Un Nomex "indestructibil", un pompier ars și un inspector șef de milioane de euro

Marți, 02 Iulie 2019Mehedinți
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Un Nomex  indestructibil   un pompier ars si un inspector sef de milioane de euro | imaginea 1 Vădit deranjați de informațiile apărute în presa centrală despre pompierul ars în misiune la Eșelnița, capii ISU Mehedinți, au pus de un briefing de presă menit să ofere jurnaliștilor lămuriri despre situația pe care domniile lor o socotesc "tendențios" reflectată în mass-media.

Cu acest prilej a fost redactat și un material de presă, remis jurnaliștilor. Redăm mai jos, fragmente interesante din textul comunicatului ISU Mehedinți dar și din precizările IGSU pe același subiect delicat al intervenției, remise redacției noastre drept răspuns la întrebările incomode pe care le-am adresat acestei instituții. Menționăm faptul că în răspunsul primit de noi, IGSU a reluat obsesiv sintagma "conform informațiilor furnizate de ISU Mehedinți". Deci, dacă datele nu coincid... nu e vina noastră.

Uite aplicația, nu e aplicația

"În ceea ce priveşte incidentul din data de 05.04.2019, facem următoarele precizări: Vă informăm că în momentul producerii evenimentului în care a fost implicat colegul nostru, în jurul orei 13.30, nu era în desfăşurare niciun exerciţiu aşa cum se încearcă a se specula în unele apariţii mass media ci era în desfăşurare un alt incendiu la fondul forestier din Parcul Naţional Domogled." - zic cei de la ISU Mehedinți.

Referitor la aceeași situație IGSU spunea cam așa: "Exercițiul a fost aprobat şi s-a desfăşurat conform Graficului cu planificarea testării planurilor de urgenţă externă al operatorilor economici clasificaţi ca obiective SEVESO cu risc major, respectând reglementările în vigoare pe linia prevenirii accidentelor majore în care sunt implicate substanţe periculoase. Exercițiul, destinat verificării modului de cunoaştere şi aplicare a măsurilor de securitate şi protecţie pe timpul intervenţiilor și a procedurilor aplicabile în aceste situații, a avut loc la un operator clasificat SEVESO, începând cu ora 10.30, pe o durata a 30-40 min." Și tot IGSU spunea că "Începând cu ora 13.35, după producerea incidentului de la Eşelniţa, coroborat cu izbucnirea unui alt incendiu în Parcul Naţional Domogled, inspectorul şef a preluat conducerea acţiunilor de intervenţie, în calitate de comandant al acţiunii."

Da, în momentul accidentării lui Mihai exercițiul cu surle și trâmbițe era, teoretic, finalizat. Noi ne întrebam la vremea aceea doar, de ce după finalizarea acestuia, inspectorul șef al ISU Mehedinți nu a catadicsit să arunce un ochi la incendiul în desfășurare, mai ales că inițial se estimaseră a arde vreo 200 de hectare de teren. O fi fost preocupat să cinstească floarea cea vestită a administrației județene invitată la exercițiul în cauză? Deh, obrazul subțire cu cheltuială se ține! Una peste alta, fix la 5 minute după rănirea lui Mihai, când a înțeles probabil că e groasă treaba, șeful pompierilor mehedințeni a preluat conducerea acțiunilor de intervenție. Și probabil fix atunci a izbucnit și incendiul din Domogled. Sau doar atunci a devenit important.

Elicopter SMURD survolează zona de incendiu???

"Pentru acest din urmă incendiu a fost solicitat un elicopter SMURD, aspect care s-a dovedit a fi de „bun augur” deoarece din misiunea de cercetare a zonei incendiate, pentru care fusese iniţial solicitat, a fost redirecţionat imediat pentru urgenţa medicală apărută cu colegul nostru Mihai Sfetcu. Astfel, timpul de răspuns s-a diminuat considerabil." - se arată în comunicatul ISU Mehedinți.

Oare intră în atribuțiunile elicopterelor SMURD, cu echipaj medical, survolarea zonelor muntoase incendiate? De bun augur, de bun augur, dar...

Și totuși... exercițiul

"În ceea ce priveşte desfăşurarea unui exerciţiu în data de 05.04.2019, începând cu ora 10.00, facem precizarea că aceasta este cea mai bună bună formă de pregătire a pompierilor nu numai în România, ci în toate ţările cu un management al situaţiilor de urgenţă bine pus la punct, în care se pot testa şi verifica, cât mai aproape de realitate, deprinderile şi nivelul de pregătire al servanţilor, precum şi coordonarea cu toate structurile care asigură gestionarea situaţiilor de urgenţă, tocmai pentru ca astfel de incidente să nu aibă loc." - spune ISU Mehedinți în același comunicat în care, câteva rânduri mai sus o dădea cotită în ce privește exercițiul somptuos.

Nu contestă nimeni eficiența exercițiilor, deși, când le facem spre a impresiona politicienii, aduc a teatru ieftin. Din nefericire, exercițiile somptuoase, într-un sistem șubred și cu un deficit de speriat pe linie operativă, lasă deseori raioanele de intervenție descoperite și pun tehnica de intervenție pe drumuri pentru ceva ce se transformă în paradă. Dar despre acest aspect, vom discuta într-un alt material.

O mașinuță roșie, se legăna... tendențios

"În ceea ce priveşte afirmaţia că pentru stingerea incendiului de vegetaţie a fost trimisă doar o autospecială cu apă, facem precizarea că informaţia este tendenţios apărută, deoarece la incendiile de vegetaţie de tipul celui produs în zona Eşelniţa, unde terenul este foarte accidentat, pompierii nu acţionează cu ajutorul autospecialelor de intervenţie cu apă, ci folosesc alte echipamente şi accesorii pe care inspectoratul nostru le are în dotare. (...) Pentru corecta informare a opiniei publice, în data de 05.04.2019 la intervenţia din localitatea Eşelniţa, au participat 15 cadre de la ISU MH, 9 voluntari de la SVSU Eșelnița, cu 3 autospeciale de intervenție (o autospecială cu apă, o autospecială de primă intervenție și un ATV de stins incendii, dotați cu 8 saci stingători și bătătoare sau unelte genistice)." - precizează ISU Mehedinți.

IGSU, preciza legat de acest subiect, pentru Agenda Pompierului: "Conform informațiilor puse la dispoziție de ISU Mehedinți, componența echipajelor a fost următoarea: a) Echipajul de pe autospeciala de primă intervenţie şi comandă: 1 ofiţer şi 1 subofiţer; b) Echipajul de pe autospeciala de lucru cu apă şi spumă (5000 litri): 5 subofiţeri, 1 motopompă transportabilă – nu era posibilă folosirea acesteia; c) Echipajul de pe ATV pentru stins incendii (200 litri): 1 subofiţer + 1 motopompă de înaltă presiune. d) Echipajul sosit în sprijin: 7 subofiţeri transportaţi cu autospeciala de primă intervenţie şi comandă, dar şi un autovehicul al Ocolului Silvic. e) Celelalte mijloace tehnice au fost precizate la punctul 4."

Redăm și punctul 4, mai sus amintit: "Pe durata acțiunilor de intervenție, resursele ISU Mehedinți au fost suplimentate gradual, în funcție de situația operativă și nevoile reale din teren. În etapa I, premergător anunţării unui incendiu prin SNUAU 112 (zona Motorga-lac-partea de nord) s-au deplasat: 1 ofiţer, 1 subofiţer, şeful SVSU Eşelniţa, 1 voluntar, cu o autospecială de primă intervenție și comandă; În etapa a II-a, după anunţarea incendiului prin SNUAU 112 (zona Motorga-partea de jos-sud, locul incidentului) s-au deplasat: 6 subofiţeri cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă (5000 litri), un ATV pentru stins incendii, saci stingători şi lopeţi; În etapa a III-a: Coordonarea acţiunilor de intervenţie s-a realizat prin Centrul Operațional Județean și dispeceratul unităţii. La ora 10.00, s-a dispus realizarea capacităţii operaţionale la Garda de Intervenţie nr. I Orşova, fiind suplimentate forţele de la locul intervenţiei cu încă 7 subofiţeri dotaţi cu saci stingători şi lopeți, dar şi 8 pompieri voluntari ai SVSU Eşelniţa; De asemenea, ATV-ul s-a deplasat de la locul producerii evenimentului (zonă inaccesibilă cvadriciclului) în sectorul condus de comandantul subunităţii. Începând cu ora 13.35, după producerea incidentului de la Eşelniţa, coroborat cu izbucnirea unui alt incendiu în Parcul Naţional Domogled, inspectorul şef a preluat conducerea acţiunilor de intervenţie, în calitate de comandant al acţiunii. Imediat a fost solicitată o aeronavă (elicopter SMURD) pentru executarea recunoaşterii în Parcul Naţional Domogled, între timp fiind redirecţionată pentru asigurarea unei misiuni de asistență medicală de urgență. La ora 14.30 a fost activată grupa operativă la nivelul ISU Mehedinți. La incendiul din Eșelnița a participat o singură subunitate, Detaşamentul de Pompieri Orşova - Garda de Intervenţie nr. 1 Orşova din ISU Mehedinți, având asigurată suficienţa forţelor de intervenţie, precum şi rezerva de forţe şi mijloace, raportat la amploarea evenimentului."

Dragi și respectați ofițeri pompieri ai ISU Mehedinți care v-ați căznit a elabora acest material de presă, ne simțim ca în cântecelul acela din vremea copilăriei cu "Un elefant, se legăna, pe o pânză de păianjen, și pentru că, nu se rupea, a mai chemat un elefant: Doi. Doi elefanți... șamd". Cam așa și domniile voastre cu mașinuțele roșii și număratul autospecialelor de la intervenția de la Eșelnița. Cum e domnilor cu informațiile tendențioase? Nu a fost o singură autospecială cu apă? Dar câte au fost? Până și domniile voastre recunoașteți că ați avut 3 autospeciale: UNA SINGURĂ cu apă, adică de intervenție, una de primă intervenție și comandă care NU E ALTCEVA DECÂT UN DUSTER ÎN CEL MAI FERICIT CAZ - multe subunități în țară au pe acest post un amărât de Logan. Și mai amintiți un ATV care nici el nu este tocmai o autospecială de stingere cu apă și spumă. Despre ce vorbim? Autospeciala de primă intervenție și comandă e mai nou mașinuță de stins incendii? Noi știam că ea servește la transportul comandantului de unitate, sau a grupei operative etc. E posibil să fi uitat să menționați Tuaregul sau altă masinuță mai răsărită cu care s-o fi deplasat la fața locului onor inspectorul șef. Așa v-ar fi ieșit chiar 4. Și dădeați și mai bine în fața presei.

Nomexul a rămas ca nou deși a ars în el un om!!!

"În ceea ce priveşte echipamentul de intervenţie, este adevărat.... nu avem cel mai performant echipament, poate nici cel pe care ni l-am dori noi pentru astfel de intervenţii, însă, privind accidentul de muncă, facem precizarea - atât cât se poate la această dată, deoarece este deschis un dosar penal la Parchetul Militar Timişoara, că atât cizmele cât şi echipamentul individual de tip Nomex purtate de colegul nostru nu au suferit deteriorări de niciun fel, ceea ce ne conduce la ideea că arsurile au fost provocate de efectul termic, însă ancheta va stabili fără echivoc condiţiile şi împrejurările exacte ce au provocat rănile foarte grave ale colegului nostru Mihai Sfetcu. Fără a fi interpretat în niciun fel, trebuie să spunem şi faptul că, pe timpul intervenţiei nu au fost purtate mănuşile de pompier aflate în dotare."

Trecând peste faptul că la o astfel de intervenție pompierul trebuia să fie echipat cu bocanci cu branț metalic, ne uimește să aflăm că un Nomex nu s-a deteriorat deși în el s-a prăjit la propriu un om. Asta înseamnă că totuși, acel costum nu și-a făcut treaba. Fie că era depășit, fie că era de proastă calitate. Nomexul este o meta-aramidă, material recunoscut tocmai pentru rezistența la flăcări. Treaba lui este să protejeze pompierul de efectele termice ale flăcării. Nomexul a rămas nedeteriorat... Vom fi poate cruzi, dar vom pune o întrebare justificată: nici măcar bucățile de piele și carne topită care trebuiau să fi rămas pe el, nu l-au deteriorat?

La Eșelnița apa nu a fost o problemă?!

Sau cel puțin așa lasă să se înțeleagă conducerea ISU Mehedinți: "În ceea ce priveşte afirmaţia că pompierii au avut la dispoziţie 20 de mililitri de apă şi că autospeciala aflată la faţa locului nu putea fi alimentată, este de asemenea o informaţie eronată... însă, pentru corecta informare a opiniei publice, facem precizarea că la acea intervenţie pompierii au avut permanent continuitate în stingere, apa asigurându-se fără întrerupere, folosindu-se pentru acest lucru ATV-ul de stins incendii aflat la intervenţie, acesta având o capacitate de 200 litri, precum şi sacii stingători din dotare. Deşi nu a fost cazul, exista posibilitatea alimentării cu apă, foarte facil din Fluviul Dunărea şi din sistemul de alimentare cu apa a localităţii Eşelnita. De asemenea, facem precizarea că deoarece incendiul nu se propaga compact, în mai multe focare şi pe suprafeţe foarte mari, unde pompierii să nu fi avut acces, nu s-a impus intervenţia aeriană."

Când mergi la o intervenție cu O AUTOSPECIALĂ de 5000 de litri care urmează a-ți asigura apa pentru stingerea unei suprafețe de 25 de hectare afectate de incendiu, un calcul simplu arată că oamenii au avut resurse de apă de cca. 0,02 litri apă pe metru patrat. Adică vreo 20 de mililitri de apă pe metru patrat. Nu suntem tendențioși. Din păcate ATV-ul de 200 de litri și sacii stingători din dotare nu măresc capacitatea singurei autospeciale pentru stingerea incendiilor deplasată la locul intervenției. Cât despre Dunăre... Tot mai trebuia să apară o autospecială de stins incendii care să asigure alimentarea cu apă în navetă, ce ziceți? În rest, eternul clișeu al nenorocitului de pompier român, pălmașul din linia întâi cu desaga în spinare și bătătorul în mână, căznindu-se până în vârful muntelui să stingă focul.

Inspector șef sau million euro baby?

"Personalul ISU MH are experienţa şi dotarea necesară pentru gestionarea unor evenimente de mare amploare, fie ele de vegetaţie uscată sau cele de la fondul forestier. ISU MH este unul din cele mai bine dotate inspectorate judeţene din ţară, în ceea ce priveşte tehnica şi echipamentele de intervenţie în astfel de situaţii: încă din anul 2015 ne-am dotat printr-un proiect transfrontalier - la care inspectorul şef al ISU Mehedinţi a fost manager de proiect, cu 3 (trei) ATV-uri dotate cu instalaţie de stingere de înaltă presiune, având o capacitate de 200 de litri apă şi 20 litri de spumogen, de asemenea cu 50 de saci stingători de 25 l, precum şi alte echipamente şi tehnică, valoarea totală a proiectului fiind de 2.000.000 EURO. Având în vedere specificul judeţului nostru, unde ne confruntăm anual cu sute de incendii de vegetaţie, avem în derulare în acest moment un alt proiect european cu o valoare tot de 2.000.000 de euro, în care vom achiziționa, pe lângă alte echipamente de intervenţii la cutremur şi inundaţii, şi 4 bazine de capacitate mare (de 3.000 l şi 5.000 l) de colectare a apei care vor fi amplasate pe timpul intervenţiilor în zone cât mai apropiate de focare, dar și motopompe, precum şi echipamente de intervenţii la inundaţii etc.. Una din pricipalele preocupări ale comenzii inspectoratului nostru şi a IGSU a fost şi rămâne permanent îmbunătăţirea dotării. Pe lângă proiectele derulate de IGSU, vă informăm că inspectoratul nostru a mai depus alte 4 cereri de finanţare pe proiecte europene, pe lângă cele 2 derulate, toate având ca obiect dotarea cu tehnică şi echipamente de intervenţie." - se arată într-un fragment al comunicatului ISU Mehedinți.

Fragment dedicat tocmai șefului pompierilor mehedințeni care, în ciuda nefericitului eveniment, își reiterează capacitățile deosebite de management pe care le deține. Omul absoarbe milioane peste milioane de euro pentru binele inspectoratului semn că exercițiile tactice sub ochii mai marilor județului nu sunt de prisos. Numai bine. Cu asemenea susținere poate, poate îl vedem nu peste mult la București caz că, actualul șef al pompierilor ar da semne de oboseală.

"Coincidență întâmplătoare"

Nu putem să nu remarcăm faptul că elicopterul "de bun augur" e solicitat pentru a survola zona, la ora 13.35, la 5 minute după rănirea pompierului și imediat după ce inspectorul șef a preluat comanda acțiunii. Afirmația reiese din precizările remise redacției noastre de IGSU: "Începând cu ora 13.35, după producerea incidentului de la Eşelniţa, coroborat cu izbucnirea unui alt incendiu în Parcul Naţional Domogled, inspectorul şef a preluat conducerea acţiunilor de intervenţie, în calitate de comandant al acţiunii. Imediat a fost solicitată o aeronavă (elicopter SMURD) pentru executarea recunoaşterii în Parcul Naţional Domogled, între timp fiind redirecţionată pentru asigurarea unei misiuni de asistență medicală de urgență." Tot IGSU spunea: Conform documentelor operative ale ISU Mehedinți, accidentarea subofiţerului s-a produs în jurul orei 13.30."

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.