Ilegalități marca IGSU: detașarea generalului Iamandi semnată de un subordonat!

Vineri, 06 Decembrie 2019București
Autor: Ioana Anamaria Ungur
Sursa Foto: Facebook IGSU

Ilegalitati marca IGSU  detasarea generalului Iamandi semnata de un subordonat | imaginea 1 Relatam într-unul din articolele revistei noastre despre faptul că am adresat Inspectoratului General pentru Situații de Urgență o întrebare ce viza modul în care generalul Dan Paul Iamandi a fost detașat la București pentru a îndeplini funcția de, inițial, împuternicit inspector general al IGSU.

Detașare, în lipsă, prin înlocuitor

Conform unui răspuns remis redacției noastre de IGSU am aflat că prima detașare a generalului a fost semnată "de inspectorul general aflat în exercitarea funcției în perioada respectivă (2018)". În traducere liberă, colonelul(r) Daniel Marian Dragne l-a detașat pe generalul Iamandi de la Iași la București, premergător momentului în care acesta avea să îl înlocuiască la cârma instituției după ce ministrul de resort de la acea vreme îl debarca... Interesantă mutare.

Doar că, Dragne după ce a fost retrimis pe funcția de prim-adjunct al inspectorului general, funcție pe care o câștigase prin concurs, câteva luni mai târziu urma să părăsească sistemul după rețeta consacrată și aplicată atâtor șefi de instituții din MAI, deveniți incomozi. Timpul trecea și a venit momentul prelungirii împuternicirii generalului Iamandi la conducerea IGSU. Doar că aceasta trebuia însoțită/precedată de o prelungire a detașării. Cum IGSU nu avea alt comandant suprem, eram curioși să aflăm cum s-a produs această prelungire a detașării.

Am întrebat IGSU ce funcție avea persoana care a semnat documentul și am primit un răspuns năucitor: "În conformitate cu prevederile art. 14 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1490/2004 pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare și a organigramei Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și art. 1 alin. (1) lit. c) pct. ii) din Anexa nr. 11 la Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 177/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile militare ale Ministerului Afacerilor Interne, coroborate cu prevederile art. 15 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 1490/2004, actul administrativ de prelungire a detașării generalului de brigadă Dan - Paul Iamandi, titular pe postul de inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgență „Mihail Grigore Sturza" al județului Iaşi la acea dată, a fost semnat de către înlocuitorul legal la comanda Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, care dispunea de toate prerogativele legale ce decurgeau din exercitarea actului de conducere a instituției, în absența inspectorului general".

Permiteți să raportez, de mâine sunteți detașat!

Carevasăzică, bietul general a fost detașat de cel care îl înlocuia la comandă. Ce să înțelegem de aici? Că ce s-au gândit "specialiștii" din IGSU: generalul se dă lovit, un raliu, un concediu, o zi liberă, și locțiitorul său de drept, carevasăzică SUBORDONATUL său, îl detașează în lipsă. Faină manevră! Doar că, "specialiștii" IGSU au uitat să frunzărească toată legislația necesară. Îi ajutăm noi:

Legea 80/1995 - Statutul cadrelor militare prevede: "ART. 77: Cadrele militare în activitate pot fi detaşate la alte unităţi pentru îndeplinirea unor misiuni sau pentru a urma o formă de perfecţionare a pregătirii pe o perioadă de cel mult un an, durată care poate fi prelungită, cu aprobarea ministrului apărării naţionale, până la cel mult 2 ani. Pe timpul detaşării, cadrele militare rămân încadrate în funcţiile şi unităţile militare din care au fost detaşate şi beneficiază de toate drepturile legale."

De asemenea, Ordinul nr. 177/2016, dă informații clare privitoare la modul în care se relizează LEGAL procedura detașării:

Astfel, conform art. 30, Decizia privind detaşarea se aduce la cunoştinţa cadrului militar, prezentându-i-se totodată şi situaţiile în care acesta poate refuza detaşarea. Deci, subordonatul generalului, oricare ar fi fost acela, Dragge, Radu, Damian etc., care îl înlocuia la comanda IGSU, nu îl putea detașa fără a-i aduce la cunoștință detașarea, că doar nu suntem în răpirea din Serai. Și dacă i-a adus-o la cunoștință, oare cum a procedat?? "Permiteți să raportez, de mâine sunteți detașat!"? Cine, cui a spus "Am, înțeles, să trăiți!"? Ba, la articolul 32, aflăm că nu poți detașa un cadru militar fără acordul scris al acestuia. Interesant!

Prelungirea detașării se face cu aprobarea ministrului de interne!!!

Articolul 33 din OMAI 177/2016 le întrece pe toate, cică: "Detaşarea cadrului militar poate fi prelungită cu aprobarea ministrului afacerilor interne, după parcurgerea în mod corespunzător a procedurii prevăzute la art. 30-32, după caz."

Doar la IGSU putem însă întâlni, inspectori generali detașați de subordonați, prelungiri de detașare nedispuse sau aprobate de ministru, fișe post măsluite, concursuri cu cântec șî multe altele. Umblă vorba prin târg că auditul ministerului calcă IGSU în aceste zile. Poate verifică treaba cu detașarea și primim și noi un punct de vedere avizat, că de gogoșile specialiștilor IGSU, ni s-a cam aplecat. Una peste alta, dacă detașarea nu a fost făcută conform legii, cine răspunde? Cine plătește?

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.