Marius, (fost director al Direcției Control Intern din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române). Polițistul este unul din cele 34 de cadre MAI rămase fără aviz ORNISS în anul centenar - 2018.

Comisarul șef Moșneagu deținea autorizație SSID - Strict Secret de Importanţă Deosebită din anul 2014, fiind împuternicit director al Direcției Control Intern a Poliției Române. Odată cu scoaterea postului ocupat la concurs, ofițerul s-a pregătit pentru a se prezenta la examenul ce îl putea atesta definitiv în această funcție. “Întâmplător”, exact cu o zi înainte de concurs, comisarul Moșneagu a fost anunțat că s-a dispus începerea procesului de revalidare a sa pentru accesul la informații clasificate.

Desigur, fără vreo explicație întrucât, așa cum am arătat în mai multe materiale publicate în revista noastră, solicitanții avizului ORNISS sunt obligați să accepte, în baza unor formulare anexe la HG 5852002, neacoperite însă de paragrafe din lege, că sunt de acord să nu li se justifice motivul pentru care le este retras avizul de acces la informații clasificate.

Comisarul Moșneagu - anchetator în cazul “Polițistului pedofil” și al celebrelor plăcuțe “M–E PSD”

În ciuda declanșării procedurii de revalidare, comisarul șef Cătălin Moșneagu a decis să participe la examenul pentru ocuparea postului de director al Direcției Control Intern din cadrul IGPR. A și promovat concursul, de altfel organizat riguros cu participarea reprezentanților Corpului Național al Polițiștilor dar și cei ai unor sindicate. Deși a fost numit pe post, în aprilie 2018, comisarul a rămas fără funcția câștigată prin concurs întrucât la data de 24 august a.c. i s-a comunicat oficial că a rămas fără autorizația SSID de acces la informații clasificate.

Surse neoficiale dar sigure îl dau pe Moșneagu drept un anchetator incomod care s-a ocupat taman de cazurile “sensibile” pentru onor ministrul de Interne, blajina Carmen Dan: Cazul Polițistului Pedofil și cazul plăcuțelor “M–E PSD”.

De la 2 avize pe an, la 3 ș’un pic, pe lună

Scandalul autorizațiilor ORNISS ține de ceva vreme prima pagină a ziarelor centrale. Desigur, Autoritatea Desemnată de Securitate, care face verificările în vederea acordării avizelor de către ORNISS, în cazul Ministerului Afacerilor Interne, este Direcția Generală de Protecție Internă. Dacă în anul 2017, motivând că sunt în reorganizare, cei de la DGPI au retras decât 2 avize, în primele 10 luni ale anului 2018, cadrele instituției au propus retragerea a nu mai puțin de 34 de avize. Carevasăzică de la două avize pe an, la 3 ș’un pic, pe lună!

Totul într-un an extrem de tensionat, cu proteste de stradă și agresiuni încă dubioase ale forțelor de ordine asupra cetățenilor, într-un an cu conflicte serioase între românii din Diaspora și Guvern.

Poligraful pentru cadrele DGPI asupra cărora există suspiciuni sau… mai bine avansarea?

Conform Ordonanței de urgență nr. 762016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne, articolul 20, aliniatul 2) prevede: “Cadrele militare au obligația de a susține evaluarea comportamentului simulat, în situația în care a fost dispusă ca urmare a constatării existenței unor suspiciuni cu privire la integritatea profesională a acestora, în urma unor verificări de specialitate.”

Nu știm să fi luat cineva vreo măsură de acest gen la nivelul conducerii DGPI. Dimpotrivă, deși pe numele șefului instituției există formulată o plângere penală încă din luna august, (din informațiile noastre, nu este vorba de o singură astfel de plângere) acesta a fost avansat în grad pentru merite deosebite.

Cât despre suspiciuni, când presa ridică serioase întrebări legate de numărul și modul de retragere nejustificată a avizelor de acces la informații clasificate, ale unor ofițeri de carieră ce ocupau funcții cheie în MAI, se impune o verificare a instituției în cauză. Măcar așa, cât să demonstrăm cetățeanului român că nu încurajăm abuzurile. Asta dacă nu cumva, insituția care ar trebui să aibă rolul de a proteja un sistem întreg, face jocul politrucilor aflați la conducere epurând sistemul de personaje “incomode”.

Plangere penala pe numele sefului doi s un sfert  Generalul Cristian Marculescu acuzat de abuz in serviciu | imaginea 2

General de centenar cu CV “undercover”

Recent, șeful instituției care a propus retragerea a 34 de avize în anul de grație 2018, de acum generalul Cristian Mărculescu - a fost avansat, cum bine se poate observa, la gradul de general de brigadă cu o stea. Despre generalul Mărculescu nu putem afla foarte multe, cv-ul de pe siteul instituției fiind probabil “undercover”. Datele, așa cum sunt prezentate în cv-ul de pe site-ul DGPI te duc cu gândul la cv-ul unui agent sub acoperire, ale cărui date ar trebui să rămână secrete. Este vorba, totuși, de ditai șeful doi ș’un sfert, persoană publică ajunsă în această onorabilă funcție și la merituosul grad tocmai pentru merite deosebite. Din respect pentru cei care l-au investit cu încrederea de a-l face șef și general, mergea un cv mai detaliat și organizat.

Pe scurt, așa cum este și cv-ul generalului Mărculescu, domnia sa este absolvent al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti, Facultatea de Drept - specializarea “Informații, are în perioada 2001-2016 – cursuri de specializare specifice nevoii de pregătire în domeniul de activitate informativ - operativ. Tot în această perioadă ocupă funcţii de execuţie şi de conducere, având atribuții în domeniile informații și protecție internă în cadrul MAI. Iar din 24 noiembrie 2016 este director general al Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI). Restul sunt… detalii pe care le cunoaște, cine trebuie ca să dispună… avansarea.

De altfel, în tura de avansări de centenar, sunt strecurate nume ale unor personaje implicate în evenimentele din 10 august. Singurul rămas pe dinafară fiind colonelul Paraschiv Dumitru Cătălin Răzvan, acarul păun în speța amintită. Ceilalți, nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase, au fost numai buni pentru o stea strălucitoare de general.

Comisiile pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională singurele care pot face lumină

Conform OUG 762016, Articolul 3, aliniatul 3), Controlul asupra activității Direcției Generale de Protecție Internă este exercitat de Parlamentul României, prin comisiile de apărare, ordine publică și siguranță națională ale Camerei Deputaților și Senatului.

E timpul ca aleșii poporului român, parlamentarii, să se autosesizeze și să facă lumină în ce privește suspiciunile care planează asupra modului în care DGPI își exercită activitatea.

Poate, în sfârșit, membrii comisiilor de apărare din cele două camere, vor avea bunăvoința să își exercite atribuțiile legale, cu toate pârghiile pe care legea le pune la dispoziție, verificând activitatea unei structuri care nu poate fi controlată de altcineva. O structură a cărei angajați, au desfășurat o activitate care a dat naștere la prea multe suspiciuni în ultima perioadă.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.