Doar 60% din pompierii militari au banalul examen clinic efectuat. Ceilalți, nici măcar atât!!!!!!

Marți, 21 Mai 2019București
Autor: Ioana Anamaria Ungur
Sursa Foto: Photo by Online Marketing on Unsplash

Doar 60  din pompierii militari au banalul examen clinic efectuat  Ceilalti  nici macar atat | imaginea 1 La sfârșitul lunii martie, un pompier din cadrul ISU Vrancea a decedat în timpul serviciului. Revista noastră a adresat la vremea aceea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență - în atenția directă a inspectorului general, generalul Dan Paul Iamandi - câteva întrebări privitoare la evaluările medicale periodice la care sunt supuși pompierii, la demersurile întreprinse - sau nu - în vederea realizării asigurărilor de viață ale acestora, dar și câteva întrebări referitoare la subiectul dureros al orelor suplimentare. Acest din urmă subiect va face obiectul unui articol separat.

Pompierul mort avea evaluările medicale la zi!!??

Ca urmare a solicitării dumneavoastră, transmisă Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) în data de 02 aprilie 2019, vă supun atenţiei punctul de vedere instituțional, în concordanță cu domeniul de competenţă, astfel:

1. Când a efectuat militarul în cauză ultima examinare medicală periodică, conform legislației în vigoare? În ce a constat această evaluare?

Ultima examinare medicală periodică a fost efectuată în data de 19 noiembrie 2018. Această evaluare a constat în examenul clinic general efectuat de medicul de familie, care este și medic de unitate.

2. La câte evaluări periodice a fost supus pompierul în ultimii 5 ani?

• În ultimii cinci ani, subofiţerul a fost supus la cinci evaluări medicale periodice constând în examen clinic general.

Carevasăzică pompierul decedat la 48 de ani la Vrancea a fost văzut de medic în fiecare an. Probabil s-a repetat scenariul ridicol la care sunt supuși amărâții de pompieri anual: cică în luna in care își aniversează ziua de naștere, au o zi la dispoziție pentru evaluare medicală. Aceasta decurge cam așa: pompierul ajunge la medic. Acesta îl întreabă cum se simte, eventual îi ia o tensiune, îl bate pe umăr prietenește. Dacă e mare, îl liniștește că oricum nu sunt bani de investigații, dacă e normală, foarte bine, că și așa nu sunt bani pentru alte investigații. Urmează apoi “decernarea” semnăturii medicale sub egida “poți munci până crapi” și cu asta basta.

60% din pompieri au fost văzuți de medic în 5 ani. Analize? Doar dacă se impun!

3. La nivel naţional, care este situaţia evaluărilor medicale periodice pentru angajații inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă? În ultimii 5 ani câte astfel de evaluări medicale periodice au fost efectuate în rândul pompierilor?

Examenul medical periodic face parte din serviciile medicale profilactice prin care se asigură supravegherea sănătăţii lucrătorilor. Supravegherea sănătății lucrătorilor (activitățile specifice de medicina muncii) din cadrul unităților subordonate Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) este asigurată de medicii specialişti/primari de medicină a muncii din structurilor Direcţiei Medicale a MAI - DM (până la ocuparea funcţiilor de medic specialist de medicină a muncii, unele atribuţii în domeniul medicinii muncii sunt îndeplinite şi de medicii de unitate din structurile DM), potrivit cerinţelor art. 4 din Normele metodologice privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor din MAI, aprobate prin OMAI nr. 2912011.

Examenul clinic general s-a făcut în proporţie estimată de 60 %, în timp ce examenele clinice și paraclinice și examenul indicat de către medicul specialist de medicina muncii se fac prin grija DM.

Finanțarea examenului medical periodic se face din fondurile special alocate de la bugetul de stat pentru această activitate, prin bugetele centrelor medicale / centrelor medicale de diagnostic şi tratament ambulatoriu (structuri din cadrul DM), potrivit reglementărilor legale.

4. De ce analize medicale gratuite beneficiază anual, în cadrul evaluării medicale periodice, conform legii, pompierii militari?

Analizele medicale gratuite de care beneficiază anual lucrătorii din cadrul serviciilor de urgenţă profesioniste sunt cele stabilite la art. 22 din HG nr. 3552007, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv (i) examenul clinic general și (ii) examenele clinice şi paraclinice şi examenul indicat de către medicul specialist de medicina muncii.

Ajutorul post-mortem

6. De ce fel de ajutor material beneficiază familia pompierului decedat?

Conform legislaţiei în vigoare, subofiţerul are dreptul la următoarele tipuri de ajutoare: - ajutorul prevăzut de art. 16 din Legea 472019; - ajutorul prevăzut de art.23, alin.3 din Legea 801995; - ajutorul prevăzut de art.91 din Legea 1532017 (Anexa VI); Acestor ajutoare li se alătură drepturile cuvenite drept urmare a calităţii subofiţerului de membru cotizant în diferite asociaţii.

Asigurările de viață ale pompierilor - sau cât valorează viața unui pompier?

7. Ce demersuri ați efectuat şi care este stadiul acestora, în ce priveşte asigurările de viață și de sănătate pentru pompierii militari?

Prevederile Legii nr. 3462002 Republicată privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale nu se aplică personalului militar în activitate, potrivit prevederilor art. 5 alin. (2) din lege. Protecţia socială a personalului unităților subordonate Inspectoratului General pentru Situații de Urgență împotriva diminuării sau pierderii capacităţii de muncă şi decesului acestora ca urmare a accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale este realizată în condițiile prevederilor art. 21 și art. 23 din Legea nr. 801995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare și/sau ale OMAI nr. 1082014 privind măsurile de sprijin acordate personalului militar încadrat într-un grad de invaliditate sau clasat apt limitat pentru serviciul militar şi familiilor acestora, precum și familiilor personalului militar decedat.

De asemenea, potrivit prevederilor art. 42 alin. (1) din Legea nr. 1381999 privind salarizarea și alte drepturi ale personalului militar din instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste instituţii, cu modificările și completările ulterioare, cadrele militare în activitate și militarii angajați pe bază de contract, pe timpul cât se află în incapacitate temporară de muncă, primesc soldele lunare şi celelalte drepturi băneşti avute.

În speranța că informațiile oferite vă sunt utile, vă asigurăm de întreaga deschidere şi disponibilitate la colaborare din partea specialiştilor noştri.

După cum lesne puteți constata, specialiștii IGSU o dau din colț în colț când vine vorba de asigurările de viață pentru pompierii militari. Iar inspectorul general, a cărui onor-semnătură am avut ocazia să o regăsim în sfârșit pe acest răspuns, în loc să ne răspundă concret despre demersurile efectuate de Domnia Sa în calitate de inspector general, se ascunde nevinovat după un nor de praf - ca acei nori lăsați în urmă de simpatica mașinuță de raliu - și ne povestește cum nu au pompierii drepturi de asigurări e viață că, deh, au destule facilități.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.