Anumiți inspectori șefi își cataloghează subordonații ca "nemerituoși" pentru a primi Diplome de Onoare

Vineri, 02 August 2019București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Anumiti inspectori sefi isi catalogheaza subordonatii ca  nemerituosi  pentru a primi Diplome de Onoare | imaginea 1 Revista Agenda Pompierului a acordat în fiecare an, pompierilor militari români, începând cu anul 2014, cu prilejul Zilei de 13 Septembrie, Diplome de Onoare, pentru curajul și devotamentul de care au dat dovadă în îndeplinirea misiunilor ce le sunt încredințate. Pentru prima dată în istoria Armei, o echipă de jurnaliști independenți au considerat să își manifeste dragostea și respectul pentru acești minunați oameni dăruindu-le Diplome de Onoare.

Pe scurt, despre Diplome

Trebuie să precizăm de la bun început că aceste Diplome nu au solicitat niciodată niciun efort din partea comandanților pompierilor, nicio cheltuială, decât bunăvoința de a nominaliza oameni și de a înmâna Diplomele destinatarilor.

În anul 2014, când am adresat solicitarea fiecărui inspectorat în parte, am fost rugați de reprezentanții IGSU să acceptăm să primim aceste nominalizări centralizat deoarce instituția voia să aibă o evidență, cum e și firesc, cu oamenii din subordine care urmau a fi premiați de o revistă independentă. An de an, chiar dacă la cârma instituției s-au aflat inspectori generali față de care revista noastră a avut o atitudine critică, dar obiectivă, Diplomele au adus bucurie militarilor pompieri, fără a se fi lovit de frustrări sau orgoliu. Niciodată un inspector general nu a pus frustrările personale sau orgoliile penibile deasupra dreptului oamenilor din subordine de a fi recompensați de o publicație, care, fie că le place unora sau nu, este cea mai citită, și în foarte mare parte iubită atât de pompieri cât și de cei care iubesc pompierii.

Un general frustrat cu aghiotanți pe măsură

Anul acesta, ascunzându-și indignarea de a fi criticat și el și șeful său nemijlocit, în spatele unei diplomații stupide promovată prea des de conducerea Biroului de Informare și Relații Publice din cadrul IGSU, generalul Dan Paul Iamandi, ne-a transmis să ne adresăm, pentru celeritate, direct inspectoratelor județene. Nu ne deranjează, dimpotrivă. Înțelegem și frustrările generalului și lehamitea colegilor pompierilor din cadrul BIRP. Deh, sunt lucruri mai eficiente și mai plăcute de făcut la BIRP decât să promovezi imaginea colegilor care muncesc. Ca de exemplu să umpli pagina instituției cu postări "roșii" în speranța unui binemeritat spor de 50% sau a unei avansări înainte de termen. Și mai sunt, cu siguranță, și altele.

Reamintim distinșilor specialiști în PR care au acuzat revista că aduce atingere imaginii instituției, faptul că pompierii români, acei omuleți cu care se face imagine IGSU afișându-i pe pagina de Facebook plini de țurțuri sau funingine, transpirați sau obosiți, se regăsesc în paginile noastre și marea lor majoritate chiar se simt onorați. Faptul că IGSU nu se regăsește într-o publicație care elogiază Arma reprezintă o problemă gravă de management dar mai ales un eșec lamentabil al activității specialiștilor în imagine de la București.

Până una alta, POMPIERII militari sunt "un pic" mai mult decât un general care nu poate gestiona constructiv criticile și un șef de Birou de Presă care a pierdut contactul cu trupele pe care până la urmă ar trebui să le reprezinte, asta în cazul în care l-a avut vreodată.

Din fericire, la nivel județean, în marea lor majoritate, purtătorii de cuvânt sunt oameni din trupe sau alături de trupe. Fără ei, probabil, pagina de Facebook a IGSU ar rămâne un manual de PR sterp și fără esență din care ar răzbate doar o odă conducătorului iubit. Oricare ar fi acela. Stilul rămâne, doar șeful se schimbă.

Domnilor comandanți, nu vă umiliți propriii oameni semnând adrese cu "nu am indentificat persoane care să încadreze cerințele solicitate"!

Ce am remarcat însă, cu amărăciune, este că până la această dată, O PARTE din răspunsurile primite la solicitarea noastră de la unele inspectorate pe care le vom nominaliza la timpul potrivit, conțin un răspuns șablon: "Vă mulțumim pentru interesul acordat an de an, dar după o atentă analiză, nu am indentificat, anul acesta, persoane care să încadreze cerințele solicitate de Dumneavoastră". Semnat, culmea, inspectorul șef.

Noi am solicitat nominalizarea unor oameni "care s-au remarcat în perioada septembrie 2018-prezent, în îndeplinirea misiunilor încredințate". Să înțelegem că există câteva inspectorate în care oamenii doar au venit la serviciu și au plecat acasă fără să se fi remarcat vreme de un an de zile, niciunul, cu nimic? Nici muncind suplimentar, nici prin vreun act de curaj și eroism, nici făcând față unor intervenții dificile??? Ciudat! Probabil acele inspectorate funcționează din inerție sau inspectorii șefi nu au habar ce se întâmplă în ograda lor.

Domnilor inspectori șefi, nouă, jurnaliștilor incomozi de la Agenda Pompierului, nu ne faceți o defavoare prin faptul că nu vă nominalizați oamenii. Nu nouă ne dați o palmă. O dați oamenilor din subordinea Dumneavoastră. Și știți de ce? Pentru că oamenii aceștia, de la NOI așteaptă o Diplomă-simbol, de la Dumneavoastră ca ofițeri comandanți așteaptă să le plătiți orele suplimentare, să luptați pentru ei, sa le fiți alături! Vă puteți uita în ochii lor când scrieți negru pe alb că niciunul din oamenii din inspectorat nu se remarcă în îndeplinirea misiunilor încredințate?

Știm că atât doctorul Raed Arafat cât și generalul Dan Paul Iamandi au cerut deseori la convocări sau conferințe să nu manifestați deschidere față de publicația noastră. Dacă legea le-ar fi permis, probabil ar fi încercat să ia măsuri singuri. Așa s-au limitat la ce știu mai bine: a face presiuni. Știm că trebuie să vă țineți bine scaunul și să vă apărați de furiile doctorului și ale distinsului pilot de raliu cu funcție de comandant al trupelor. Dar merită oare orice preț? Șefii, toți, sunt vremelnici, dar oamenii care vă sunt în subordine vă vor strânge sau nu, cu respect, mâna, la pensie. Și după.

Mulțumim inspectorilor șefi care își iubesc trupele! Respect, domnilor!

Mulțumim domnilor inspectori șefi care, deși poate nu au fost de acord cu opiniile noastre, au înțeles că POMPIERII apreciază și se simt onorați de recunoștința noastră și au trimis nominalizările cerute. Ați demonstrat că aveți ONOAREA de a pune înaintea interesului personal, interesul oamenilor. Ați demonstrat că știți aprecia valoarea unui gest, că sunteți conștienți că oricâte Diplome ar primi pompierii din partea instituției căreia îi sunt devotați, ele nu vor înlocui drepturile care nu le-au fost acordate. În vreme ce recunoștința unui om străin, a unui cetățean, a unui jurnalist, îi bucură și îi onorează necondiționat.

Apel către Pompieri!

Având în vedere cele arătate mai sus, noi vom face în continuare un efort pentru ca Diplomele Agendei Pompierului să ajungă și în acest an în toată țara. Rugămintea noastră este ca, voi, pompierii militari din fiecare județ, să ne trimiteți propunerile voastre pentru acordarea de Diplome acelor colegi care în perioada septembrie 2018 - august 2019 s-au remarcat în misiunile lor sau au acordat primul ajutor în timpul liber etc.. Aceste propuneri, trebuie să ajungă la noi până la data de 15 august 2019 pe adresa de e-mail: ioana@agendapompierului.ro. Fiecare nominalizare trebuie să fie însoțită de câteva cuvinte care să specifice motivul pentru care pompierul este nominalizat și date precum NUME PRENUME, FUNCȚIE, GRAD, SUBUNITATE.

Dragi militari, regretăm că materialele publicate în revista noastră au stârnit nemulțumirea șefilor voștri. Noi am încercat mereu să prezentăm realitatea obiectiv și să tragem semnale de alarmă legate de neregulile din sistem. Vă asigurăm de respectul și aprecierea noastră și promitem să facem totul ca aceste Diplome să ajungă la voi. În județele în care inspectorii șefi au refuzat să nominalizeze subordonați pentru aceste Diplome, vom trimite Diplomele direct pompierilor. Nu vom nominaliza aceste județe acum, le vom nominaliza la final. În județele în care aceste nominalizări au ajuns deja la noi, vom trimite Diplomele solicitate de inspectorat dar și Diplome pentru colegii propuși de voi, dacă aceștia nu se vor regăsi pe lista trimisă de conducerea inspectoratului!

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.