Când șeful e laș, subalternii filosofează: Generalul Iamandi ezită să spună un NU clar protestelor pro Arafat, dar arată că știe legea

Luni, 16 Decembrie 2019București

Un duo de succes la carma pompierilor  Doctorul Raed Arafat si subordonatul sau nemijlocit  generalul Dan Paul Iamandi | imaginea 1 Zilele trecute, după ce un comunicat UPU/SMURD/SAJ, susținut de DSU și DGMUM a luat-o la vale pe net, titrând faptul că instituțiile amintite, ca principale instituții de servicii de urgență sunt alături de Raed Arafat fiind dispuse și la protest pentru a-și manifesta susținerea publică față de secretarul de stat, ne-am adresat generalului Dan Paul Iamandi, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, încercând să aflăm punctul de vedere al acestuia, în calitatea sa de comandant al pompierilor militari români, pompieri ce compun în proporție de 95% SMURD-ul, sistem de urgență care își desfășoară activitatea în curtea IGSU - ca să cităm o fană blondă și înfocată a doctorului Arafat.

Ies pompierii în stradă pentru Arafat?

Cam așa suna, pe scurt, întrebarea noastră adresată IGSU. Dar din exces de zel, după ce au despicat firul în patru, generalul și subordonații și-au dat seama că nu înțeleg, sau e mai bine să nu înțeleagă ce întrebăm noi acolo. Iată ce întrebaserăm noi:

"Subsemnata, Ioana Anamaria Ungur, redactor șef al Revistei Agenda Pompierului, în temeiul art. 3, art.6, art.8. alin (5), din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, având în vedere faptul că în decursul zilei de ieri, miercuri, 11 decembrie a.c., a fost difuzat în spațiul public un comunicat în care se specifica faptul că SMURD, alături de alte structuri este alături de dr. Raed Arafat în presupusul conflict cu ministrul de interne Marcel Vela și că instituțiile/structurile/serviciile cuprinse în comunicat, inclusiv SMURD (care conform legii funcționează în cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență), sunt dispuse să protesteze în semn de solidaritate cu secretarul de stat Raed Arafat, vă rugăm să precizați punctul de vedere al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în aceasta privință. Dată fiind situația, rugăm analiza cu celeritate a solicitării!"

Răspunsul, în cele ce urmează. Și, pentru că era un subiect minat, nu l-a mai semnat nimeni, nici măcar antetul BIRP. Deh, curaj - nu, iar în loc de devotament, slugărnicie. Le reamintim reprezentanților IGSU că Raed Arafat, atunci când în spațiul public a apărut proiectul Agenției pentru Situații de Urgență a reacționat prompt, delimitând public DSU de respectiva situație. Măcar de fațadă. După cum se vede, inspectorul general al IGSU, s-a făcut că plouă și nu s-a sinchisit să ia poziție apărând imaginea instituției MILITARE pe care o conduce. Din contră, nici măcar când a fost întrebat dacă IGSU are vreun amestec în comunicatul cu "protestul pentru Arafat", generalul Dan Paul Iamandi nu a considerat oportun să pună punctul pe I, preferând filosofia, opiniei ferme, emisă în baza legii, care ar trebui să fie caracteristică unui militar.

Filosofie, habarnamism sau lașitate?

Când colo, ce să vezi? Generalul și subalternii săi specialiști în PR, o dau în filosofie. Adică, doar nu va zice generalul "Pompierii sunt militari, nu protestează pentru nimeni, nu au voie". Nu! Ca să nu-și supere șeful nemijlocit, fără de care nu vedea posteriorul domniei sale tronul de comandant cu acte în regulă și nici nu se aranjau fișele postului la țanc croite taman pe măsura domniei sale. E nasol, când nu știi dacă-ți rămâne șeful dar parcă n-ai supăra nici ministrul, parcă n-ai vrea nici să pari prost, n-ai vrea să pari nici lipsă la apel când s-a învățat statutul militarilor și nici n-ai mușca, în acest caz, mâna care te-a hrănit.

Ca de obicei, lașitatea și-a spus cuvântul, răspunsul IGSU, instituția a cărui comandant, fie el și general, nu își asumă nimic, a replicat: "Ca urmare a solicitării dumneavoastră, transmisă Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) în data de 12 decembrie 2019, vă supun atenției punctul de vedere instituțional, în concordanță cu domeniul de competență, astfel: În conformitate cu Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public (cu modificările și completările ulterioare), art. 2, lit. b) „prin informaţie de interes public se înţelege orice informaţie care priveşte activităţile sau rezultă din activităţile unei autorităţi publice sau instituţii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informaţiei”. În acest context, având în vedere informațiile cuprinse în solicitarea dumneavoastră (interpretarea unor articole/comunicate apărute în spațiul public fără a se face mențiunea expresă asupra întregului conținut al acestora), apreciem faptul că cererea transmisă IGSU nu face obiectul Legii nr. 544/2001. Interpretarea datelor cuprinse în solicitarea dumneavoastră ar face ca activitatea de furnizare de informații să se realizeze fără nicio justificare în scopul pentru care a fost reglementat liberul acces al cetățenilor la informațiilor de interes public."

Adică, dacă solicităm IGSU să precizeze dacă SMURD-ul ca structură subordonată și compusă din militari, subscrie la comunicatul de presă difuzat de UPU/SMURD/SAJ care susține că POMPIERII MILITARI-SMURD sunt dispuși la proteste alături de Raed Arafat, înseamnă că solicitarea nu face obiectul Legii 544/2001. Măi, să fie! Poate trebuia să fim mai direcți și să întrebăm: Conduce domnul general protestul sau își sancționează potențialii subordonați fani înfocați care nu știu cât de lungă e...uniforma militară? Deh, poate pricepeau mai bine. Așa, am priceput noi. Frica de a nu supăra stăpânul.

Șeful IGSU a auzit că Legea 80/1995 interzice militarilor protestele

În comunicat, mărinimoși, după ce au încheiat filosofia de "nu vă spunem ca să nu ne-o luăm", ceata de anonimi care nu și-au asumat comunicatul (sau cel puțin așa cred ei, până una alta a fost trimis de pe e-mailul oficial al instituției, iar instituția are un șef, căruia noi ne-am adresat), a adăugat câteva citate din Statutul cadrelor militare:

"Totodată, vă amintim faptul că personalul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență face parte din categoria cadrelor militare, iar îndatoririle, drepturile şi libertăţile acestuia sunt cele stabilite de Constituţia României și de legile țării. Prin cadre militare, în sensul Legii nr. 80 /1995, se înţelege cetăţenii români cărora li s-a acordat grad de ofiţer, maistru militar sau subofiţer, în raport cu pregătirea lor militară şi de specialitate, în condiţiile prevăzute de lege. Profesia de ofiţer, maistru militar sau subofiţer în activitate incumbă îndatoriri suplimentare, precum şi interzicerea ori restrângerea exercitării unor drepturi şi libertăţi, potrivit legii. Interzicerea sau restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi sunt cele prevăzute în Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare, Secțiunea a III-a, art. 28, 29, 30 și 31. Astfel, personalului IGSU și al unităților subordonate îi sunt interzise, potrivit statutului militar pe care îl deține, exprimarea în public a opiniilor politice, precum și participarea la greve, mitinguri, demonstraţii, procesiuni sau întruniri cu caracter politic ori sindical, cu excepţia activităţilor la care participă în misiune."

Bravo, domnilor! Măcar atât. Acum înaintați-i legea și șefului nemijlocit dar și acoliților săi de la DSU și amintiți-le să nu mai implice pompierii în comunicate publice neconforme cu drepturile militarilor, nu de alta, dar Arma Pompieri nu e sector privat și nici moșia nimănui.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.