Ce nu au reușit stihiile naturii, a reușit ministrul Vela: generalul Iamandi la prima misiune coordonată în calitate de inspector general!

Marți, 26 Noiembrie 2019București
Sursa Foto: Facebook ISU Constanta

Ce nu au reusit stihiile naturii  a reusit ministrul Vela  generalul Iamandi la prima misiune coordonata in calitate de inspector general | imaginea 1 O știre de ultimă oră arată că Premierul Ludovic Orban a stabilit împreună cu ministrul de interne, Marcel Vela, trimiterea şefului IGSU, generalul Dan-Paul Iamandi, pentru a coordona orice fel de acţiune care se desfăşoară în cazul scufundării navei Queen Hind, cu 14.600 de oi la bord, în acvatoriul zonei Midia a Portului Constanţa.

General cu adrenalină

Iată că ceea ce nu au reușit nici stihiile naturii, a reușit noul ministru de interne: să-l determine pe inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență să iasă din bârlog și să dea piept bărbătește cu o situație de urgență de amploare.

Generalul Dan Paul Iamandi îndeplinește funcția de inspector general al IGSU din februarie 2018, când l-a înlocuit pe colonelul, acum în rezervă, Daniel Marian Dragne. Dragne a fost debarcat de fostul ministru de interne Carmen Daniela Dan, după ce a condus cu succes, timp de 20 de zile, una din cele mai dificile misiuni, la sonda de gaz Moftinu.

Din februarie 2018 nu am avut niciodată ocazia să admirăm iscusința generalului Iamandi în gestionarea unor situații de urgență sau a unor probleme operative majore cu care s-au confruntat pompierii, generalul fiind mai mult ba pe pista de raliu, ba în concediu de odhnă - legal de altfel, ba în zile libere. Cum-necum, acesta a reușit să se fofileze și să nu își asume responsabilitatea coordonării vreunei misiuni de amploare, liniștit că are subordonați destoinici. Astfel a “fentat” coduri portocalii de zăpadă, incendii de proporții (vezi incendiul de la Solina-Alba, cu care nici măcar nu s-a intersectat pe drumul de întoarcere la București de la o conferință pe teme de medicină de urgență desfășurată în aceleași zile, la Baia Mare), mitingul din 10 august, referendumul pentru familie și alte situații care au presupus un efort considerabil pentru personalul operativ.

Lâna udă nu-i ca lâna uscată!

Conform unor fotografii de pe pagina de Facebook a ISU Constanța, generalul Iamandi a și ajuns la Constanța pentru a prelua comanda operațiunilor de salvare a animalelor de la bordul navei Queen Hind. O misiune grea, contracronometru, cu emoții și adrenalină, toate cele necesare, ca la raliu!

Presa locală și centrală menționează o declarație a generalului coordonator al operațiunii de salvare a oilor. “După cum știți, se intervine de duminică. Intervenția a fost foarte dificilă, pentru că nava a fost aplecată pe o parte și era o singură cale de acces și aceea foarte îngustă, și tot pe acolo trebuiau scoase și animalele. Ele, chiar dacă sunt vii, sunt foarte grele acum pentru că lâna este îmbibată cu apă, se acționează foarte greu, pentru că și în interior poziția salvatorilor era dificilă, erau scafandri în interior. În continuare, ne concentrăm pe salvarea oilor care mai sunt în viață, se pare că mai sunt, acum se apropie navele de vasul eșuat, vom mai salva ce se poate salva, timpul este scurt. Ședința de azi a avut ca scop inițierea unui plan de acțiune pe termen scurt și mediu pentru a putea prevedea fiecare pas făcut în continuare până la neutralizarea cadavrelor. După ora prânzului, după ce venim din teren, ne vom vedea din nou cu toți reprezentanții autorităților locale care intervin pentru a semna un plan de acțiune, de analiză, să vedem cine va efectua extragerea cadavrelor din vas, cine le va transporta și cine la va incinera. Vom avea și un plan de incinerare, să știm în câte zile le vom incinera”, a declarat șeful IGSU, Dan Paul Iamandi conform replicaonline.ro.

Carevasăzică în teren facem planuri peste planuri, semnăm planuri, discutăm. Știm că lâna udă nu e ca lâna uscată și mai știm să semnăm planuri. Parcă mai era un inspector general care ne spunea că iarna nu-i ca vara, la munte nu-i ca la câmpie. Nici la intervenție nu-i ca în birou la IGSU. Cu multe planuri, intrăm la apă, domnule general! E o misiune contracronometru, extrem de dificilă. Din păcate la Constanța nu e timp de planuri scrise. Ca de altfel la nicio misiune a pompierilor. Pompierii nu acționează pe planuri scrise, ar fi vai de noi, cetățenii, dar când nu ai ce să spui concret și ești obligat să dai față cu presa și nu te mai poți ascunde în spatele unor comunicate blonde, spui ce… poți.

Orban amenință cu demiteri în cazul Constanța. Unde s-a evaporat stăpânul situațiilor de urgență?

Premierul Ludovic Orban a declarat că reprezentanții instituțiilor din cadrul ministerelor implicate în operațiunea de la Constanța, care nu și-au făcut treaba, vor fi eliberați din funcții. Și noi tocmai ne întrebam unde a dispărut stăpânul situațiilor de urgență, ultra-băgăciosul Raed Arafat care știe de toate, pentru toți.

Ne aducem aminte că n-a fost intervenție a pompierilor și Măria Sa să nu fi fost pe sticlă cu declarații pompoase pozând în salvatorul națiunii. De vreo două zile însă, s-a evaporat. Nici despre incendiul de la Sun Plazza, nici de oile de la Constanța nu a auzit. Se pare că și-a scos la înaintare o nouă victimă: subordonatul nemijlocit - generalul pilot de raliu. Deh… din obișnuință.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.