Mihai Sfetcu - pompierul erou din țara care nu își iubește eroii!
Mihai Sfetcu… un erou până nu de mult anonim, ca mai toți pompierii români, acești cavaleri anonimi ai frontului incandescent cum cu mare drag îi numesc în materialele mele. Un erou al cărui nume s-a dorit a fi pierdut în negura timpului și în vârtejul secolului vitezei în care trăim. De la accidentul lui Mihai s-au scurs 3 luni. Din nefericire drama unui salvator trece tacit în România de după Colectiv. Noroc cu oamenii minunați pe care durerea pierderii celor dragi sau durerea arsurilor îngrozitoare suferite la Colectiv nu i-au făcut mai răi ci i-au transformat într-un izvor nesecat de iubire și grjă față de semeni.
Mihai Sfetcu a fost rănit ÎN MISIUNE
Menționam recent că membrii, să spunem “Comunității post-Colectiv”, sunt cei care sunt alături de Mihai, iar dragostea și recunoștința lor, îndârjirea cu care se zbat pentru a-l ajuta, l-au scos pe Mihai din negura în care a fost aruncat de autorități.
Mihai Sfetcu este un EROU. Da, știm, unii vor strâmba din nas agasați, sau vor pufni disprețuitori. Cum s-a rănit acest om? A venit beat la serviciu și a “buctat-o”? A încercat cumva să se sinucidă și a dat greș? S-a rănit încercând să distrugă pădurea, cum o fac mulți alții sub protecția sistemului? NU. Mihai Sfetcu a fost rănit în misiune.
Focul e fascinant și surprinzător. Oricât de antrenat a fi în lupta cu flăcările, focul nu acționează după standarde sau proceduri. El e o forță. La fel ca vântul. Când se unesc, pot fi distrugătoare. Mihai Sfetcu a fost rănit în misiune. O misiune în care încerca să salveze, e drept, nu viața unui om, ci pădurea. De flăcări. Subofițerul Mihai Sfetcu este înca o dovadă că uneori, frontul incandescent își cere tributul. Au mai fost cazuri: Jilava, Dragonul Roșu, Constanța etc.. Un om care își riscă viața pentru a lupta cu flăcările, nu poate fi decât un erou.
Comandantul pompierilor, lipsă la apel
La spital, în jurul lui Mihai s-a lăsat tăcerea. După ce a fost adus în țară, telefonul soției sale a sunat din ce în ce mai rar. Dumnezeu a rânduit ca oamenii frumoși din comunitatea post-Colectiv să fie alături de el. O dată la spital, după ce a fost adus în țară, a fost vizitat de distinsul șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, doctorul Raed Arafat. Păcat că nu a avut inspirația să își aducă cu sine și distinsul subordonat nemijlocit, generalul Dan Paul Iamandi, comandantul pompierilor români. Era vorba, totuși, de un pompier militar. Un erou pompier militar.
Desigur, România rămâne țara care își cinstește eroii post-mortem. Probabil că dacă accidentul ar fi fost fatal pentru Mihai, ar fi urmat o întreagă paradă, multe strângeri de mâini și regrete. Poate era rost și de o avansare. Deh, vorbele goale nu costă. Dar Dumnezeu nu a vrut să se întâmple asta. Și iată-l pe Mihai viu, dar vătămat, urmând calea victimelor de la Colectiv.
Ministerul de resort doarme?
Deși este militar, rănit în misiune, Mihai Sfetcu nu a beneficiat de un tratament preferențial. Un soldat rănit în Afganistan, spre exemplu, este transportat rapid la unități medicale de elită din Germania sub atenta supraveghere a Ministerului de resort. În cazul lui Mihai, implicarea MAI s-a limitat la ieșirile în presă ale distinsului doctor secretar de stat, mai precis la a da peste bot cârcotașilor care și-au permis să spună că nu a fă©ut mare lucru în cazul acesta.
Până și ideea de a găsi o clinică în Germania în care el să se poată recupera, în caz că va scăpa fără ca starea lui să se agraveze grație bacteriilor intraspitalicești pe care le-a contractat odată venit în țară, a venit din partea Monicăi Althamer, un voluntar, fost secretar de stat - de care însă nu s-au lipit ifosele și aroganța - extrem de iubit de Comunitatea post-Colectiv și din partea lui Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului de la Colectiv. Ei au cerut în acest sens sprijinul Alexandrei Furnea, supraviețuitoarea de la Colectiv care a luat legătura cu medicul Clinicii Moritz din Germania.
La nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență, doldora de medici, nimeni nu s-a gândit că un mare ars nu se poate recupera în România. Din simplul motiv că la 4 ani după Colectiv NU S-A SCHIMBAT NIMIC! Subiecte precum “Colectiv”, “mari arși”, irită orgoliile zeilor. Sunt 4 ani, totuși. Cercetările continuă în dosarul Colectiv. Vinovații nu au fost arătați cu degetul. Încă… Ce s-a schimbat? De data aceasta un pompier e victimă, iar cei de la Colectiv, salvatori.
Domnule Raed Arafat, știați că…?
Domnule Arafat, știați că acest pompier militar a fost rănit în misiune? Știați că a absolvit cursul de SMURD și a încadrat cu bucurie mașinuțele roșii care aleargă să salveze oameni, pentru ca mai apoi Dumneavoastră să sorbiți paharul gloriei? Știați că în orice țară civilizată pompierii au o asigurare de sănătate COMPLETĂ sau de viață? E vorba de acele asigurări despre care afirmați cu tupeu că nu sunt necesare pentru că aveți bani suficienți pe care să îi dați unui pompier în caz de invaliditate, sau familiei în caz de deces.
În caz că ați uitat, vă aducem aminte: “De regulă nu se fac asigurări, ci se asigură sume de compensare dacă se întâmplă ceva. Noi avem aceste sume. Poate că trebuie acolo lucrat, ajustat acest lucru, dar în loc să faci o asigurare pentru o armă întreagă de 27.000 de oameni, unde, din fericire, numărul accidentelor este foarte mic, mai bine stabilim un mecanism prin care, dacă este un accident sau ceva, atunci compensăm familia şi persoana respectivă, dacă e vorba de invaliditate, printr-o sumă care este o sumă corectă şi pe care, de altfel, putea să o primească de la asigurări”.
Știați că Mihai nu a primit NIMIC în afară de donațiile colegilor? Știați că personalul medical din spitalele prin care l-ați plimbat este depășit de îngrijirea unui mare ars și șușotește pe la colțuri întrebându-se când se vor scăpa de el nu carecumva să se întâmple vreo nenorocire și să fie acuzați de malpraxis? Știați că banii adunați de colegii lui din cadrul ISU Mehedinți sunt bani din buzunarul camarazilor nu din contul instituției sau ministerului de resort? Știați că recuperarea unui mare ars durează luni de zile, poate ani? Știați că soția unui pompier nu este asistentă medicală? Știați că recuperarea unui mare ars presupune pe lângă recuperarea fizică și una de ordin psihologic? Știați că lui Mihai NIMENI nu i-a oferit acest sprijin? Știați că acest pompier este un militar al țării și această țară are la rândul ei o datorie față de el? Știați că nu supraviețuitorii de la Colectiv sau familiile celor morți la Colectiv (acei oameni cărora le-ați vorbit cu deosebită aroganță și iritare în cele mai crunte momente din viața lor) aveau obligația să intervină pentru recuperarea lui Mihai? Știați că pompierii acționează în binom (deh, uneori în haită, după IGSU, dacă ne aducem aminte)? Știați că deviza militarilor este să nu lase pe nimeni în urmă? Știați că așa cum ei nu abandonează nici ei nu merită să fie abandonați? Probabil știați. Dar, deh…
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.