Se caută inspector general! Sau ministrul Carmen Dan l-a găsit deja?
Lume, lume, în premieră, postul de inspector general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență este scos de MAI la concurs! După ani în care acesta a fost blocat, politicienii par a fi găsit inspectorul general, sau măcar candidatul potrivit: obedient, bun executant al ordinelor, ne-sindicalist (a se citi cât mai departe de interesele sclavilor pompieri).
Legea spune că inspectorul general este NUMIT de primul ministru
De ce spuneam că politicienii par a fi găsit comandantul “perfect” pentru pompieri? Deoarece nimeni nu are tupeul de a ignora legea așa cum o fac politicienii, în general. În acest caz, legea, adică HG nr. 1490 din 9 septembrie 2004, pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare şi a organigramei Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă prevede la articolul 14, aliniatul 1: Conducerea Inspectoratului General se exercită de către inspectorul general, NUMIT prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului afacerilor interne.
De ce scoate MAI la concurs un post pe care ocupantul e NUMIT de premier? Poate mințile luminate din minister pot să ne dea vreo explicație. Dacă se poate, în conformitate cu legea, nu paralelă cu ea.
Legea spune că inspectorul general trebuie să fie OFIȚER DE POMPIERI
Și tot Legea, bat-o vina, de data aceasta Legea nr.121 din 16 octombrie 1996, privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari, lege ORGANICĂ, ADOPTATĂ și NEABROGATĂ, deci, PRODUCÂND EFECTE JURIDICE, spune cam așa: la articolul 4, aliniatul (3): Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari este condus de un OFIȚER DE POMPIERI, în calitate de comandant al Corpului Pompierilor Militari
Carevasăzică ofițer de pompieri, ai? Și atunci cum se face că mințile ascuțite din minister au batojcorit legea și au umilit pompierii împuternicind la comanda IGSU un ofițer de jandarmi, mai apoi unul de radiolocație adoptat de Protecția Civilă?
Condiții de concurs cu iz de abuz
Una din condițiile eliminatorii pentru candidații la funcția de șef suprem al pompierilor este “să dețină autorizație de acces la informații clasificate”. Interesantă condiție, în plin scandal al autorizațiilor retrase sau respinse în cadrul MAI, fără justificare. O condiție exprimată sub o formă discriminatorie și cu iz de abuz.
Candidatul este obligat să DEȚINĂ AUTORIZAȚIE DE ACCES LA INFORMAȚII CLASIFICATE. Deci, obligatoriu, să fie trecut de procedura de validare sau revalidare? De ce? Urmărește cineva să elimine inspectorii șefi care ar tinde prea sus și cărora poate le-a expirat autorizația și sunt în revalidare? Să luăm un exemplu: inspectorul șef X, cu autorizația expirată recent, aflat în procedura de reobținere a avizului ORNISS, dorește să se înscrie la concurs. Nu poate pentru că nu deține o autorizație valabilă. Pentru că procedura NU s-a finalizat ÎNCĂ. Nu miroase a abuz? De ce să îi fie îngrădit accesul unui candidat? Este condiția menită să curețe drumul vreunui favorit? Își permite MAI “scăpări” în formularea condițiilor de concurs? Sau nu mai e un secret faptul că autorizațiile ORNISS servesc ministrului de resort pentru a elimina personaje incomode?
Pompierii militari, 10 luni cu împuternicit
Din februarie, împuternicit la cârma pompierilor este generalul Dan Paul Iamandi. Personaj carismatic intrat în grațiile ministrului de interne Carmen Dan dar și ale șefului DSU, atotcunoscătorul Raed Arafat. Drept e că nici nu prea avea când să își supere stăpânii. Este primul inspector general demn de titlul de inspector general la fără frecvență, care în 10 luni de mandat a bifat câteva competiții de raliu, ba, chiar și un concediu legal de odihnă, un ordin care taie plata orelor suplimentare etc.. Zilele libere/plecările din București, nu puține la număr,(desigur dacă îl comparăm cu predecesorii săi din provincie care abia dacă apucau să-și vadă familia la câteva luni), ale distinsului ofițer au căzut în așa fel încât încât onor inspectorul general a “ratat” întâlnirile cu Generalul Iarnă, codurile portocalii de zăpadă de la începutul acestui an, dar umblă vorba că nici cu ultimele nu ar fi dat piept. A mai “ratat” mitingul sensibil din 10 august, referendumul - care a decimat forțele operative. L-am remarcat însă în timpul mega exercițiului de simulare de cutremur și, nu în ultimul rând, distins cu prilejul Centenarului cu placheta de Onoare a MAI, probabil, pentru eficiența dovedită. E drept, lucrurile au mers strună în IGSU în mandatul său, chiar și în absența domniei sale.
Ghici, cine vine la concurs?
Grea întrebare! Răspunsul parcă, parcă, l-am bănui.
Așteptăm cu nerăbdare să vedem lista participanților la concurs. Listă care poate conține mai multe nume, sau doar unul. Excludem varianta ca ea să rămână goală întrucât nicio astfel de mișcare - deblocarea unui post după ani, nu se petrece “întâmplător” în ministerul condus de Carmen Dan.
Cine are curajul să preia definitiv frâiele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență? Generalul Dan Paul Iamandi? Vreun inspector șef curajos și cu chef de muncă din țară?
Cel mai “pe lege” candidat, adică și cu experiență dar și ofițer de pompieri, ar fi șeful Centrului Operațional Național, colonelul Cristian Radu. Omul de bază al multor inspectori generali, lipit de IGSU, muncitor până la epuizare și omniprezent. Umblă vorba însă că dumnealui nu își dorește această funcție. Deh, o fi văzut multe! Gurile rele, sau realiste, spun că ar fi rămas cam singurul curajos care să își asume luarea de decizii în ce privește bunul mers al IGSU. De altfel, nu știm cum, dar reușește să fie la comanda IGSU de fiecare dată când în țară e greu. În plus, convocări, conferințe, exerciții, evenimente din viața pompierilor, ședințe, îl au sub “lumina reflectoarelor”.
Un alt candidat ar putea fi, de bună seamă, actualul inspector general. Rămâne de văzut cine mai are curajul să se înscrie la acest concurs. Firește, dacă a trecut de verificările cerberului DGPI, deținând deja autorizație ORNISS. Sîc!
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.