Inspectorul general nu își asumă deciziile subordonaților săi!

Marți, 28 Mai 2019București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Inspectorul general nu isi asuma deciziile subordonatilor sai | imaginea 1 Redacția noastră a adresat Inspectoratului General pentru Situații de Urgență câteva întrebări pentru a lămuri aspecte legate de scrutinul din 26 mai 2019. Din informațiile noastre, la nivel național, în fiecare inspectorat județean s-a procedat altfel, începând de la modul în care militarilor li s-a asigurat posibilitatea de a-și exercita dreptul la vot și până la timpul pe care aceștia l-au petrecut în "pază" la secțiile de vot.

Unele subunități au efectuat schimbul turei de serviciu la ora 8.00, altele la 8.30, iar altele cu comandanți mai conștienți de obligativitatea și importanța garantării și facilitării exercitării unui drept constituțional, la 9.00, la 9.30, respectiv la 10.00. De asemenea, au fost cazuri în care militarul ieșit din tura de serviciu a intrat direct în pază la secția de votare. Au fost cazuri în care militarul a stat în "pază" peste 24 de ore. Toate acestea, desigur, în încercarea disperată de a răspunde nevoilor "țării" dar și în încercarea disperată a șefilor pompierilor fie ei inspectori șefi sau inspector general, de a mulțumi clasa politică aflată, încă, la conducerea ministerului.

Desigur, soarta inspectorilor șefi e un pic mai grea, întrucât având în vedere austeritatea bugetului central al instituției care îi coordonează, aceștia sunt lăsați deseori la cheremul prefecților, președinților de consilii județene care dețin și ei cuțitul de tăiat pâinea. Aceștia la rândul lor înțeleg sau nu înțeleg faptul că în inspectoratele județene resursa umană este ultra solicitată, abuziv chiar - dacă luăm în calcul neplata orelor suplimentare.

Întrebările noastre i-au scos din pepeni pe reprezentanții IGSU. Astfel ne-am trezit cu oferta Serviciului de Informare și Relații Publice de a ne adresa direct inspectorilor șefi și a nu pune întrebări incomode în cârca IGSU. Noi am refuzat să luăm la întrebări inspectorii șefi dintr-un simplu motiv: există o instituție care coordonează bunul mers al Armei în țara asta. O instituție care învață, ajută, controlează, coordonează, sancționează, după caz, subordonații din teritoriu - adică inspectorii șefi. În plus am considerat că IGSU trebuie să fie la curent cu răspunsurile la întrebările noastre și că inspectorul general în calitatea sa de comandant suprem al tuturor pompierilor, în calitatea sa de militar cu grad de general - deci, militar de carieră - este primul interesat de bunul mers al lucrurilor în trupe.

Se pare că atitudinea noastră nu a fost tocmai pe placul reprezentanților IGSU. Ce s-au gândit aceștia? Cum la SIRP se muncește mult - vezi pagina de Facebook a instituției care abundă de postări mai mult sau mai puțin inspirate - și cum din câte constatăm inspectorul general nu a fost încântat să își asume haosul din trupe și nici eventualele greșeli ale subordonaților săi care au făcut pe dracu în patru pentru ca, per ansamblu, IGSU să iasă bine la acest scrutin de vot și să fie de un real sprijin Ministerului Afacerilor Interne, au aruncat pisica moartă - întrebările Agendei - în ograda inspectorilor șefi.

Carevasăzică Agenda Pompierului a devenit, încă o dată, o publicație incomodă, de scandal, care pune întrebări deplasate și "hărțuiește" reprezentanții IGSU.

Distinși și stimați Domni inspectori șefi, solicitarea noastră NU vi se adresează dar vă mulțumim și vă suntem recunoscători celor care ne-ați răspuns deja sau celor care o veți face. Arătați că măcar Domniile Voastre vă asumați bărbătește o situație de fapt, fie ea și delicată.

Noi ne-am adresat doar instituției care vă coordonează. Știm că o duceți greu. Știm că nimănui nu îi pasă dacă nu plătiți orele suplimetare iar ulterior sunteți târâți în judecată. Știm că deseori sunteți prinși între ciocan și nicovală. Știm că, mai ales acelora dintre Domniile Voastre care ați venit din trupe și ați urcat pas cu pas în Arma Pompieri vă este greu să luați decizii care nu sunt cele mai corecte sau blânde și care pot avea repercusiuni. Știm că în cazul unui eveniment major veți fi primii trași la răspundere și veți "zbura" cum au "zburat" și alții la Colectiv. Știm că a fi alături de subordonații din linia I a devenit o crimă pentru că asta înseamnă să lupți pentru interesele oamenilor care nu vor fi niciodată aceleași cu cele ale unui ministru numit politic.

Observăm un singur lucru. De fiecare dată când țara sau Arma s-a confruntat cu o situație grea, fie cod portocaliu de zăpadă, fie referendum, fie mitingul din 10 august 2018, fie incendiul de la Alba pe care l-a ocolit cu succes, fie tornada de la Călărași, inspectorul general al pompierilor români nu și-a asumat nicio decizie. S-a făcut nevăzut, fie în concediu, fie pe pista de raliu, fie în libere, fie în alte misiuni la conferințe pe teme medicale. Există totuși o decizie memorabilă pe care distinsul general și-a asumat-o: aceea de a nu mai plăti orele suplimentare, acordând timp liber la schimb. Detalii suplimentare aici: Pompierii militari: bani-nu, concediu-nu, libere-după posibilități?!?.

Deh, la munte nu e ca la câmpie, iarna nu e ca vara și la comanda IGSU nu e ca la raliu. Am putea spune că e mai frumos ca la raliu pentru că la comanda unei Arme poți influența destinele oamenilor, atât ale subordonaților cât și ale cetățenilor țării.

De această dată, aflat la comandă, pus față în față cu întrebările noastre, recunoaștem, delicate, incomode chiar, generalul Dan Paul Iamandi aruncă responsabilitatea în cârca inspectorilor șefi. Desigur, aceștia au partea lor de responsabilitate, dar dacă șeful lor suprem se spală pe mâini, la ce bun mai au comandant? Da, scrutinul a scos la iveală faptul că în trupe fiecare procedează după cum îl lasă inima și după cum poate. Or fi inspectorii șefi vinovați de lipsa de personal din IGSU? Or fi inspectorii șefi singurii vinovați că s-au obișnuit că pe hârtie totul trebuie să fie perfect iar în fapt trebuie să se descurce până... până vor apărea situații care îi vor depăși. Atunci își vor încheia rapid cariera ieșind pe ușa din dos a unui sistem care pe mulți dintre ei îi apasă și îi îndurerează din ce în ce mai mult.

Așteptăm răspunsurile la întrebările adresate de noi IGSU, indiferent de unde vor veni ele. Reiterăm că Agenda Pompierului este o publicație independentă care s-a născut din dragoste și respect pentru cei mai iubiți militari ai României. Ne manifestăm încrederea că, deși Arma traversează vremuri grele, adevărații ofițeri, adevărații comandanți de pompieri, regăsesc în ei scânteia care i-a împins spre această nobilă profesie. Militarii đin linia I au nevoie de Dumneavoastră, domnilor inspectori șefi! Au nevoie de sprijinul, de forța, de apărarea și de EXEMPLUL Dumneavoastră! Arma Pompieri a fost întotdeauna o unitate. Altfel istoria din Dealul Spirii nu s-ar fi scris. Audacia et devotio!

PS: Admirabil devotamentul unora din angajații SIRP față de comandantul suprem. Au căutat cu orice chip să abată atenția Agendei de la inspectorul general spre inspectorii șefi. Din nefericire nu le-a ieșit. Sunt totuși devotați intereselor... "instituționale" și merită din plin încrederea șefilor. Chiar și "sporul de excelență".

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.