La solicitarea supraviețuitorilor de la Colectiv, Ministerul Sănătății promite să-l ajute pe pompierul Mihai Sfetcu

Miercuri, 09 Octombrie 2019București

Mihai Sfetcu - pompierul erou din țara care nu își iubește eroii Marți 8 octombrie 2019 a avut loc ultima ședință a grupului de lucru pentru elaborarea mecanismului de transfer rapid al pacienților cu arsuri în centre de arși din străinătate, inițiat de Ministrul Sănătății Sorina Pintea în urmă cu aproape un an, la solicitarea unui grup de inițiativă format din supraviețuitori ai accidentului de la Colectiv.

În cadrul întâlnirii de la Ministerul Sănătății, delegația supraviețuitorilor de la Colectiv a prezentat echipei ministeriale și situația dramatică în care se află în acest moment pompierul erou Mihai Sfetcu, rănit în misiunea de stingere a unui incendiu de pădure în luna aprilie la Eșelnița.

Pompierul, abandonat de sistemul de siguranță publică pentru care lucra, într-un centru de recuperare impropriu și fără competențele minime necesare în recuperarea arșilor - Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie cu sediul în București, în centrul vechi, a ajuns în luna iulie într-o clinică de recuperare medicală din Germania cu ajutorul donațiilor făcute de cetățeni. Din cauza faptului că după reîntoarcerea în România de la Viena, unde a fost salvat inițial după incendiu, Mihai Sfetcu a fost plimbat prin mai multe unități spitalicești din țară, pacientul a contractat infecții nosocomiale foarte periculoase care au dus la decizia medicilor germani din centrul în care se află de a-l transfera într-un centru de arși de la Halle și de a-i amputa două degete, situația sa medicală fiind departe de a se fi ameliorat în acest moment.

Situația dificilă în care se află acest pacient s-a datorat tocmai inexistenței, la nivelul lunii iulie 2019, a unei baze legale care să permită decontarea tratamentului său în străinătate, fapt care a dus la necesitatea sprijinirii sale prin donații. În momentul de față banii adunați s-au terminat iar pacientul este nevoit să revină în țară fără a avea posibilitatea să se recupereze într-o unitate spitalicească adecvată. Grupul de supraviețuitori de la Colectiv a făcut o informare asupra cazului iar funcționarii ministeriali, având acum și baza legală, au promis rezolvarea situației.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.