Campanie de donare a sângelui inițiată de ISU Călărași

Duminică, 28 Iulie 2019Calarasi
Foto: ISU Calarasi

Campanie de donare a sangelui initiata de ISU Calarasi | imaginea 1 „Donează şi poți salva o viață" este o campanie de donare a sângelui inițiată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Călărași.

Pompierii înţeleg cel mai bine suferinţa semenilor aflaţi în situaţii care le pun viaţa în pericol, mai ales că, de nenumărate ori aceştia sunt primii care văd cum oamenii ajung în situaţii extreme şi pentru a-i salva este nevoie de sânge.

Incepând cu data de 23 iulie, a.c., cadre ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Călărași participă la o campanie de donare sânge desfășurată în incinta Centrului de Transfuzie Sanguină Călărași. Acțiunea are un caracter umanitar, ce are drept scop mărirea băncii de sânge, atât de necesar pentru cei aflati în situații limită. Este un gest de solidaritate pe care fiecare din noi îl poate face, având în vedere importanţa şi beneficiile donării de sânge, atât pentru donator, cât şi pentru receptor.

Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii:

  • Să fii cetăţean român cu domiciliul în România sau cetăţean al Uniunii Europene cu reşedinţa în România;
  • Să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani;
  • Să ai greutatea cuprinsă în intervalul 50-100 kg femeile şi 60-110 kg bărbaţii;
  • Tensiunea arterială sistolică să fie între 100 şi 180mmH;
  • Să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale;
  • Femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală;
  • Să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării;
  • Să nu fi urmat vreun tratament cu medicamente (aspirină, anticoagulante, antibiotice etc.)

De ce să donezi sânge?

Unul din zece pacienți care ajung la spitalele din România are nevoie de sânge sau de produse derivate din sânge. Statistic, fiecare om de pe planetă are nevoie, pe parcursul vieții, cel puțin o singură dată de sânge. Donarea constantă de sânge aduce următoarele beneficii pentru organism: Sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, riscul de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30%; În urma donării de sânge, rezistenta organismului la șocuri creste, astfel că, dacă vei suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui.

Pe această cale, pompierii călărășeni aduc mulțumiri cadrelor medicale implicate în inițiativa lor, și adresează rugămintea cetățenilor de a-i urma pentru că ,,fiecare strop de sânge donat ajută’’.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.