28 februarie - Ziua Protecţiei Civile în România
Sursa Foto: Facebook ISU Caras-Severin
În data de 28 februarie, a.c., cu ocazia aniversării Zilei Protecției Civile în România, în intervalul orar 10:00-12:00, subunitățile de intervenție din Reșița, Caransebeș, Oravița, Moldova Nouă și Bozovici își deschid porțile pentru toți cei care doresc să se familiarizeze cu tipurile de misiuni ale pompierilor militari, dar și cu tehnica și echipamentul din dotarea structurilor profesioniste de intervenție în situații de urgență.
În același interval, în Centrul Civic și în Parcul Tricolorului din municipiul Reșița, personalul inspectoratului va disemina materiale de informare preventivă privind măsurile și metodele de protecție în diferite situații de urgență.
Primul document de legiferare a protecţiei civile în România a fost Înaltul Decret Regal nr. 468, semnat de Regele Carol al II-lea, la data de 28 februarie 1930. În anul 1933 decretul este publicat în Monitorul Oficial ca Regulamentul de Funcţionare a Apărării Pasive Contra Atacurilor Aeriene, având ca urmare apariția primelor structuri organizatorice de sine stătătoare în domeniul protecției civile.
Protecţia civilă este o componentă a sistemului securităţii naţionale şi reprezintă un ansamblu integrat de activităţi specifice, măsuri şi sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar şi de informare publică, planificate, organizate şi realizate în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora şi asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.
Pe plan internaţional, Ziua Protecţiei Civile este aniversată la data de 1 martie.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.