Inspectorii generali - cazare după “modestie” și detașări “dubioase”

Joi, 14 Noiembrie 2019București

Inspectorii generali   cazare dupa  modestie  si detasari  dubioase | imaginea 1 În urmă cu o bună bucată de vreme, redacția noastră a adresat Inspectoratului General pentru Situații de Urgență câteva întrebări. Menționăm că în arhiva noastră există o bogată corespondență cu acestă insituție, multe răspunsuri ciudate la întrebări incomode pe care, în măsura în care timpul ne va permite, le vom aduce la cunoștința cititorilor noștri. Vom vorbi azi despre inspectorii generali care au păstorit pompierii în perioada 2012-2019. Mai exact despre detașările acestora, am fi vrut noi să vorbim și despre cheltuielile de cazare, dar, după cum veți constata, unele subiecte au rămas tabu pentru IGSU.

Întrebări punctuale

În vara acestui an, noi, întrebam IGSU: “Subsemnata, Ioana Anamaria Ungur, redactor șef al Revistei Agenda Pompierului, în temeiul art. 3, art.6, art.8. alin (5), din Legea nr. 5442001 privind liberul acces la informațiile de interes public, vă solicităm să ne comunicați următoarele:

  1. În perioada 2012-2019 la comanda IGSU s-au succedat o serie de ofițeri, împuterniciți, conform legii, prin decizie a primului ministru. Precizați dacă au existat și cazuri în care ofițerii au fost detașați de la unitățile de proveniență din teritoriu. Dacă, da, precizați care au fost persoanele detașate.
  2. Precizați numărul și data ordinului de detașare precum și emitentul ordinului de detașare (ministru, prim-ministru etc.).
  3. În cazul în care ofițerii care au ocupat funcția de inspector general au fost detașați de la unitatea de proveniență, precizați dacă au beneficiat de indemnizație de detașare. Indicați suma primită în acest sens pentru fiecare ofițer în parte.
  4. Precizați, pentru fiecare inspector general în parte, dacă IGSU a asigurat cazarea în Capitală și unde au fost cazați ofițerii în discuție.
  5. Specificați, acolo unde este cazul, care dintre ofițerii care au ocupat funcția de comandant al IGSU au beneficiat de chirie asigurată prin plata de către IGSU sau Baza pentru Logistică a IGSU, a contravalorii chiriei pe timpul împuternicirii.”

Cine l-a detașat pe generalul Dan Paul Iamandi la București?

La vreo lună a sosit și răspunsul, deh, s-au documentat în amănunt specialiștii IGSU și au reușit să facă o sinteză fără precizări concrete de parcă acești inspectori generali nu au fost susținuți în funcții tot pe buzunarul contribuabilului. Iată ce răspundeau cei de la IGSU:

“Pentru a veni în întâmpinarea solicitării dumneavoastră de informații de interes public din data de 30.07.2019, adresată instituției noastre și înregistrată cu nr. 5.74601.08.2019, vă aducem la cunoştinţă următoarele: În perioada 2012 - 2019, la comanda Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgență s-au aflat 7 (şapte) cadre militare, cinci dintre acestea provenind de la inspectoratele pentru situaţii de urgență ale județelor Arad, Bihor, Suceava, Vâlcea şi Iaşi, iar două din Garnizoana Bucureşti. Dintre acestea, pentru actualul inspector general a fost întocmit ordin de detaşare, emis de către inspectorul general aflat în exercitarea funcției în perioada respectivă (anul 2018).”

Foarte interesant. Noi solicităm numărul și data ordinului de detașare precum și emitentul ordinului de detașare, iar IGSU ne dă… ce vrea. Dar, prin semnale cu fum, pricepem, că pentru generalul Dan Paul Iamandi, ordinul de detașare a fost semnat de colonelul ® Daniel Marian Dragne, că doar în anul 2018 acesta era, cel puțin în ianuarie, la comanda pompierilor. Carevasăzică Dragne și-a detașat succesorul. Nu comentăm… Toate ca toate, dar după 6 luni de zile, când generalului pilot de raliu i s-a prelungit împuternicirea la comanda trupelor, distinsul ofițer a avut nevoie de o nouă detașare. Logic. Și cum Dragne nu mai era inspector general, oare cine l-o fi detașat de la Iași? Ăsta să fie motivul pentru care IGSU dă din colț în colț când răspunde la întrebări? Ori s-o fi detașat singur, ceea ce e cam… ilegal, ori l-o fi detașat vreun subordonat, ceea ce e de noaptea minții și de competența instituțiilor de control abilitate.

Inspectorii generali fără bani de detașare și cazați… după mărimea orgoliului

“Facem precizarea că niciunul dintre ofiţerii la care faceți referire nu a beneficiat de indemnizație de detaşare.” - mai adaugă cei de la IGSU. Interesant.

“Potrivit prevederilor HG nr. 18602006 privind drepturile și obligațiile personalului autorităților și instituțiilor publice pe perioada delegării și detașării în altă localitate, precum și în cazul deplasării, în cadrul localității, în interesul serviciului şi ale HG nr. 7142018 privind drepturile și obligațiile personalului autorităților și instituţiilor publice pe perioada delegării și detașării în altă localitate, precum și în cazul deplasării, în cadrul localității, în interesul serviciului, acestora li s-a asigurat, „prin grija unității (…) cazarea gratuită în clădiri ori în spații închiriate de aceasta, în limita tarifelor legale”.” Citate din lege, tipic pentru IGSU. Când nu poți răspunde concret, mai dai un citat din lege.

“Astfel, s-au întreprins demersurile necesare în vederea identificării şi asigurării cazării, pentru cinci ofițeri proveniți din unităţile teritoriale, în unităţile de cazare aflate în administrarea Ministerului Afacerilor Interne (situația unităților de cazare și pregătire aflate în administrarea Ministerului Afacerilor Interne se regăseşte în Anexa nr. 4 din OMAI nr. 2432011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind utilizarea unor spații aflate în administrarea Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Anexa nr. 2 din OMAI nr. 992016 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind utilizarea unor spații aflate în administrarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobate prin OMAI nr. 2432011).” - se mai arată în răspunsul IGSU.

Și acum vine partea interesantă: “Pentru trei dintre ofiţeri a fost asigurată cazarea într-o unitate de cazare din Garnizoana București, aflată în administrarea MAI, iar pentru celelalte două cadre militare (printre care şi actualul inspector general) s-a asigurat, prin grija Bazei pentru Logistică a IGSU, cazarea în spații închiriate de aceasta, conform prevederilor legale în vigoare.” Carevasăzică 3 au încăput bine merci în cămăruțele modeste din hotelul MAI, iar doi, probabil mai valoroși sau mai orgolioși, au beneficiat de intimitatea unui apartament.

Cei de la IGSU, arată în continuare că: “De asemenea, facem mențiunea că, în elaborarea răspunsului la solicitarea dumneavoastră, s-au avut în vedere prevederile Regulamentului UE 2016679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulaţie a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor).” Nah, că dacă pe unul l-ați indicat Domniile voastre, adică pe actualul inspector general generalul Dan Paul Iamandi, pe cel de al doilea star îl ghicim noi: bihoreanul general® Ioan Baș, actualmente, consilier al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență.

În loc de concluzii…

  1. Dragne în calitate de inspector general îl detașează pe Iamandi la București. Oare pentru ce l-o fi detașat, ne întrebăm noi, retoric. O fi știut dinainte că va fi schimbat și cu cine?
  2. Ulterior Dragne e schimbat din funcția de inspector general. Peste 6 luni Iamandi are nevoie de o nouă detașare. Oare cine o fi semnat-o? Tot Dragne? Sau alt subordonat al generalului? Că dacă era semnată de vreun ministru sigur ne-o prezentau cei de la Comunicare plini de mândrie. Dar dacă nu… răspund filosofic. Ca să elucidăm misterul, vom întreba Ministerul Afacerilor Interne cine a emis cea de a doua detașare și în ce măsură, dacă nu a fost semnată de un ministru ci de un subaltern al inspectorului general, ea este legală.
  3. Inspectorii generali nu au primit indemnizație de detașare. Cel puțin nu de la IGSU…
  4. Unii inspectori generali, băieți modești, au stat în hotelul MAI. Alții, au beneficiat de cazare la apartament, după grad, probabil, sau după orgolii. Interesant este că cei cazați la apartament, cu tot confortul, unul a rezistat prea puțin la cârma IGSU, al doilea nu s-a stresat prea tare. Ba un raliu, ba un concediu, că de asumat… pentru ce sunt subordonații? Sic!
  5. Analizând la rece, dacă actualul ministru chiar vrea să facă ordine așa cum cu fermitate a afirmat, urmărind și publicația noastră și alte publicații, adună materiale care să justifice o descindere glorioasă a corpului de control la IGSU.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.