4 ani de la Colectiv: ar mai funcționa Pompierii fără Raed Arafat?

Miercuri, 30 Octombrie 2019București
Autor: Ioana Anamaria Ungur
Sursa Foto: Facebook

4 ani de la Colectiv  ar mai functiona Pompierii fara Raed Arafat | imaginea 1 30 octombrie 2019... 4 ani de la Colectiv. Ne-am trezit mai săraci cu sufletele care au plecat atunci. Ne-am trezit cu aceeași durere, cu același gol și cu aceeași rană deschisă în inimă pe care timpul nu o va vindeca niciodată. Au trecut 4 ani. Ce s-a schimbat? Nimic.

Imaginea în oglindă: pompieri huliți de politicieni isterici

Octombrie-noiembrie 2015 pare imaginea în oglindă a lui octombrie-noiembrie 2019. Același haos, aceeași durere, aceeași frământare pe scena politică, aceeași imagine dezgustătoare de personaje care fugeau și atunci și fug și acum precum șobolanii, să se ascundă din fața durerii furibunde a cetățenilor. Atunci a apărut un fax. Acum a apărut un filmuleț care să învârtă cuțitul în inima celor de la #Colectiv.

Atunci un premier isteric urla în ședința de Guvern numind mincinoși niște ofițeri, azi un potențial ministru de interne tună amenințător asupra unui ofițer de pompieri care a înjurat morții. Când vine însă vorba de auto-proclamatul șef al Pompierilor - Raed Arafat, același potențial ministru de interne dă cu frică sonorul mai încet bâiguind cuvinte despre o ipotetică evaluare etc... Vă e frică de circul de care poate fi capabil un secretar de stat? De-a lungul timpului au căzut zeci de secretari de stat de prin ministere. Nici nu ne mai aducem aminte. S-au scurs de pe scaune, demn sau mai puțin demn, dar fără a se văicări precum o muiere sau a-și scoate aghiotanții la interval.

Tăcerea dubioasă a lui Arafat

Față de 2015, azi, Raed Arafat, tace. De fapt, anunță că nu face declarații până după încheierea campaniei electorale. E un mod de a-i transmite lui Iohannis că dacă se strânge prea tare lațul în jurul său îi face bucata ca lui Băsescu? Îndrăznește cineva să amenințe președintele României sau siguranța desfășurării alegerilor într-un stat de drept? Sau e o modalitate de a se feri din fața oamenilor până după ce emoția momentului Colectiv va trece?

Arafat a încercat să pună tăcerea sa și pe seama respectului ce il poartă familiilor victimelor de la Colectiv. Ca să vezi! L-a lovit compasiunea pe șeful DSU! Greu de crezut de la un personaj care în plin calvar șuieră cu nesimțire când este întrebat de ce a trimis părinții unui copil în altă țară și nu în cea în care a fost transferat copilul lor: "S-A GREȘIT. ȘI CARE E PROBLEMA?" Problema e că nu aveți compasiune și nici milă decât aroganță, orgolii și interese.

Desigur, în acest timp nu va sta degeaba. Va căuta experți internaționali care să ateste cât de fantastic s-a intervenit la Colectiv. Va fi mielușel. Poate i se va face milă și de pompierul Sfetcu și în loc să își scoată aghiotanții la înaintare pentru a-i denigra acestuia soția, poate se va îndura să își dea interesul de mare specialist pentru rezolvarea situației omului care e nenorocit pe viață. Nu de alta, dar sprijin lui Mihai Sfetcu i-au fost colegii, i-au fost cetățenii români, i-au fost cei ce au suferit ce pe urma incendiului de la Colectiv.

Pompierii în roșu sau albastru vor ajuta cetățenii cu sau fără Arafat!

"Aoleu, Doamne! Dacă pleacă Arafat nu mai vine Ambulanța roșie la apel." Serios?

Acea mașinuță roșie care salvează vieți ESTE ÎNCADRATĂ DE POMPIERI. Iar acești Pompieri nu se vor dizolva și nu vor dispărea dacă Raed Arafat nu mai joacă rol de mare coordonator al situațiilor de urgență. Da, ideea, SMURD, îi aparține. Dar ea a fost pusă în practică de POMPIERI. Începând de la dotarea tehnică a pompierilor, toate proiectele, toate licitațiile, toate demersurile au fost realizate de ofițeri ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Raed Arafat a "supravegheat" munca acestor oameni care au uitat deseori că au familii stând până noaptea târziu la birou pentru a realiza documentația necesară accesării diverselor proiecte pe bani europeni care au condus la dotarea Pompierilor cu mașinuțe noi. Spunem supravegheat nu supervizat pentru că semnătura distinsului doctor, nu se regăsește pe niciun contract de achiziții. Asumarea a fost în totalitate a Pompierilor. Dacă pleacă Arafat NU PUNE NIMENI LACĂTUL PE SEDIILE POMPIERILOR! Pompierii vor interveni în continuare în sprijinul populației. Nu vor intra în grevă. Vor face ceea ce au făcut întotdeauna cu sau fără Raed Arafat: își vor ajuta semenii.

Despre pompierii "neprofesioniști"

Am auzit diverse comentarii pe tema celebrului filmuleț. Da. La Colectiv s-a intervenit cu panică și da, la Colectiv forțele au fost depășite de dimensiunea dezastrului. Unii vor pompieri profesioniști care să nu cedeze nervos și care să aibă încredere în ei și să acționeze prompt. Să nu se emoționeze. Să nu simtă etc.. Aveți unul: Raed Arafat. Nu și-a reproșat nimic după Colectiv. Este sigur pe el. Și din ce s-a greșit a învățat ce e bun. E stăpân pe sine. Nu se emoționează ușor. Nu înjură la intervenții, dar uneori, enervat, mai scapă câte o replică tăioasă și nemiloasă în public.

Ce nu vor să înțeleagă cei care aruncă și azi, ca în 2015, sau ca în 2013, cu pietre în militarii pompieri care au intervenit la Colectiv este faptul că acești oameni, după un curs de 3 sau 6 săptămâni de așa zis SMURD nu au dexteritatea unui medic cu experiență în urgență și nici măcar a unei asistente. Și nici rezistența unui medic de terapie intensivă în fața cărnii arse. Unde mai pui că mulți dintre ei nu și-au dorit să devină paramedici peste noapte. Din păcate "vitalul" SMURD este construit pe o resursă umană deficitară și epuizată. Și asta nu vrea nimeni să înțeleagă. Nu POMPIERUL este de vină. El este doar un element al unui sistem șubredpe care unii încearcă să îl vândă pe post de aur de 24 de karate.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.