Abandonat de un sistem vitreg, plimbat printre spitalele din București, pompierul ars la Eșelnița primește ajutorul victimelor de la Colectiv!

Sâmbătă, 06 Iulie 2019București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Abandonat de un sistem vitreg  plimbat printre spitalele din Bucuresti  pompierul ars la Eselnita primeste ajutorul victimelor de la Colectiv | imaginea 1 Mihai Sfetcu este pompierul militar ars în incendiul de vegetație uscată de la Eșelnița. Mihai, sau Ion, sau Vasile, sau Marin, sau Florin sau Cătălin sau Cristian sau Alexandru. Și lista ar mai putea continua. Mihai poate fi oricare din pompierii români. Fiecare zi din viața lor poate fi ultima, sau poate fi ultima liniștită, sănătoși, în putere, apți. Părăsit de un sistem vitreg care consumă resursa umană apoi o scuipă precum o gumă de mestecat căreia i-a trecut savoarea, Mihai, un mare ars scăpat cu viață grație medicilor și condițiilor de la AKH Viena, e plimbat acum printre spitalele din București care gem de germeni agresivi, deosebit de periculoși și pentru un om sănătos darmite pentru un mare ars.

Tatăl lui Mihai - decedat în ziua în care conducerea ISU Mehedinți căuta de zor să-și trâmbițeze meritele

O nenorocire nu vine niciodată singură. În dimineața zilei de 1 iulie a.c., tatăl lui Mihai a căzut răpus de dorul copilului său. I s-a făcut rău, decedând ulterior la Spitalul din Craiova. Ironia sorții a făcut ca această zi dureroasă să coincidă cu briefingul de presă organizat de conducerea ISU Mehedinți grăbită să își trâmbițeze meritele și să reitereze pe plan local statutul de salvator al națiunii al șefului DSU, Raed Arafat. Nimic n-a mai stat în calea dorinței de afirmare și clarificare a situației. Nici măcar moartea unui părinte.

În acest timp Mihai se afla internat într-unul din spitalele din Capitală. Sau poate făcea naveta între ele pentru a-i fi pansate plăgile infectate. Mai contează? Și-a cerut iertare creștinește, dar disperat și plângând, prin telefon, de la părintele pe care nu va mai apuca să îl vadă niciodată. Comentariile sunt de prisos. Dragi pompieri, Mihai poate fi mâine ORICARE din voi.

A câștigat bătălia cu moartea, dar bătălia cu sistemul îl secătuiește

Mihai are arsuri puternice și extinse. Nu se hrănește singur. Stă cu greu în șezut și doar pentru puțin timp datorită leziunilor pe care le are. Mâinile care altădată scoteau puternice oameni din foc, azi abia dacă pot prinde ceva. Picioarele care altădată urcau cu pas sigur pe munte, azi, îl susțin cu greu să facă câțiva pași. Rănile sunt adânci. Și cele fizice și cele sufletești. Soția lui Mihai a fost alături de el continuu din momentul în care s-a produs nenorocirea. A ajuns la AKH unde a fost tratat cu maximă responsabilitate de echipa de medici. După ce starea lui s-a îmbunătățit, a fost repatriat. Mihai fusese ținut acolo doar pentru perioada în care era foarte grav. Probabil în lipsa completării de noi solicitări pentru recuperarea pacientului și pentru continuarea tratamentului și operațiilor ce mai erau necesare, spitalul din Viena l-a repatriat.

În scrisoarea medicală a medicilor de la Viena se recomandă: "Schimbarea regulată/zilnică a pansamentelor, inclusiv controale de laborator; Condiționarea țesutului de hipergranulație (de exemplu cu nitrat de argint), pentru evitarea unei hipergranulații evolutive, și așteptarea epitelielizării finale; Așteptarea vindecării secundare a plăgilor de la pulpa degetelor, cu ablația treptată a necrozelor, în măsura în care se pot desprinde; Continuarea cu consecvență a mobilizării și a ergoterapiei (în special a terapiei mâinii!); Utilizarea adaptivă de rufărie de compresie în timp (eventual treptat), după închiderea sigură a plăgilor; Așteptarea închiderii traheostomei secundare, inclusiv controlul plăgilor; la nevoie, efectuarea unui consult medical ORL; Izolarea în continuare, în funcție de controalele de frotiu care urmează, referitoare la 3MRGN (bacterii Gram-negative multirezistente); Continuarea și diminuarea treptată a terapiei durerii și a terapiei coanalgezice."

Desigur, când au făcut aceste recomandări, specialiștii de la Viena nu s-au gândit că într-o țară care a trecut prin Colectiv, un mare ars va fi adus și plimbat între spitale, la un loc cu alți bolnavi. Adus în țară, plăgile lui Mihai gem de bacterii Gram-negative multirezistente.

Ajutorul de sistem: intervenții, bani colectați de pompieri, cazare la hotelul MAI și... plimbatul între spitale

DSU, IGSU și ISU Mehedinți s-au implicat într-adevăr o vreme în cazul lui Mihai. Cel puțin în prima parte când era rost de dat bine în ochii presei. Faptul că "s-a intervenit" pentru mutarea lui Mihai la AKH a fost un act de glorie pentru șefii instituțiilor sus menționate care probabil au așteptat eterne mulțumiri. Domnilor, fiți bărbați! L-ați transferat la Viena pentru că în 4 ani de Colectiv în țara aceasta încă nu există soluții pentru marii arși. Nu de dragul lui și nu de mila familiei. Mai degrabă de frica unui scandal mediatic.

Așa cum se arată în comunicatul DSU reprodus cu adăugiri de ISU Mehedinți, contribuția bravelor instituții a fost următoarea: "un ajutor financiar benevol (peste 20.000 lei), al colegilor din cadrul inspectoratului nostru. De asemenea, prin Asociația de întrajutorare „Pentru Viață”, constituită pe lângă ISU Mehedinți s-a luat decizia sprijinirii lunar, timp de 6 luni, cu suma echivalentă în lei a 1.000 euro. La revenirea în ţară, din 21 mai 2019, soţiei i s-a asigurat cazarea într-un spațiu al M.A.I., de care va beneficia pe toată durata spitalizării lui Mihai în Bucureşti.". Toate acestea atribuite implicării inspectorului șef al ISU Mehedinți, DSU și IGSU. Respect, domnilor! Dar este minimul pe care îl puteați face pentru un coleg accidentat în misiune.

După cum putem constata, bănuții sunt strânși BENEVOL de TOȚI colegii din cadrul inspectoratului, banii care vin din Asociația respectivă sunt adunați tot de membrii asociației care nu sunt altceva decât pompieri. Iar cazarea la MAI, este un lucru absolut firesc, de bun simț elementar. Ce atâta bravadă? Doar nu s-a gândit nimeni să ceară închirierea vreunui apartament, că deh, s-a practicat, pentru UNII inspectori generali cu pedigree, pe vremea când erau împuterniciți. Nu-i așa?

Părinții îngerului Alexandru, mort la Colectiv, îi aduc speranță lui Mihai. Pentru că supraviețuitorii de la Colectiv dar și familiile celor ce nu mai sunt, RESPECTĂ ȘI IUBESC pompierii!

Tatăl lui Alexandru, îngerul de copil mort la Colectiv, Narcis Hogea, a fost primul care i-a întins lui Mihai o mână de ajutor. Impresionat de drama pompierului, părintele îndurerat a donat primii 3000 de euro care sunt necesari, avans, pentru ca Mihai să poată fi transferat în Germania pentru recuperare și alte operații. Narcis ajută oamenii "în numele lui Alexandru". Cum de altfel se și numește fundația pe care a întemeiat-o cu acest scop.

Omul, deși răpus de durerea de a-și pierde copilul din cauza incompetenței unui sistem bolnav, a găsit puterea de a transforma durerea sa în bucurie dăruită altora. Respect! Ar mai fi poate de adăugat faptul că, părinții lui Narcis sunt cei care au fost trimiși la Bruxelles să își aștepte fiul, după Colectiv, și au aflat abia când au ajuns acolo că fiul lor e încă în România și urma să plece spre Austria. Chestionat pe această temă în cadrul unei conferințe de presă, Raed Arafat a răspuns la vremea aceea, vădit iritat și cu aroganța care pare să nu-l mai părăsească: "S-A GREȘIT! CARE-I PROBLEMA?". Fără comentarii.

În ciuda divergențelor care există între aparținătorii victimelor de la Colectiv și instituțiile statului, tatăl lui Alexandru, a ținut să precizeze că toți poartă un profund respect și enormă recunoștință pompierilor care au intervenit atunci încercând să le salveze copiii.

La Mehedinți o liniște de mormânt

În inspectoratul mehedințean plutește o tăcere apăsătoare. Deși sunt îngroziți de ce s-a întâmplat cu colegul lor, militarii evită să discute despre subiect. Până și subiectul Nomexurilor vechi, al orelor suplimentare neplătite, pare să se estompeze. Teama de a nu mai avea ce pune AZI pe masă e mai mare decât teama ca MÂINE să ajungă arși, în locul lui Mihai. Dureros.

De ce tac pompierii? De ce nimeni nu vorbește despre Mihai? Poate de teamă. Poate dintr-un sentiment absurd și inconștient de vină? Nu credem că vor uita în grabă nici ce s-a întâmplat, nici urletele de durere ale colegului lor, nici mirosul de carne de om arsă și nici petele de sânge sau de grăsime topită care li s-au imprimat pe haine. Oricât de crud, e un adevăr. Nici aparținătorii celor de la Colectiv nu au uitat. Poate tocmai de aceea au puterea să îi fie alături lui Mihai.

Din nefericire oricare din pompierii din această țară poate ajunge în situația lui Mihai. Din acel punct pentru sistem devine doar o tură liberă care trebuie înlocuită cu un alt pălmaș.

ISU Mehedinți: Să știe toată lumea - Mihai nu avea mănuși. Și să mai știe că erau din 2006 - adăugăm noi!!!!

În cadrul briefingului de presă conducerea ISU Mehedinți a amintit într-o doară că pompierul nu purta mănuși. Așa o fi. Ați uitat să amintiți că aceste mănuși erau achiziționate în anul 2006! Adică acum 13 ani. Și cu siguranță văzuseră "câteva" incendii. Și ar mai trebui să știe națiunea și că era încălțat cu cizme pentru inundații. Dacă tot suntem la ora marilor mărturisiri.

Conform unui comunicat remis redacției noastre de IGSU, pompierul purta următorul echipament:

"Potrivit evidențelor ISU Mehedinți, pompierului i s-au distribuit următoarele echipamente de protecție: a) Cască de protecție cu vizor, achiziționată în 2005 de la SC STIMPEX SRL București b) Cizme din cauciuc, achiziționat în 2006 de la SC USAM SA București c) Centură de siguranță, achiziționat în 2006 de la SC USAM SA București d) Costum de protecție tip pompieri, achiziționat în 2006, de la SC General Conf Grup SRL București e) Mănuși de protecție, achiziționat 2006, de la SC General Conf Grup SRL București f) Cizme lungi din cauciuc(apă și noroi), achiziționate în 2006, de la SC General Conf Grup SRL București"

Pe de altă parte, avem de-a face cu situația unui pompier care se recuperează EXTREM de greu după un accident de muncă. Cu mănuși, fără mănuși, e CAMARADUL celorlalți. A tuturor acelora care merg la incendiu de pădure fără mănuși pentru a nu li se agăța vreascurile în materialul de proastă calitate, a tuturor acelora cu Nomexuri din 2006, sau cu căști care se topesc în cap, a tuturor celor care poate își lasă Nomexul deschis pentru a urca mai ușor dealul, sau muntele, cu sacul stingător în spate. Mihai este camardul TUTUROR ACELOR POMPIERI CARE NU BENEFICIAZĂ DE O ASIGURARE DE SĂNĂTATE SAU O ASIGURARE DE VIAȚĂ ȘI CARE MÂINE, POT FI ÎN LOCUL LUI!!!

Să fim alături de Mihai!

Alături de Mihai s-au aflat și alți oameni inimoși care se luptă, după Colectiv, cu sistemul infectat de orgolii, răutate și incompetență. Monica Althamer și Radu Dabela sunt cei care au inițiat campania de strângere de fonduri pentru Mihai. Mihai Grecea, unul din supraviețitorii de la Colectiv, a fost și el alături de Mihai încurajându-l și susținându-l în dificilele momente prin care trece. Alexandra Furnea, o supraviețuitoare a incendiului îngrozitor, a fost cea care a luat legătura cu medicul de la clinica germană lq care se va recupera Mihai.

Cei care doresc să îl ajute pe pompierul Mihai o pot face accesând linkul de mai jos:

https://www.facebook.com/donate/1201359213384037/2383111758376622/

Sau virând bani direct în contul:

IBAN: RO02BTRLRONCRT0508661801

Titular cont: SFETCU CRISTIANA (soția)

SWIFT: BTRLRO22MHA (Mehedinti branch)

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.