Onoarea militară și stăpânul… inspectorilor (generali)

Joi, 17 Octombrie 2019București

Onoarea militara si stapanul    inspectorilor  generali | imaginea 1 Doctorul Raed Arafat stă din ce în ce mai bine la capitolul “stăpân al pompierilor”. Fie că e vorba de ofițeri activi care se înghesuie a-i pupa dreapta, fie că e vorba de ofițeri în rezervă, se pare că acesta nu duce lipsă de personaje care să îi stimuleze orgoliul demn de un zeu.

Răsfoind paginile de Facebook ale instituțiilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, remarcam ieri, 15 octombrie a.c., o postare a Departamentului pentru Situații de Urgență cu o întâlnire pe care șeful structurii a avut-o cu o delegație din Africa în contextul realizării a două activități internaționale pe partea de pregătire și reducere a riscului la deazastre. Până aici, nimic deosebit, doar ne-am obișnuit să îl vedem pe doctorul Arafat cu competențe universale de salvare de la dezastre.

Postarea, însoțită de câteva fotografii, ne arată undeva, pe un fotoliu aflat în spatele sălii, în dreapta “stăpânului”, un fost mare inspector general, cu grad de general, care de ceva vreme se pare că ocupă tacit funcția de consilier al doctorului autodesemnat stăpân peste pompieri. Interesant este faptul că, cel puțin o bucată de vreme, generalul în rezervă a stat umil pe locul arondat ca un fidel și ascultător consilier. La un moment dat, probabil când stăpânul a considerat de cuviință, generalul a primit un loc mai aproape - așa arată pozele - de delegația sosită în vizită. Mai exact, îl regăsim pe scaunul ce apare însă liber de la bun început.

După ce ai băgat în sperieți un inspectorat județean ani la rând, muștruluind subordonații mai ceva ca într-un batalion disciplinar, ajungi, cumințel, purtător de mapă și interese al distinsului doctor șef peste Pompieri. Ce ți-e și cu viața asta. Cum te aduce ea din postură de stăpân în cea de supus, din cea de leu, în cea de cățeluș.

Nu intrăm în amănunte. Contează mai puțin persoana în discuție. Din păcate situația amintită, cu variațiuni pe aceeași temă, s-a extins asemeni unei epidemii, dacă tot vorbim în termeni medicali. Sau asemeni unui incendiu, dar… termenii pompieristici sunt cam demodați. În ultimii ani tot mai mulți ofițeri, au ajuns să slujească interesele doctorului Arafat și nu ale Armei și cu atât mai puțin cele ale oamenilor pe care îi conduc. Dacă vreunul îndrăznea să ridice capul, sfârșea “decapitat”, pe sistemul Spânului din Harap Alb: “slugă credincioasă de-mi vei fi, bine, de nu, unde-ți stau picioarele îți va sta capul”.

Trist. De o bună bucată de vreme, de mult prea mulți ani, cel care odinioară bătea timid la poarta pompierilor cerșind sprijin, după ce a fost ajutat, s-a erijat rapid în stăpân al acestora. De fapt, al comandanților acestora, care, cel puțin unii dintre ei, par a fi uitat că au absolvit o școală militară care te învață că ONOAREA e cel mai de preț lucru al unui MILITAR. Rezultatul? Dezastruos pentru Armă. Dezastruos pentru “pălmășii” din linia întâi, extraordinar pentru amatorii de grade, stele, funcții, beneficii, decorații etc..

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.