Pericolul din timpul fermentării mustului
Sursa Foto: ISU Neamt
Numai în ultimele două zile, opt persoane din județele Neamț și Bacău au fost găsite inconștiente. Din nefericire, cu toate eforturilor depuse de salvatori, două persoane au decedat. Este culesul viilor, atenție la dioxidul de carbon acumulat în beciurile sau spaţiile închise unde mustul este pus la fermentat!
Nu toți oamenii știu despre pericolul din timpul fermentării tulburelului. Doar câteva minute de inhalare a dioxidului de carbon pot fi fatale.
În faţa butoaielor pline cu must pe cale să se transforme în vin, oamenii nu prevăd pericolul care îi pândeşte!
Dar el există, și este cu atât mai real pe cât de incolor și inodor este gazul toxic!
Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon acumulat în spații închise, pe timpul fermentării mustului, ISU Neamț vă recomandă:
- nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;
- nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;
- anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;
- verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;
- sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice;
- nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;
- sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.