"Împreună pentru viață" - campanie de donare de sânge

Vineri, 06 Decembrie 2019Botosani
Sursa Foto: Facebook ISU Botosani

Impreuna pentru viata  campanie de donare de sange | imaginea 1 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al județului Botoşani derulează, timp de cinci zile, o nouă campanie de donare de sânge, la care vor participa zeci de pompieri militari și voluntari, dar și voluntari din cadrul programului național "Salvatori din pasiune".

Bonurile primite vor fi "transformate" în daruri pentru familiile nevoiașe.

Luni, 2 decembrie, a.c., în prima zi a campaniei, alături de pompieri militari, au dăruit o șansă la viață și șefii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din Mitoc, Vorona, Copalau, Românești, Unteni și Cotusca.

Gestul pompierilor botoşăneni din această zi nu este singular. Salvatorii răspund constant apelurilor lansate de Centrul de Transfuzii Botoșani, demonstrând că există numeroase moduri de a veni în sprijinul vieții.

Totodată, doresc ca acest gest sa fie și un îndemn pentru locuitorii judeţului să vină să doneze sânge.

5 lucruri de stiut despre donatul de sange:

 1. Donatul de sange în mod regulat este asociat cu o reducere a riscului de infarct miocardic;
 2. Este recomandat pentru a reduce cantitatea de fier aflată în exces în organism. Aceasta este asociată şi cu un risc ridicat de a dezvolta cancer;
 3. Sângele donat este folosit în diverse tratamente (operaţii cardiovasculare, transplanturi, traume masive, boli hematice, complicaţii de sarcină, malarie, anemie etc.);
 4. O singură transfuzie de sânge poate ajuta în medie 3 vieţi;
 5. După donarea celor 450 de ml de sânge, cantitatea de âange revine la normal în câteva ore.

Beneficii pentru donarea de sange:

 • 1 zi de concediu plătit - Pentru fiecare donare de sange, ai dreptul la o zi suplimentara de concediu plătit!
 • Analize gratuite -Beneficiezi de un set de analize gratuit: RH, grupă sangvină, Hepatita B, C, HIV, leucemie, sifilis şi probe hepatice.
 • Bonuri de masă - Fiecare donator primeşte 7 bonuri de masă în valoare totală de 60 lei.
 • Creşterea imunităţii - După ce donezi, corpul tău îşi reface cantitatea de sânge necesară în corp, proces care împrospătează sângele şi creşte imunitatea.
 • Donatorii de sânge pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumătate de litru donată.
 • Scăderea cantităţii de fier din organism. Un nivel crescut de fier în sânge poate accelera procesul de oxidare a colesterolului şi conduce, în final, la boli cardiovasculare.
 • O rată mult mai mică de incidente cardiace pentru donatorii de sânge periodici. Un studiu făcut în Finlanda pe un grup de peste 3000 de bărbaţi a demonstrat că aceştia şi-au redus cu 88% şansa unui incident cardiovascular.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.