Ministrul de interne, aghiotanții săi din DGPI și reprezentanții IGPR au sfidat Comisia de Apărare

Luni, 29 Iulie 2019București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Stema Camerei Deputaților Comisia Apărare, Ordine publică și Siguranță națională a Camerei Deputaților i-a convocat azi, luni, 29 iulie a.c., pentru audiere în cazul "Caracal", pe ministrul Afacerilor Interne, Nicolae Moga, pe (fostul) şef al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Ionel-Sorinel Vasilca, actualul şi fostul inspector general ai Poliţiei Române, Florian Dragnea şi, respectiv, Ioan Buda, precum şi pe directorul Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI), Mihai-Cristian Mărculescu.

Noul ministru de interne nu a răspuns la solicitarea Comisiei de Apărare, Ordine publică și Siguranță națională a Camerei Deputaților, pregătindu-se de întâlnirea, mult mai importantă, cu CSAT.

Și subordonatul său, directorul DGPI, Mihai-Cristian Mărculescu, a fost lipsă la apel. Pare-se că instituția pe care o reprezintă nu se supune conform legii Comisiei de Apărare ci doar celui care ține capătul lesei, la minister. Reprezentanții IGPR nu au apărut nici ei, probabil erau preocupați, alături de primii doi mari absenți, să găsească noi capete de retezat pentru ca nu cumva furia străzii să ajungă la premier.

Singurul prezent, a fost adjunctul directorului STS, Ionel-Sorin Bălan. Acesta a apărat echilibrat și demn activitatea subordonaților săi, prezentând date concrete care incriminau, cu argumente, IGPR.

Ședința de azi de la sediul Comisiei de Apărare, Ordine publică și Siguranță națională demonstrează un lucru periculos: reprezentanți ai anumitor instituții ale statului sfidează legea cu tupeu. Faptul că aceste Comisii controlează activitatea unor instituțiiîn baza unor legi organice este ignorat. Totul se reduce la ordinul sau dispoziția ministrului sau premierului. În ce țară traim? DGPI și STS sunt încă instituții care sunt aflate sub control Parlamentar. Ba, mai mult, ministrul de iterne răspunde în fața Parlamentului pentru actiitatea acestora.

Surse din cadrul ministerului susțin că cei convocați nu ar fi fost susținuți de ministru să răspundă solicitării Comisiei de Apărare. Conform acelorași surse există premisele pentru trecerea STS în subordinea unui minister sau a unui departament controlat direct de premier.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.