Câți oameni mai trebuie să moară până când cineva va avea curajul să evalueze activitatea marelui Arafat?

Marți, 19 Noiembrie 2019București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Cati oameni mai trebuie sa moara pana cand cineva va avea curajul sa evalueze activitatea marelui Arafat | imaginea 1 Mă uit cu oripilată la cele întâmplate în România în ultimele zile. Un urs se zbate în chinuri pe șoselele României iar ministrul demite un prefect nepăsător pentru incompetență. O mamă și doi copilași se sting la Timișoara, STS anunță că pentru situația respectivă s-au înregistrat la 112 nu mai puțin de 15 apeluri. Repet, 15 apeluri. Iar domnul Arafat, în calitatea sa de vedetă, singurul care poate da informații interesante presei, ne spune liniștit povești cu Comitete Județene pentru Situații de Urgență, întrunite la timp. Mai rămânea să ne spună că totul funcționează perfect. Ca la Colectiv.

15 apeluri la 112 în cazul Timișoara. Alo, Comitetul 112, se aude?

Vedeți diferența? Un prefect e demis urgent pentru chinul unui urs. Just! Pentru chinul celor de la Colectiv, pentru chinul puilor de om de la Timișoara, nu e demis nimeni. Nu există vinovați. Dimpotrivă.

Dacă totul s-a desfășurat la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, pentru ce mai există Departamentul pentru Situații de Urgență? Doar pentru aparițiile pe sticlă ale lui Arafat care iese să ne informeze că cei din Comitet au făcut așa sau așa, că ISU a trimis mașini… Asta e treabă de purtător de cuvânt, stimabile! Mai bine ne explicați de ce, după măsurile de eficientizare pe care le-ați întreprins la 112, la dispoziția fostului premier, a fost nevoie de 15 apeluri la 112 pentru acest caz??? Asta nu veți spune, nu-i așa?

După Caracal, Arafat a fost președintele Comitetului interministerial privind sistemul apelurilor de urgență 112. Așa cum după Apuseni a ajuns șeful DSU. Poziție pe care și-a întărit-o după Colectiv. Dacă era prefect, ar fi fost demis. De când oamenii îi cer demisia, s-a ascuns în spatele pompierilor și lansează ca un laș filmulețe online din biroul DSU devenit bârlog propriu, evitând confruntări pe tema Colectiv. Oare de ce? Experții pe care îi aduce să vorbescă despre faptele sale de glorie vorbesc la modul general despre tragedii și gestionarea acestora, sau a atentatelor. Deși unii ar aștepta vreun premiu pentru modul de gestionare a vieților oamenilor post Colectiv. La Colectiv ați eșuat lamentabil, domnule Arafat! Și nici la Timișoara sistemul de la 112-la spital nu pare să funcționeze prea bine. Doar că nu sunteți prefect ci un circar care se asimilează pompierilor. Altfel, ați fi zburat, probabil, de mult. Sunteți doar cel care muncește trupele de pompieri până la epuizare pentru a-și susține conceptul SMURD, concept ce v-a adus un capital de imagine. Dar, oricât v-ați zbate, motorul/inima acestuia sunt Pompierii. Iar Dumneavoastră veți intra în istorie ca cel care urmârindu-și intersele ați pus la pâmânt această Armă.

O nouă realizare a lui Arafat: Timișoara

Faptul că pentru situația de la Timișoara s-au efectuat 15 apeluri la 112 este o nouă dovadă de incompetență și a faptului că din nou nu suntem pregătiți să gestionăm anumite situații. Dacă tot fu treaba cu ursul, cu morții de la Timișoara, poate apare în sfârșit Agenția Națională pentru Situații de Urgență, și n-ar fi rău să fie trecuți și vânătorii și Ambulanța și jandarmii și tot ce poartă uniformă în țara asta, direct în subordinea lui Arafat pentru că, după cum se vede treaba, structurile astea “nu funcționează” cum trebuie singure. Numa zic!

Când s-a constituit Comitetul interministerial privind sistemul apelurilor de urgență 112, peste Comitetul care exista deja, am îndrăznit și noi să întrebăm premierul de atunci, Viorica Dăncilă, ce îl recomandă pe Raed Arafat pentru a se ocupa de îmbunătățirea unui astfel de sistem. A plasat întrebarea la MAI iar MAI, pentru că nu era mare lucru de spus, ne-a trimis CV-ul lui Arafat. Cel oficial. Pentru că adevăratul CV al lui Arafat, care atestă experiența și calitățile sale de bun coordonator al situațiilor de urgență se rezumă la Apuseni, Siutghiol, Colectiv, proasta gestionare a cazului pompierului Mihai Sfetcu care a rămas fără degete grație infecțiilor dobândite cât a fost plimbat în spitalele din România, și, mai nou, Timișoara.

Cati oameni mai trebuie sa moara pana cand cineva va avea curajul sa evalueze activitatea marelui Arafat | imaginea 2

Roșu ca focul să… îi facem șefului pe plac

În timp ce șeful pompierilor, Raed Arafat mai adaugă o perlă, cea de la Timișoara, în seria “tragediilor de succes”, pompierii sunt trimiși îmbrăcați în roșu, cu eroul național fabricat de DSU în frunte, la o emisiune TV pentru a lua masa. În roșu, pentru că IGSU, instituție condusă de un pilot de raliu și dudui blonde specializate în imagine, preferă roșu. Deh, din păcate, aici nu avem de-a face cu stopurile de la vreo mașină sau vreun ruj țipător pentru fețe șterse ci cu o Armă. Iar Arma asta are o uniformă de reprezentare, ba mai are și una de serviciu, singurele cu care, conform regulamentelor, ne putem plimba relaxați pe uliță sau în platourile de televiziune. Combinezonul SMURD, la fel ca și costumul de scafandru, costumul de intervenții sau intemperii, nu au ce să caute pe un pompier în afara activităților de serviciu. Ba, ne aducem aminte că un consilier al Măriei Sale, Raed Arafat, pe vremea aceea inspector șef într-un județ din Ardeal, de vedea vreun pompier pe stradă în combinezon SMURD, punea mâna pe telefon și jar mânca și pompierul și comandantul unități din care făcea parte, că încălca regulamentele. Sic!

A inunda un platou de filmare cu “roșu” pentru gloria marelui Arafat disperat că lumea începe să-i vadă adevărata față și, mai ales, incompetența, nu este atribuție de serviciu pentru un pompier. Dar poate fi un serviciu adus cu drag și submisivitatea caracteristică de vreun subordonat nemijlocit, stăpânului suprem. Desigur, la ideile ingenioase a unor capete blonde care preferă roșu.

În altă ordine de idei, oare băieții cu pricina au ajuns în platou cu combinezoane nou nouțe, ori proaspăt spălate, speciale pentru apariții TV, sau cu cele zilnice, de intervenție, direct cu secrețiile “pacienților” pe ele? Întreb pentru un prieten…

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.