Pompierul mort în timpul serviciului la Focșani s-a stins datorită stresului provocat de orele suplimentare? Ce ascunde IGSU?

Marți, 21 Mai 2019București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Pompierul mort in timpul serviciului la Focsani s a stins datorita stresului provocat de orele suplimentare  Ce ascunde IGSU | imaginea 1 La sfârșitul lunii martie, un pompier din cadrul ISU Vrancea a decedat în timpul serviciului. Din păcate situația în care un pompier se prăbușește la locul de muncă secerat de un infarct sau de un atac vascular cerebral nu mai este o raritate. Revista noastră a adresat la data de 2 aprilie 2019, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență - în atenția directă a inspectorului general, generalul Dan Paul Iamandi - întrebări menite să aducă lumină în acest caz.

Camarazii pompierului se temeau că stresul și oboseala provocate de orele suplimentare efectuate de pompier ar fi putut determina moartea acestuia. Reprezentanții IGSU au avut nevoie de aproape o lună pentru a-și ticlui răspunsul la primele noastre întrebări. Și incă 13 zile pentru a NU răspunde concret câte ore/ture a lucrat militarul, pe an, din 2015 până… a decedat. Ce ascunde IGSU?

Pompierul decedat - sute de ore suplimentare în ultimii ani

Una din întrebările adresate de Agenda Pompierului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență la data de 2 aprilie 2019, se referea direct la numărul orelor efectuate de militarul decedat la Focșani în perioada 2015-2019.

Câte ore suplimentare a efectuat militarul în perioada 2015-2019 (prezent)?

Răspunsul a venit în 2 mai 2019:

“Conform datelor comunicate de ISU Vrancea, orele suplimentare efectuate de subofiţer în perioada 2015-2019 au fost plătite conform legislaţiei în vigoare existente la momentul realizării plăţii (OMAI nr. 42015 din 23 ianuarie 2015 privind condițiile de acordare a majorării salariale pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne care desfăşoară activități în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează şi OMAI Nr. 402018 privind condițiile de stabilire a majorării salariale pentru munca suplimentară prestată de personalul cu statut special, precum și activităţile deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut). Repartiţia orelor suplimentare plătite este următoarea: 2015-120 ore, 2016-113 ore, 2017-117 ore, 2018-50 ore și 2019-32 ore.

Prin excepție de la cele anterior menţionate, pentru munca suplimentară prestată și care nu a fost plătită, subofițerul a beneficiat de compensare cu timp liber corespunzător. Repartiţia orelor suplimentare compensate cu timp liber este următoarea: 2015-328 ore, 2016-232 ore, 2017-341 ore, 2018-216 ore și 2019-48 ore.”

Câte ore a lucrat în total, anual, subofițerul? Legal: 24 cu 48

Cum nu eram pe deplin lămuriți CÂTE ore a lucrat efectiv omul, suplimentar, adică la câte ore de stres, nesomn etc. a fost supus organismul pompierului în ultimii ani, am solicitat IGSU noi precizări la data de 6 mai 2019:

Va solicităm respectuos sa ne comunicați, în completare, numărul TOTAL al turelor, și numărul TOTAL al orelor, lucrate de subofițerul plt. maj. Adrian Ciobanu, de la ISU Vrancea, pentru fiecare an: 2015, 2016, 2017, 2018.

Cererea noastră pare că i-a pus pe jar pe reprezentanții IGSU. Răspunsul a venit după 13 zile, la data de 19 mai 2019. După ce, în prealalbil, la o nouă solicitare a noastră, ni s-a comunicat că sunt așteptate datele de la ISU Vrancea, am primit un răspuns care nu pare a conține date. Mai degrabă o încercare disperată de a ascunde ceva:

“Ca urmare a solicitării dumneavoastră, transmisă Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) în data de 06 mai 2019, în revenire la răspunsul nr. C/221 din 25.04.2019, vă supun atenției punctul de vedere instituțional, în concordanță cu domeniul de competență, astfel:

Potrivit datelor furnizate de ISU Vrancea, pentru orele lucrate suplimentar, subofițerul a beneficiat de drepturile acordate în conformitate cu documentele emise în baza legislației în vigoare. Subofițerul a fost planificat în serviciul de permanență unde s-a avut în vedere încadrarea în programul de lucru stabilit. Începând cu luna februarie 2015, IGSU a adoptat măsura de trecere la un program de lucru 2448 de ore, în limita a 91-93 de ture de serviciu pentru fiecare subofițer operativ. În speranţa că informaţiile oferite vă sunt utile, vă asigurăm de întreaga deschidere şi disponibilitate la colaborare din partea specialiştilor noştri.”

Ce ascunde IGSU în cazul morții pompierului de la ISU Vrancea?

Adică, noi solicităm numărul de ore lucrate de subofițerul decedat, cei de la IGSU ne spun că a lucrat legal, 24 cu 48. Și ca să ne spună asta, le-a luat aproape 2 săptămâni.

Una peste alta, ce ascunde IGSU în cazul morții subofițerului de la ISU Vrancea? Într-un răspuns la o întrebare care solicită clar NUMĂRUL DE ORE și NUMĂRUL DE TURE lucrate de subofițer, IGSU transmite asigurări despre faptul că s-a respectat încadrarea conform programului 24 cu 48, program implementat pentru salvarea conceptului SMURD care ar fi căzut victimă lipsei de personal. O ambulanță de prim-ajutor calificat care aleargă la urgențe mai mult sau mai puțin majore, “ia” din start 3 oameni. Asta în timp ce o bătrână mașină de stingere “se mulțumește” deseori cu 2. Deh, să stingi o casă în flăcări poți cu 2 oameni, dar să intervii la o nevralgie dentară, la un panarițiu sau o criză de hemoroizi, e aproape imposibil fără 3 pompieri.

Vom solicita din nou IGSU să precizeze clar numărul TOTAL de ore și ture efectuate de subofițer în perioada amintită, poate de acestă dată vom reuși să primim un răspuns concret. În caz contrar vom solicita un răspuns Corpului de Control al Ministrului, organism în fața căruia reprezenanții IGSU ar trebui să nu aibă secrete.

Totodată, credem că, dat fiind numărul de cazuri, în creștere, a pompierilor care au un sfârșit fie brusc, fie secerați de boli necruțătoare la vârste din ce în ce mai tinere, se impune o analiză a situației și a modului în care programul de lucru 24 cu 48 afectează calitatea vieții celor mai iubiți militari. Nu este în interesul nimănui ca militarii să moară pentru gloria unui concept a cărui imagine și-o adjudecă un singur om.

Mor mai puțini militari în războiul din Afganistan decât pompieri, pe timp de pace, alergând după urgențe medicale!

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.