"Comanda rubedeniilor" din ISU Dolj onorată cu sporuri de 50% de Generalul Dan Paul Iamandi!!??

Duminică, 12 Ianuarie 2020București
Sursa Foto: Pexels.com

Comanda rubedeniilor  din ISU Dolj onorata cu sporuri de 50  de Generalul Dan Paul Iamandi | imaginea 1 Ministrul Marcel Vela a afirmat că va trimite la ISU DOlj Corpul de control pentru a verifica situația celor 101 cadre militare înrudite între ele. Verificările dispuse de generalul Dan Paul Iamandi la presiunea mass-media au scos la iveală o serie de înrudiri între angajații inspectoratului. Desigur, concluzia a fost că aceste înrudiri deși există, nu strică și nu reprezintă un conflict de interese. Până la urmă, pompierii sunt o mare familie, nu-i așa?

Sporuri de familie

Dacă tot trimite ministrul Vela Corpul de Control la ISU Dolj, poate verifică și dacă e adevărat că personalul aflat în comanda inspectoratului rubedeniilor beneficiază și a beneficiat prin "tradiție" de așa-numitele și mult doritele sporuri de 50%, adică de majorări pentru lucrări de excepție. Probabil un bonus că au ținut unită, ba, chiar au înmulțit familia mare a pompierilor.

Modalitatea de acordare a acestor indicatori e un subiect sensibil în toată țara. Cei mici, tălpașii, arareori obțin câte un stimulent din această cutie cu recompense. În ciuda "încuscrelilor" de la ISU Dolj nimeni nu a observat că anual, cei din comanda inspectoratului au beneficiat, la propunerea generalului Dan Paul Iamandi, de majorarea pentru lucrări de excepție. Așa cum până să afle din presă, nimeni nu știa nici că 101 cadre sunt înrudite între ele la ISU Dolj.

Personalul din comanda unui inspectorat beneficiază de aceste sporuri la propunerea inspectorului general, ele fiind acordate de ministrul de interne. Desigur, dar din dar se face Rai, așa că, spun sursele noastre că și inspectorul șef al ISU Dolj a acordat la rândul său astfel de sporuri, anual, subordonaților săi merituoși din "familie", n-a scăpat niciunul cu sânge albastru să nu guste din cornul abundenței.

IGSU - 140 de sporuri la aproximativ 260 de angajați vs 550 de sporuri la 25000 de pompieri

Cum spuneam subiectul acordării acestor stimulente pentru lucrări de excepție, este unul delicat, întrucât dacă ne uităm atent avem de a face cu un soi de tort din care se înfruptă camarila inspectorului general și, în mult prea multe cazuri, acoliții inspectorilor șefi: comandanți, contabili, psihologi etc. Rar, extrem de rar, se mai alege cu un asemenea spor un amărât din linia întâi. La nivelul unei instituții numărul acestor indicatori nu poate depăși un maxim de 5% din numărul de posturi. IGSU, din câte cunoaștem, are aproximativ 700 astfel de indicatori anual. În mod normal aceste bonificații se acordă, așa ar fi normal, pentru rezultatele de excepție obținute în activitate. Din cei 700 de indicatori în plată, 140 sunt acordați de inspectorul general unora din cei 250-260 de angajați ai IGSU. Restul, de 550-560 se împart în "provincie", adică în cele 41 de inspectorate, adică la vreo 25.000 de oameni, sau mai mult. Cum vă sună, domnule ministru?

Bonusuri după funcție

Comanda rubedeniilor  din ISU Dolj onorata cu sporuri de 50  de Generalul Dan Paul Iamandi | imaginea 2

Rareori se întâmplă ca inspectorii șefi sau primii adjuncți sau adjuncții să nu fie pe lista indicatorilor pentru majorări de excepție. Așa că, din cei 550-560 rămași pentru amărâții din provincie se mai scad aproximativ 130 pentru cei din comanda inspectoratelor. Mai rămâne o brumă de 400-420 de indicatori pentru angajații celor 41 de inspectorate pentru situații de urgență din țară. La ce a mai rămas din tort, vin, după legi nescrise, tot apropiatii comenzii inspectoratelor: șefi centre operaționale județene, contabili - factori cheie în neplata orelor suplimentare, șefi inspecție de prevenire, comandanții de detașamente aflați în grațiile inspectorilor șefi etc. Ce rămâne celor de jos...? Mai nimic. Matematica noastră nu este exactă, de aceea ar fi de bun augur ca organe de control specializate să binevoiască a verifica situația. Nu de alta, dar atât timp cât astfel de bonificații se acordă doar celor mari și celor mici nu, undeva există o problemă.

În plus, este strigător la cer ca angajații a 41 de inspectorate (cca. 25000 de oameni) să se împartă pe circa 550 de astfel de indicatori în timp ce angajații IGSU "înghit" din start 140 de astfel de bonificații, la 250-260 de oameni!

Cine beneficiază și cine nu beneficiază de majorări de excepție?

Umblă vorba prin târg că în majoritatea cazurilor aceste stimulente revin celor care au funcție de comandă nu de execuție. Mai umblă vorba prin târg că ele se "lipesc" de acei comandanți sau factori de decizie care gestionează "cât mai bine" plata/neplata orelor suplimentare. Într-o vreme nu se raportau nici cazurile de ultraj tocmai ca inspectoratul să fie imaculat și inspectorul șef să fie un candidat eligibil. Nu știm dacă s-a schimbat ceva, dar ne-am mira. Umblă vorba prin târg că și soția generalului Dan Paul Iamandi, psiholog la ISU Iași, beneficiază de astfel de recompensă din anul 2018, de când generalul e mare șef peste pompieri și cică ar fi pe listă și pentru următoarele 6 luni. Deh, când soțul ți-e plecat, dai tot ce ai mai bun din tine la serviciu.

Inspectorii șefi care deschid noi puncte de lucru SMURD sunt de asemenea preferați. La fel și cei care știu să își determine subordonații, cu frumosul sau nu, să nu cârtescă dacă sunt nemulțumiți de neplata orelor suplimentare sau de munca istovitoare pe mașinuțele SMURD. Din câte cunoaștem și cei aruncați în gura presei pe post de carne de tun în cazul filmulețului de la Colectiv se fac demni de o majorare de excepție. Adică, pe de o parte îi omorâm că au ascuns Emirului filmulețul, pe de altă parte le dăm bonusuri de devotament. Și lista ar putea continua...

Cine nu beneficiază de astfel de majorări? Cei mici, tălpașii, plini de fum, cu ore suplimentare neplătite, frustrați, epuizați, fără sânge albastru și fără abilitățile necesare pentru a intra în grațiile șefului. Dacă sunt, totuși, cazuri în care oamenii din linia întâi beneficiază de astfel de recompense financiare, respect acelor inspectori șefi care s-au gândit și la cei mici!

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.