Agenda Pompierului întreabă, IGSU trage de timp
Așa cum ne-am obișnuit, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență este precum un stup de… albine în care din zori până în seară angajații zumzăie voios plini care mai de care de misiuni deosebit de importante pentru bunul mers al trupelor în teritoriu. Pare amuzant? Nu râdeți!
Despre morți… tăcere. Poate se uită
Din (ne)fericire, atunci când se ivește câte o chestiune mai delicată, spre exemplu dacă șefii instituției primesc întrebări “răuvoitoare” sau “nesimțite”, stupul are angajați plătiți fie pentru a trage de timp, fie pentru a da răspunsuri în doi peri, fie pentru a lustrui imaginea dubioasă a conducătorilor iubiți.
Așă se face că, dacă zilele trecute întrebarăm la IGSU de soarta camarazilor morți de tineri, în final 3 într-o săptămâna, unul de 38, unul de 48 și unul de 52 de ani, răspunsul primit a fost ceva de genul: prea complicat. Nu răspundem în 10 ci în 30 de zile că așa ni se pare nouă că jurnaliștii dacă pun întrebări fac petiții pentru pompieri. Unde mai pui că dacă au noroc în 30 de zile se mai atenuează durerea pierderii camarazilor și poate răspunsul va fi primit cu blândețe de cititori.
Noi întrebări…
Având în vedere că între timp un pompier se zbate între viață și moarte în Viena, rănit fiind în timpul unei intervenții, și un altul s-a ales cu piciorul rupt deși IGSU și DSU au ascuns acest lucru, revista noastră a adresat IGSU la data de 8 aprilie a.c., câteva întrebări și pe această temă. De data asta nu ne-au mai băgat la petiții ci ne-au oferit nonșalanți un număr de înregistrare. Deh, întrebări grele pe carele redăm în rândurile ce urmează spre informarea cititorilor noștri:
"Către,
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență
Subsemnata, Ioana Anamaria Ungur, redactor șef al revistei Agenda Pompierului, având în vedere prevederile Legii nr. 544/2001 și ținând cont de evenimentele nefericite petrecute pe timpul intervenției de stingere a incendiului de vegetație uscată din județul Mehedinți, prin prezenta vă solicităm să ne răspundeți, punctual, la următoarele întrebări:
- Când a fost anunțat incendiul de la Eșelnița?
- La ce oră au ajuns forțele la locul intervenției?
- La ce oră a fost lichidat acest incendiu?
- Ce măsuri s-au luat la nivelul ISU Mehedinți în ce privește intervenția la acest incendiu: câte echipaje au fost mobilizate și de la câte subunități? (Inițial, respectiv, ulterior dacă au fost suplimentate forțele.)
- Vă rugăm să precizați câți oameni au compus fiecare echipaj în parte și ce mijloace tehnice au deservit (autospecială cu capacitatea de ... litri, camion, motopompă, autospecială de prim-ajutor calificat)
- La locul intervenției s-a deplasat un echipaj de prim-ajutor calificat din momentul inițial după primirea apelului, sau după semnalarea rănirii militarului?
- Cine a ordonat deplasarea forțelor?
- Cine a condus intervenția de la Eșelnița pe etape? Precizați și orele aferente schimbării comenzii intervenției.
- La ce oră a avut loc rănirea pompierului?
- Cum i s-a acordat pompierului rănit primul ajutor? De către cine? Unde a fost transportat ulterior pompierul rănit? Rugăm precizați traseul parcurs de pompierul rănit și orele aferente staționării în diferite locații spitalicești, inclusiv ora la care a ajuns la destinația finală, Viena.
- De ce nu s-a precizat faptul că un al doilea pompier a fost rănit în timpul intervenției?
- Presa locală notează faptul că inspectorul șef al ISU Mehedinți, în ciuda faptului că incendiul se manifesta la o suprafață de cca. 100 ha de vegetație, a considerat mai important un exercițiu tactic desfășurat în paralel cu incendiul în urma căruia au fost răniți doi pompieri. Cum se justifică acest fapt?
- Având în vedere faptul că pompierul a suferit arsuri pe o suprafață de 30-35% din suprafața corpului vă rugăm să precizați dacă era echipat cu echipamentul specific de protecție: mănuși, nomex, cască, aparat de respirat, bocanci de intervenție CU BRANȚ METALIC.
- Când au fost achiziționate componentele echipamentului de protecție și care este producătorul acestor componente? Rugăm precizări pentru fiecare componentă în parte.
- Care este data ultimei verificări a echipamentului de protecție purtat de pompier? Rugăm precizări pentru fiecare componentă în parte.
- Ce măsuri au fost dispuse pe linie de sănătate și securitate în muncă de la momentul anunțării intervenției?
- Pe timpul intervenției s-a lucrat în binom de intervenție?
- Care a fost situația la fața locului? Exista posibilitatea alimentării cu apă a autospecialelor?
- S-a dispus deplasarea la fața locului a mijloacelor achiziționate de ISU Mehedinți în cadrul proiectului derulat cu Consiliul Județean (cvadricicluri, dronă)? Dacă nu, rugăm precizați motivul pentru care nu au fost utilizate.
- A sesizat IGSU, Parchetul Militar în legătură cu situația de la Mehedinți?
- A dipsus IGSU o anchetă la fața locului?"
Ocupați cu exerciții de medicină
Până una alta mai marii IGSU și năstrușnicele albinuțe de la Biroul de presă al instituției sunt ocupați în această perioadă. După ce au inaugurat un nou punct de lucru fără a avea măcar omenia de a ține un moment de reculegere în memoria camarazilor morți la Brașov și Vrancea, doctorul Raed Arafat și subordonatul său nemijlocit generalul Dan Paul Iamandi sunt prinși într-un nou mega exercițiu de iamgine - proprie - în fața organizațiilor internaționale, de această dată EXERCIȚIU MEDICAL. Și cu cine s-ar putea avânta Arafat în show, dacă nu cu amărâții de pompieri care vor nu vor fac de toate: pe pompierul, pe brancardierul, pe asistentul, pe moașa militară.
Răspunsurile despre situațiile grave semnalate, pot să aștepte.
ISU Mehedinți - feuda cui?
Umblă vorba că la nivelul ISU Mehedinți, inspectorul șef, un vajnic ofițer de protecție civilă, a instaurat dictatura. Nimeni nu are voie să cârtească. Nimic despre cazul pompierului rănit să nu mai răsufle în exterior.
Ba, anumiți jurnaliști care nu i-au cântat în strună șefului pompierilor mehedințeni, cică ar fi fost eliminați de pe grupurile de whatsapp și nici la telefon nu le mai răspunde nimeni. Cât timp nu au inoportunat o intervenție, conform legii, nimeni nu are voie să le restricționeze accesul liber la informații.
Cât despre pompierul cu piciorul rupt, poate, poate reușesc mai marii pompierilor să pună de-o entorsă. Surse neoficiale susțin că subofițerul ar fi la cel de al doilea accident, în urmă cu mai puțin de un an suferind o fractură la celălalt picior, tot în cadrul unei intervenții. Cât despre pompierul ars în urma incendiului, veștile nu sunt tocmai bune, existând riscul ca el să nu își mai poată folosi degetele de la mână. Așteptăm cu viu interes răspunsurile IGSU.
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.