Paramedicii de la Primării - militari profesioniști peste noapte. Voluntarii IGSU - “uitați” de Arafat!
Un proiect de lege care presupune preluarea așa numitului personal civil SMURD de la Primării de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență se află în plin proces legislativ. Astfel, legea, inițată de 29 de senatori și deputați, se prezintă ca o derogare de la Legea nr. 80⁄1995 - Statutul Cadrelor Militare dar și de la Legea nr. 384⁄2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști.
Militari profesioniști la apelul bocancilor
Iată ce prevede proiectul de lege în discuție: “ART. 1 – Prin derogare de la art. 40 din Legea nr. 80⁄1995 privind statutul cadrelor militare, personalul cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului-ajutor calificat, potrivit legii, aflate în finanțarea autorităților publice locale de pe raza județelor Arad, Hunedoara, Mureș, Maramureș și Sibiu se preia cu statut de cadru militar de către inspectoratele pentru situații de urgență din județele menționate.
ART. 2 - Prin derogare de la art. 31 din Legea nr. 384⁄2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști, personalul cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului-ajutor calificat, potrivit legii, altul decât cel prevăzut la art. 1, aflate în finanțarea autorităților publice locale de pe raza județelor Arad, Hunedoara, Mureș, Maramureș și Sibiu se preia cu statut de soldat profesionist la inspectoratele pentru situații de urgență din județele menționate.”
Carevasăzică iei o mână de civili care au acordat primul ajutor calificat timp de X ani, pot fi 5 sau pot fi 20, și, îi faci militari profesioniști peste noapte. Adică, la apelul bocancilor. Sic!
Derogare pentru vreo 300 de oameni, cam cât o… promoție de la Boldești
Această derogare afectează un număr strict de persoane, cca. 30 de echipaje SMURD, cum declara nu de mult, Raed Arafat - secretarul de stat șef al Departamentului pentru Situații de Urgență. Asta însemnând, având în vedere că aceste echipaje lucrează în tură de 24 cu 72, vreo 300-350 de oameni. Cam cât o promoție de militari ai Şcolii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă “Pavel Zăgănescu” Boldești. Doar că absolvenții de la Boldești se pregătesc susținut un an, pentru a face față la diverse situații de urgență, nu au doar o lună de curs de prim ajutor calificat.
Echipajele SMURD în discuție s-au aliniat în urmă cu ani buni visului măreț al lui Raed Arafat de a dezvolta conceptul SMURD și completează cele aproximativ 900 echipaje de pompieri militari care deservesc și echipajele de prim-ajutor calificat ale IGSU, cunoscute sub numele de echipaje SMURD. Din păcate, vremurile grele, banii puțini, i-au determinat pe primarii localităților să se dezică de echipajele civile SMURD ale lui Arafat. Așa că aceștia din urmă riscă sa ramână fără salarii, iar mașinuțele roșii, riscă să fie trase pe dreapta.
În acest context, părintele SMURD s-a văzut nevoit să facă apel din nou la pompierii militari pentru a nu-și vedea parte din visul măreț, ruinat. Nu știm dacă i-a întrebat sau nu, cert este că tinde a le băga în ogradă, fără concurs, paramedici civili SMURD. În ajutorul său au sărit politicienii care, cu gândul la binele public și la propria imagine, dar nu prea conștienți de realitatea sistemului militar, au și încropit un proiect de lege cu valabilitate pe perioadă determinată, adică numai până la preluarea efectivă de către instituția pompierilor militari a personalului civil în discuție.
Adevărații voluntarii de pe lângă pompieri, buni de lucru dar “neeligibili” pentru angajare
O problemă dureroasă o reprezintă adevărații voluntarii care de câțiva ani se pregătesc, din pasiune, neremunerați, pe lângă pompierii militari. Ne referim aici la acei oameni minunați care s-au înrolat voluntari în cadrul programului “Salvator din Pasiune”. Aceștia, aproximativ 2000 de oameni, au crezut în imaginea de salvator universal promovată de doctorul Arafat și au sperat ca într-o zi să aibă cinstea să lucreze cot la cot cu pompierii militari paramedici. Cei cca. 2000 de voluntari au efectuat stagii de pregătire atât pe linia de prim-ajutor calificat cât și pe linie de stingere a incendiilor și, în unul sau doi ani de voluntariat au participat la zeci sau chiar sute de intervenții.
Cu toate acestea ei, adevărații voluntari, nu sunt vizați de proiectul de lege “cu dedicație”. Tot ce le rămâne este să aștepte ca IGSU să pornească o nouă serie de angajări din sursă externă. Dacă vor viza un loc în rândurile pompierilor, voluntarii vor fi cel mai probabil nevoiți să facă față unor probe de concurs, spre deosebire de omologii lor paramedici de la Primării care vor fi preluați fără condiții de IGSU și făcuți direct soldați profesioniști.
Deh, iei o altă mână de oameni, profiți de dăruirea lor și când vine vorba de o angajare, le vinzi speranțe despre viitoare angajări, în timp ce pentru favoriți, pui la cale o “derogare” de la legea militară. Corect?
Ar mai fi de adăugat și faptul că personalul paramedical de la Primării are doar pregătire în acordarea primului ajutor calificat nu și în stingerea incendiilor. Ori, a fi angajat IGSU presupune, în primul rând cunoștințe de stingere a incendiilor - asta este menirea pompierului - și, mai nou, o serie de misiuni în situații de urgență de la acordarea de prim ajutor calificat, la scufundări sau misiuni CBRN, misiuni de asanare muniție etc.
De ce minte un secretar de stat?
Am constatat cu surprindere că în perindările sale prin țară, cu prilejul bilanțurilor inspectoratelor pentru situații de urgență, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din MAI, dr. Raed Arafat, a declarat în repetate rânduri că “doar 70% din posturile IGSU sunt ocupate”, iar în următorii ani se aşteaptă ieşiri masive din sistem din cauza pensionărilor. Motiv pentru care se va adresa Ministerului Finanțelor pentru a face noi angajări.
Dacă cineva are curiozitatea să se uite în Bilanțul IGSU pe anul 2017, document public pe site-ul instituției, va constata că, acum un an, bilanțul IGSU prevedea: “Din punct de vedere al resurselor umane, posturile existente în organigrama IGSU și structurile subordonate erau încadrate în proporție de 89%.”. Acel 11% neîncadrat, fiind echivalentul a 3.180 de posturi neîncadrate, conform aceluiași document.
Dacă e să-l credem pe Raed Arafat, în anul 2018, numărul pompierilor a mai scăzut cu încă 20%, adică ar fi plecat din sistem încă vreo 6000 de oameni. Lucru aproape imposibil dacă ținem cont de încadrarea absolvenților de la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești și a angajărilor din sursă externă.
Minte secretarul de stat sau nu cunoaște realitatea din Pompieri? Sau e prost informat de subordonații, mai nou, nemijlociți? Sau doar încearcă să forțeze mâna Minsterului Finanțelor? Sau doar duce o politică de praf în ochii voluntarilor IGSU?
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.