În timp ce pompierii luptă până la epuizare cu focul, inspectorul general servește conferințe de “medicină de urgență”

Luni, 04 Februarie 2019Alba
Autor: Ioana Anamaria Ungur

In timp ce pompierii lupta pana la epuizare cu focul  inspectorul general serveste conferinte de  medicina de urgenta | imaginea 1 Aproximativ 100 de pompierii militari din județele Alba, Cluj, Hunedoara și Sibiu, se chinuie de aproape 48 de ore să stingă incendiul izbucnit la o hală industrială din Alba Iulia, cu o suprafață de aproximativ 10.000 metri pătrați. Militarii pompieri au înfruntat până la epuizare văpaia flăcărilor dar cu toate acestea inspectorul general, generalul Dan Paul Iamandi nu i-a onorat cu prezența fiind reținut de probleme mult mai importante, ca de exemplu, o conferință de medicină de urgență, vitală pentru desăvârșirea sa ca pompier.

Abnegația care dă fiori

Imaginile cu flăcările monstruoase, cu fumul dens și înecăcios, cu militarii epuizați de nesomn și muncă fără oprire au devenit deja virale pe internet. Acești oameni minunați uită de neajunsuri, uită de probleme, uită de tot atunci când misiunea îi cheamă să se ostenească pentru a-și salva semenii. Familia și durerile proprii trec în plan secund când au de înfruntat o situație de urgență. I-am văzut la fel în fiecare misiune periculoasă, de lungă durată, iar abnegația lor, a pompierilor militari, ne dă fiori.

Respect, vouă, cei mai iubiți militari! Cuvintele sunt prea sărace. O lacrimă, o rugăciune și multă căldură din suflet, semn al recunoștinței!

Când încurci urgențele: Urgența a IV-a cu conferința de medicină de urgență

Conform Ordinului nr. 1134 din 13/01/2006 pentru aprobarea Regulamentului privind planificarea, pregătirea, organizarea, desfășurarea și conducerea acțiunilor de intervenție ale serviciilor de urgență profesioniste, la articolul 32, aflăm:

(1) În funcţie de locul, natura, amploarea şi evoluţia evenimentului, intervenţiile serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă sunt organizate astfel:

a) urgenţa I - asigurată de garda/gărzile de intervenţie a/ale subunităţii în raionul (obiectivul) afectat;

b) urgenţa a II-a - asigurată de către subunităţile inspectoratului judeţean;

c) urgenţa a III-a - asigurată de către două sau mai multe unităţi limitrofe;

d) urgenţa a IV-a - asigurată prin grupări operative, dislocate la ordinul inspectorului general, al Inspectoratului General, în cazul unor intervenţii de amploare şi de lungă durată.

Carevasăzică intervenția de la Alba a început ca o urgență III cu aspecte ce au tins vizibil spre IV: 4 unități limitrofe, grupări operative, plus 2 zile de luptă cu focul (lungă durată), plus 10.000 de mp cuprinși de foc, numar mare de butelii cu acetilenă, azot, nitrogen etc. (vorbim de amploare). Condiții suficiente cât să determine un inspectorul general pompier să sară în mașină și să fie prezent la fața locului. S-au mai văzut cazuri în istoria pompierilor.

Un alt articol, 46, din ordinul mai sus amintit, spune:

Articolul 46

(1) Conducerea acţiunilor de intervenţie, pe urgenţe, se asigură astfel:

a) urgenţa I - de şeful gărzii de intervenţie al subunităţii în al cărei raion de intervenţie s-a produs situaţia de urgenţă;

b) urgenţa a II-a - de comandantul grupului de intervenţie sau de inspectorul-şef, pentru inspectoratele unde nu funcţionează grupuri de intervenţie;

c) urgenţa a III-a - de inspectorul-şef în a cărui rază de competenţă s-a produs evenimentul;

d) urgenţa a IV-a - de INSPECTORUL GENERAL al Inspectoratului General.

Ca să vezi! Unde mai pui că ordinul cu pricina era cuprins în Bibliografia de examen, domnule general! Deh, teoria ca teoria, practica ne omoară!

Țara arde… babele (încă) se piaptănă

În timp ce vrednicii pompieri militari se luptau cu focul, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, generalul Dan Paul Iamandi, se afla la Baia Mare, la aproximativ 250 km de locul intervenției, cam 2 ore de mers lejer cu girofar, într-un alt tip de misiune: reprezenta pompierii la o conferință pe teme de Medicină de Urgență. Deh, a rămas fidel sloganului, țara arde, babele se piaptăna. Acum aproape un an, mai precis vreo 10 luni, pe timpul codului portocaliu de ninsoare care lovise Capitala, distinsul general se afla pe pista de raliu, la doar o lună și un pic de la măreața-i numire la cârma IGSU.

Desigur, dacă ai de ales între o prăjiturică și o cafeluță servită la căldura unei conferințe interesante de medicină de urgență alături de șeful nemijlocit, Raed Arafat, de ce să preferi fumul înecăcios și riscurile pe care le presupune asumarea comenzii unei intervenții extrem de dificile și periculoase? Ar fi un motiv: pentru că ești pompier. Și nu orice pompier. Un general-pompier. Un șef pompier. Nu șeful UPU.

Din auzite și din văzute, la fața locului a ajuns însă echipa de specialiști în comunicare a IGSU și a realizat niște poze “beton”, cu pompierii rupți de oboseală și plini de fum, menite, probabil, să spele rușinea marelui absent. Totul pentru imaginea insitituției! Deh, vă aduceți aminte ședința foto de după codul portocaliu de ninsoare? Ședință cu fainoșag!

Rețeta succesului?

Una peste alta, calea spre o carieră de succes în Pompieri este pavată cu multe raliuri, cu concedii odihnitoare, conferințe de medicină de urgență, cu evitarea asumării unor situații dificile: ca de exemplu referendumul pt familie, codul portocaliu de zăpadă, mitingul din 10 august, susținerea cauzei militarilor care solicită plata orelor suplimentare. Toate astea te aduc în pole position și te fac șef al pompierilor, nu se știe nici până azi după care fișa a postului, dar, probabil vom afla în curând. Aviz amatorilor, pentru cei dornici să ajungă în vârful piramidei asta e rețeta succesului.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.