Șeful DGPI, generalul Cristian Mărculescu a fost demis!

Miercuri, 21 August 2019București

Seful DGPI  generalul Cristian Marculescu a fost demis | imaginea 1 Surse neoficiale dar sigure susțin că șirul demiterilor din Ministerul Afacerilor Interne a culminat azi, 21 august a.c., cu demiterea generalului Cristian Mărculescu, șeful Direcției Generale de Protecție Internă.

Ofițeri incomozi lichidați de DGPI

Mărculescu este cunoscut drept un personaj controversat care are în palmares distrugerea carierei mai multor ofițeri din cadrul MAI, cărora, profitând de legislația ambiguă și interpreteabilă, le-a dat “vot de blam” lăsându-i fără autorizația de acces la informații clasificate și fără funcție. DGPI este la nivelul MAI Autoritatea Desemnată de Securitate care face evaluările necesare pentru obținerea sau retragerea certificatului ORNISS. În 2018 ORNISS a retras, după evaluările DGPI, zeci de autorizații de acces la informații clasificate. Așa au fost eliminați din sistem ofițeri incomozi pentru fostul ministru Carmen Dan. Din câte cunoaștem împricinații sunt pensionați anticipat și nu își fac veacul prin vreo închisoare pentru comiterea vreunei infracțiuni contra statului român. Și atunci, pentru ce i-am lăsat făra aviz?

Ținând cont de faptul că DGPI a devenit din 2017 un soi de gardă de corp a ministrului de interne, stăpânul absolut al structurii cu buget clasificat și activitate clasificată, nu e de mirare ca ministrul Mihai Fifor a considerat oportună această demitere. Deh, la vremuri noi, oameni noi. Ne exprimăm speranța ca schimbarea să fie una de bun augur inclusiv pentru structura vizată și că angajații acesteia vor avea ocazia să demonstreze că nu sunt vânători de capete ci adevărați ofițeri de informații care cu mândrie activează pentru siguranța națională și nu pentru interesele unora.

Se schimbă și legea?

Trebuie amintit faptul că există un amendament propus de Comisia de Apărare a Camerei Deputaților care prevede modificarea legislației existente urmărind limitarea abuzurilor ce pot fi comise în actualul context legal prin nemotivarea neacordării sau retragerii certificatului ORNISS. Amendamentul prevede că refuzul certificatului ORNISS - de acces la informații clasificate - trebuie motivat față de persoana refuzată. Această inițiativă vine să repare o lacună periculoasă existentă în legea privind accesul la informațiile clasificate și care încalcă, în mod evident, dreptul constituțional la apărare.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare completarea Legii nr.1822002, cu un nou articol, art.131, potrivit căruia avizul, retragerea sau, după caz, respingerea acordării certificatului de securitate sau a autorizaţiei de acces pentru persoanele cu atribuţii nemijlocite în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate se transmit, motivat, către solicitant şi către beneficiarul nemijlocit.

Deși votat de o mare majoritate, amendamentul pare să întâmpine o serie de piedici din partea unor comisii care nu doresc să avizeze favorabil modificarea ce ar limita încălcarea drepturilor constituționale dar ar și limita abuzurile din partea ofițerilor DGPI.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.