IGSU în colaps! Disperați să ascundă situația dezastruoasă în care se găsește sectorul operativ de stingere, capii IGSU “secretizează” numărul echipajelor de pompieri complete!

Joi, 23 Mai 2019București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

IGSU in colaps  Disperati sa ascunda situatia dezastruoasa in care se gaseste sectorul operativ de stingere  capii IGSU  secretizeaza  numarul echipajelor de pompieri complete | imaginea 1 La data de 7 mai 2019, redacția noastră a solicitat Inspectoratului General pentru Situații de Urgență să ne pună la dispoziție date privind numărul echipajelor complete care încadrează, la nivel național, autospecialele de stingere. Ca prin minune, e-mailul nu a fost primit de cei de la IGSU. A “dispărut”, lucru periculos și rușinos pentru o instituție care are pretenția că se respectă.

Văzând răspunsul venit la data de 22 mai 2019 din partea reprezentanților pompierilor realizăm că nu ar trebui să ne mire dispariția unor întrebări incomode.

Câte echipaje de stingere complete există în țară? Greu răspuns. Sau periculos?

Întrebarea noastră a fost mai mult decât clară. Ne rodea curiozitatea să știm câte din mașinile de stingere sunt încadrate complet la nivel național. Asta ținând cont că orele suplimentare nu mai sunt plătite (și, zic cei de la IGSU, pompierii primesc la greu timp liber) și că cetățenii se plâng că la un incendiu de locuință se trezesc mult prea des cu o mașină de stingere încadrată cu un servant și un șofer.

Din punctul de vedere al IGSU, a comunica numărul de echipaje complete care încadrează mașinile de stingere la nivel național, este INFORMAȚIE CLASIFICATĂ. Reprezentanții insituției invocă în răspunsul întârziat art.12, alin (1), lit. a) din Legea nr. 5442001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Acesta zice cam așa: (1) Se exceptează de la accesul liber al cetățenilor, prevăzut la art. 1 și, respectiv, la art. 111, următoarele informații: a) informațiile din domeniul apărării nationale, sigurantei si ordinii publice, daca fac parte din categoriile informatiilor clasificate, potrivit legii.

Carevasăzică dacă cetățeanul român din Iași, sau Bihor, sau Vaslui sau Mehedinți vrea să știe câte mașini de stingere încadrate cu echipaj complet îi stau la dispoziție în caz de nenorocire, nu primește răspuns pentru că ESTE INFORMAȚIE CLASIFICATĂ.

De ce? Pentru că din punctul de vedere al IGSU o astfel de informație implică deconspirarea unor secrete privind siguranța națională. În fapt, IGSU nu face decât să ascundă situația dezastruoasă în care se găsește instituția în urma lipsei acerbe de personal, a neplății orelor suplimentare și nu în ultimul rând datorită numeroaselor misiuni înglobate în conceptul SMURD. Toate acestea au dus în ultimii ani la încadrarea mașinilor de lucru cu apă și spumă cu echipaje incomplete. Și, de ce să recunoaștem managementul defectuos de la cârma instituției? Mai bine o dăm pe clasificate. Tot e un subiect la modă în MAI.

Obediența - dușmanul siguranței cetățeanului

Încercăm să ajutăm noi cetățeanul român să afle, cel puțin CÂTE ECHIPAJE COMPLETE ar trebui să aibă în slujba sa, conform legii. Există un ordin de ministru care arată foarte clar cum ar trebui să arate răspunsul la întrebarea noastră fără a fi secret sau clasificat. Desigur dacă IGSU nu ar avea nimic de ascuns. Dacă cei care conduc destinele celor mai iubiți militari ar fi într-adevăr preocupați de bunul mers al instituției și de siguranța cetățeanului și nu de a face din rahat bici pe spatele amărâților de pompieri, în alergătura disperată de a intra în grațiile șefilor pentru o steluță de general. Nu știm cum o fi cu clasificatele dar în mod cert, în acest caz, obediența este inamicul public al siguranței cetățeanului.

Există un Ordin de Ministru pe care atât conducerea IGSU cât și miniștrii de resort au cam “uitat” să-l citească în ultimii ani. Profitând de faptul că șefii pompierilor dau din cap afirmativ precum cățeii de jucărie ce îi puteai zări prin luneta Daciilor de pe vremuri, miniștrii își văd liniștiți de politică, secretarii de stat își văd interesele… roșii, mângâindu-și din când în când pe creștet subordonații nemjlociți.

O autospecială la 10.000 de locuitori. Desigur, cu echipaj complet.

Ordinul 360 din 14 septembrie 2004 pentru aprobarea Criteriilor de performanţă privind structura organizatorică şi dotarea serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă zice cam așa: la articolul 8, aliniatul 1: “Dotarea subunităţilor cu mijloace de intervenţie se face avându-se în vedere ca o autospecială pentru lucrul cu apă şi spumă să revină, de regulă, la 10.000-12.000 de locuitori din raionul de intervenţie, iar la nivelul fiecărei subunităţi să existe cel puţin câte o autospecială având dotarea necesară pentru executarea operaţiunilor de descarcerare şi a cercetării de specialitate”.

Și, culmea, nu e informație secretă! Secret e doar cu câte echipaje există sub cifrele prevăzute de lege. Și ascunderea acestui fapt arată în mod cert o sfidare a siguranței cetățeanului și a legii, dar și a oamenilor puși sa muncească unul cât pentru zece. Rezultatul? Numărul echipajelor complete devine informație clasificată, pompierii trag ore suplimentare pentru a compensa lipsa de personal, unii mor la locul de muncă, totul pentru ca pe hârtie situația să arate cum trebuie. Să luăm populația României, că tot vorbeam de calcule, 19.640.000 de locuitori, la ultimul recensământ. Conform Ordinului de mai sus, rezultă următorul calcul simplu: 19.640.000 : 12.000 = 1636,66

Prin urmare, minim 1636 de mașini de pompieri ar trebui să existe în acest moment în România. Mai precis, 1636 de autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă. FĂRĂ autospecialele Pompieri-SMURD. Pe fiecare astfel de mașină sunt necesari 5 oameni ca echipajul să fie complet. O medie grosso modo de 38-40 de echipaje pe județ, pe tură! Vise! Diferența? Informație clasificată! Sic!

OMAI 3602004 încălcat grav de IGSU. Din 1600 echipaje există doar 300!!!

Să luăm câteva județe la nimereală. Un exemplu ar fi Iașiul. Iașiul are aproximativ 770.000 de locuitori. Conform OMAI 3602004 la nivelul ISU Iași ar trebui să existe undeva la 70 de echipaje de pompieri COMPLETE pe tot atâtea mașini de stingere, pe zi, pe tură. Ce vă faceți dacă noi vă spunem pe surse de încredere că nu sunt decât 10-12, în cele mai bune zile poate 15 echipaje COMPLETE de stingere la nivelul acestui județ?

Alt județ: Mehedinți - 249.000 locuitori. Ar necesita aproximativ 24 echipaje COMPLETE pe stingere, pe tură, pe zi. Noi vă spunem că nu sunt decât 2, poate 3 în zilele bune.

Alt județ: Vaslui - 390.000 de locuitori. Conform OMAI-ului în discuție ar trebui să aibă zilnic, pe tură, cam 35 de echipaje de stingere complete la dispoziția cetățeanului. Noi vă spunem că nu sunt decât vreo 6, poate 7, complete.

Alt județ: Bihor - 565.000 de locuitori. Necesarul - vreo 50 de echipaje COMPLETE de stingere pe zi/pe tură. Noi vă spunem că nu sunt mai mult de 14-15 echipaje de stingere complete.

Alt judet: Sibiu - 375.000 de locuitori. Necesare sunt vreo 35 de echipaje conform ordinului. Noi vă spunem că nu sunt decât vreo 7.

La nivel național situația e și mai dezastruoasă. Din cele aproximativ 1600 de echipaje de stingere complete conform OMAI 3602004, există doar vreo 300-310 de astfel de echipaje. Invităm onor reprezentanții IGSU să conteste cele publicate. Audacia et devotio!

 

 

Teatru scurt în 2+1 acte

Redăm în cele de mai jos, pentru conformitate, corespondența dintre publicația noastră și onor instituția IGSU.

Iată cum a sunat solicitarea noastră: “Subsemnata, Ioana Anamaria Ungur, redactor-șef al revistei Agenda Pompierului, prin prezenta vă rugăm respectuos să ne comunicați, pentru o bună și corectă informare a cititorilor noștri, câte echipaje de stingere, COMPLETE, există azi, marți, 7 mai 2019, la nivel național. Menționați inspectoratul județean sau al municipiului București, subunitatea aparținând unității menționate și, numeric, câte autospeciale de capacitate mare sau medie (având în vedere că au același număr de servanți în echipaj) și câte de capacitate mică, care au echipajul încadrat complet, sunt în serviciul operativ astăzi, marți, 7 mai 2019. Menționăm că nu sunt de interes datele privind numărul total al echipajelor existente încadrate incomplet (doar șofer/șofer și un servant/etc). Pentru clarificare este necesar ca aceste echipaje să deservească doar autospecialele de apă și spumă destinate stingerii incendiilor și nu cuplaje, asa cum au fost ele definite în luările de poziție ale reprezentaților IGSU pe timpul evaluărilor anuale. Menționăm că în categoria subunități am inclus și punctele de lucru de unde dorim aceleași informații.”

Răspunsul năucitor al IGSU: “Bună ziua, Ca urmare a solicitării dumneavoastră, transmisă Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) în data de 16 mai 2019, vă punem la dispoziție punctul de vedere instituțional, după cum urmează: Încadrarea serviciului de permanență se face în funcție de personalul operativ disponibil (misiuni, concedii, etc.) și de situația operativă existentă, luând în calcul frecvența de manifestare și tipologia riscurilor prognozate. Planificarea personalului în serviciul operativ se realizează pe baza analizei elementelor menționate anterior, de către fiecare comandant de subunitate. Adăugăm faptul că planificarea în serviciu ține cont și de necesitatea acordării timpului liber corespunzător pentru orele lucrate suplimentar în regim de tură (24 de ore lucrate cu 48 de ore timp liber). De asemenea, în cazul în care situații de urgență de amploare și intensitate deosebită se produc intempestiv, Inspectoratul General dispune de instrumente stabilite prin legislația în materie care permit suplimentarea personalului operativ prin creșterea capacității operaționale a unităților. Ținând cont de considerentele expuse și de faptul că datele solicitate reprezintă o parte integrantă a documentelor de organizare a serviciului de permanență, vă comunicăm faptul că astfel de informații se exceptează de la accesul liber al cetățenilor, în conformitate art.12, alin (1), lit. a) din Legea nr. 5442001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare. Vă asigurăm că Inspectoratul General este preocupat permanent pentru consolidarea instituțională în sensul creșterii capacității de răspuns și îmbunătățirii calităților misiunilor executate în folosul populație. Pentru îndeplinirea obiectivelor propuse, soluțiile dispuse au constat în: creșterea capacității de școlarizare a Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, specializarea multidisciplinară a personalului și încadrarea prin cuplaj a tehnicii specifice. În speranţa că informaţiile oferite vă sunt utile, vă asigurăm de întreaga deschidere şi disponibilitate la colaborare din partea specialiştilor noştri.”

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.