Fost director al firmei care a încasat peste 7 milioane de euro pentru "Afacerea SMISU" - în Comitetul 112

Duminică, 28 Iulie 2019București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Marian Murguleț În Monitorul Oficial din 27 iulie a.c. a fost publicată o decizie a premierului Viorica Dăncilă prin care se înființează Comitetul interministerial privind sistemul apelurilor de urgență 112. Acesta este condus de nimeni altul decât Raed Arafat, care va avea funcția de președinte.

Comitetul "paralel"

Potrivit documentului, Comitetul are ca obiectiv analiza modului de preluare și localizare a apelurilor de urgență 112, precum și identificarea soluțiilor pe termen scurt, mediu și lung în vederea îmbunătățirii preluării apelurilor de urgență 112, a localizării apelantului și a dispecerizării. Cam același rol îl avea și Comitetul național de coordonare a activității SNUAU: "Comitetul are rolul elaborării de politici şi strategii privind funcţionarea, operarea şi dezvoltarea SNUAU, precum şi a serviciului de urgenţă 112 în România, adoptând în acest sens hotărâri, prin consens. Comitetul coordonează la nivel naţional, în mod unitar, acţiunile tuturor organismelor implicate în funcţionarea SNUAU conform cerinţelor europene în domeniu" - se arată în OUG 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, aprobată cu modificări şi completări, prin Legea nr.160/2008.

Deci, unul înființat prin decizia premierului, celălalt înființat în baza unor legi organice. Unul analizează apelurile 112 și se ocupă de îmbunătățirea preluării acestora, celălalt coordonează toate acţiunile organismelor implicate în funcţionarea 112 și elaborează politici şi strategii privind funcţionarea, operarea şi dezvoltarea 112. Ambele Comitete vor funcționa se pare în paralel. Că tot vorbim de statul paralel, iată, premierul a înfințat "comitetul paralel".. Paralel cu legea.

Fostul director al S&T România - realizatorul "celebrului" program SMISU, în Comitetul lui Arafat

Comitetul interministerial privind sistemul apelurilor de urgență 112 are următoarea componență: Raed Arafat – președinte, Daniel Savu - secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor – membru, Dan Iamandi - inspector general al IGSU – membru, Cristian Radu - prim-adjunct al inspectorului general al IGSU - membru, Marian Murguleț - secretar de stat pentru tehnologia informației în cadrul Secretariatului General al Guvernului – membru.

Marian Murguleț a fost director la S&T România firma care a realizat pentru IGSU programul SMISU. O altă aplicație-eșec. Pornit în anul 2008, finanţat de Banca Mondială, proiectul în valoare de aproximativ 7,5 milioane euro (suma vehiculată inițial, care ulterior pare a fi ajuns la 10 milioane de euro) urma a fi implementat în termen de 12 luni de către un consorţiu format din companiile S&T România şi APD Communications Ltd. (Marea Britanie) cu sprijinul companiilor britanice EUS Associates Ltd şi Ultra Electronics APL.

"Surprinzător" programul extrem de costisitor s-a finalizat prin 2018, după multe scandaluri, după ce ani la rând a ținut prima pagină a ziarelor sub denumirea "Afacerea SMISU". Se pare că aplicația nu și-a dovedit niciodată eficiența, fiind greoaie și cu software-ul și hardware-ul depășit, lucru firesc dacă ne gândim la evoluția rapidă pe care a înregistrat-o domeniul IT în ultimii 10 ani. SMISU rămâne în istorie ca o aplicație "depășită" înainte de a fi implementată dar plătită cu bani grei.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.