Grupul de lucru convocat de premier - aceeași membri ai Comitetului responsabil de eșecurile 112

Sâmbătă, 27 Iulie 2019București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Grupul de lucru convocat de premier   aceeasi membri ai Comitetului responsabil de esecurile 112 | imaginea 1 România e zguduită periodic de câte un scandal care cutremură lumea politică atunci când iese la iveală câte o atrocitate, rezultat al incompetenței unor monștri ai unui sistem metastazat de ignoranță. Un accident aviatic, un Colectiv, un polițist pedofil, un criminal în serie. De la una la alta, parcă nu învățăm nimic, se reiau aceleași “greșeli”. Errare humanum est sed perseverare diabolicum – A greşi e omenesc, dar a persevera (în greşeli) este diabolic. În centrul atenției, de fiecare dată, același personaj, în rol de Superman al natiunii române: Raed Arafat.

Arafat coordonează grupul pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situații critice. DSU ce a făcut de la Apuseni încoace?

Ascultăm stupefiați ultima invenție a doamnei premier: “Am decis înfiinţarea unui grup de lucru interinstituţional care să aibă ca scop gândirea unui plan de măsuri urgente pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situaţii critice la nivelul întregului aparat de stat, grup care va fi condus de Raed Arafat”. Adică la 5 ani de când alt premier a tăiat capete pentru greșelile din Apuseni, după ce a fost înființat Departamentul pentru Situații de Urgență, mai înființăm un grup, cu aceeași actori, pentru același motiv?

DSU a fost înființat de urgență după Apuseni. Cu scopul de a coordona totul atât de bine încât astfel de situații și erori să nu mai apară. DSU avea exact rolul de a coordona forțele în caz de situații de urgență cu scopul de a obține eficientizarea timpilor de răspuns. Acum facem un nou grup de lucru, condus de același individ tot pentru eficientizarea timpului de răspuns? Dacă la 5 ani după Apuseni s-a ajuns DIN NOU în această situație înseamnă că DSU nu și-a făcut treaba cum trebuie, respectiv persoana aflată la conducerea acestei structuri nu și-a demonstrat eficiența.

Coordonatorii 112 - membrii grupului de lucru convocat de premier

Ordonanța de urgență 342008 privind Organizarea SNUAU - Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență, adică Serviciul de urgență 112 - ne oferă informații interesante. Astfel, Comitetul Național care coordonează activitatea 112 îi are în componență atât pe doctorul Raed Arafat în calitatea sa de secretar de stat cât și pe șeful STS și pe ministrul comunicațiilor. Noaptea minții! Deci, cei trei sunt chemați să propună masuri eficiente de funcționare a sistemului de care răspund și care nu funcționează cum trebuie?

“Art. 5. - (1) Pentru coordonarea SNUAU se înființează Comitetul național de coordonare a activității SNUAU, organism interinstituțional fără personalitate juridică, denumit în continuare Comitet, care funcționează sub autoritatea Guvernului României și are următoarea componență:

a) președinte - ministrul comunicațiilor și tehnologiei informației; (ministrul comunicaţiilor - Alexandru Petrescu)

b) vicepreședinte - conducătorul administratorului SNUAU; (directorul general STS, Sorinel Vasilca - n.r.)

c) membri, la nivel de secretar de stat din Ministerul Internelor și Reformei Administrative și Ministerul Sănătății Publice, precum și unul dintre vicepreședinții Autorității Naționale pentru Reglementare în Comunicații și Tehnologia Informației. (inclusiv Raed Arafat - n.r.)

(2) Comitetul are rolul realizării și elaborării politicii și strategiei privind funcționarea, operarea și dezvoltarea SNUAU, precum și a serviciului de urgență 112 în România, adoptând în acest sens hotărâri, prin consens.

(3) Comitetul coordonează la nivel național, în mod unitar, acțiunile tuturor organismelor implicate în funcționarea SNUAU conform cerințelor europene în domeniu.”

Carevasăzică Premierul așteaptă “plan de măsuri urgente pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situaţii critice la nivelul întregului aparat de stat” de la cei care, în cadrul comitetului coordonator al SNUAU sau în cadrul DSU au dat repetate rateuri!!!

De altfel, să nu uităm că secretarul de stat Raed Arafat, onor coordonatorul grupului, nu a fost capabil să identifice nici până azi, nici măcar în cadrul structurii direct subordonate, acel paramedic care lovea în cap un pacient cu un salam. Deși individul a oripilat opinia publică, nici până în ziua de azi DSU sau IGSU nu au fost în stare să revină măcar cu un comunicat care să lamurească situația, trecând totul sub tăcere.

Comisiile de Apărare singurele care pot controla situația

Conform legii nr. 921996 privind organizarea și funcționarea Serviciului de Telecomunicații Speciale la Articolul 2 se stipulează: Activitatea Serviciului de Telecomunicații Speciale este controlată de Parlamentul României, prin comisiile pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.

Până una alta STS este o structură militară care trebuie să răspundă conform legii pentru eșecurile sale.

Solicităm public atât Premierului Viorica Dăncilă cât și membrilor Comisiilor de apărare, ordine publică și siguranță națională să dea dovadă de seriozitate și respect față de cetățenii României care așteaptă, măcar în acest caz, un răspuns. Nu am folosit termenul de vinovat. Nu căutăm vinovați. Căutăm soluții. Nici după Apuseni, nici după Colectiv. nici după 10 august, nu a fost găsit vreun vinovat. Dar, se pare, nici soluții. Măcar acum, după o nouă jertfă de sânge nevinovat, autoritățile au obligația să dea un răspuns, să găsească o soluție viabilă pentru ca astfel de evenimente să nu se mai repete.

Comisiile de apărare, ordine publică și siguranță națională sunt structuri care au competența și obligația de a face lumină în acest caz și de a lua măsurile ce se impun.

Solicităm public convocarea de urgență a acestor comisii și nu organizara de grupuri de lucru cu personaje care aveau obligația în baza funcțiilor pe care le dețin în DSU și SNUAU să elaboreze măsuri de eficientizare a timpilor de răspuns în situații critice.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.