Pompieri militari din echipaje SMURD în carantină? De ce tace Raed Arafat?
Surse neoficiale au adus la cunoștința redacției noastre faptul că în momentul de față există în țară pompieri militari care au încadrat echipaje SMURD și care se află în carantină după ce au fost trimiși la cazuri considerate
obișnuite și care ulterior s-au dovedit a fi persoane infectate cu Coronavirus. O astfel de situație a fost semnalată la Iași, în urmă cu ceva vreme iar acum veo 3 zile o situație similară în București. Nci la Giurgiu pompierii
nu sunt chiar pe roze.
Pompierii din echipajele SMURD supuși riscului de infecție
Din informațiile noastre, spețe similare ar exista și în alte județe. Cu toate acestea în spațiul public nu a apărut nicio informație despre modul în care pompierii militari sunt expuși la riscul infectării cu temutul virus, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență tace mâlc. La fel cum tace și făcatorul de minuni al României, Raed Arafat, prezent pe toate posturile de televiziune mai ceva ca un manelist la lansarea unui nou “hit”.
Din păcate pompierii militari, ambulanțierii și medici urgentiști sunt în linia întâi a frontului de luptă cu virusul și deseori sunt expuși din superficialitatea și prostia autorităților. Cine dă dreptul cuiva a se juca cu viața acestor oameni? Constată cu stupoare, zilele acestea, unele somități ale vieții publice dar și ale medicinei de urgență din România că pacienți care prezentau simptome digestive, au fost ulterior depistați ca fiind infectați cu Coronavirus.
Pacienții infectați prezintă inițial simptome digestive!!!
Pentru prostime, poate fi o descoperire wow! Persoane care coordonează însă întreaga criză COVID-19 și care se fac că ne feresc de extinderea acestuia ar fi trebuit să se informeze pentru a proteja măcar oamenii pe care îi aruncă în luptă. Încă din luna februarie au apărut studii care susțineau faptul că mulți dintre pacienții infectați pezintă la început nu simptome respiratorii ci simptome digestive. Specialiștii străini au accentuat importanța acestui aspect în diagnosticul, izolarea și prevenirea transmiterii virusului. Specialiștii români încă se mai minunează de pacientul descoperit cu astfel de simptome, în București. Să le aducem aminte că au avut un caz similar și la Iași? Că omul care prezenta simptome digestive era purtător de Coronavirus și că pompierii trimiși la caz au fost băgați la izolare? Din fericie se pare că testele au ieșit, deocamdată negative.
Aceleași studii efectuate de specialiști arată că și după ce organismul poate fi considerat vindecat, virusul poate trăi în fecalele pacientului, pastrându-și contagiozitatea iar aceasta ar putea fi explicația pentru răspândirea sa la o scară atât de largă.
Bibliografie pentru cei interesați:
- COVID-19: Gastrointestinal manifestations and potential fecal-oral transmission By Jinyang Gu, Shanghai Jiaotong University School of Medicine Xinhua Hospital, China, et al.;
- Evidence for gastrointestinal infection of SARS-CoV-2 By Fei Xiao, Sun Yat-sen University, Zhuhai, Guangdong Province, China, et al..
De ce vă bateți joc de salvatori și medici?
O întrebare pe care nu o punem prima dată, și tare ne e teamă că nici ultima dată. Echipajele de prim ajutor sunt cele mai expuse riscului de infecție cu virusul COVID-19. Dacă studiile arată că simptomele digestive pot fi cauzate de virus, de ce nu trimitem oamenii la caz echipați corespunzător? Nu ne gândim oare că pompierii, ambulanțierii, medicii au și ei o viață, au familii, au copii?
Sau totul e roz cât timp nu avem nicio manifestare gravă a acestei infecții? Cât timp nu avem un caz în care boala să se manifeste în toată “splendoarea” ei. Atunci ne vom întreba poate dacă avem paturi suficiente pe secțiile de terapie intensivă, dacă avem ventilatoare pentru cazurile de insuficiență respiratorie dată de COVID-19, dacă medicii și personalul medical au echipamente de protecție corespunzătoare. Sunt oare destule măști pentru medici în spitale? Ce fac aceștia dacă izbucnește într-adevăr epidemia și apar cazuri cu adevărat grave?
Dacă nu cumva am avea nevoie de secții speciale pentru aceste cazuri, că doar nu le putem pune la comun cu alți bolnavi grav etc.. Pot oare spitalele să acorde ajutor unor pacienți care fac forma gravă a bolii? Deocamdată trăim în beția de imagine cu Arafat în rol de salvator al națiunii.
Din studioul televiziunilor virusul se vede altfel, din teren sau din spital cu totul diferit. Din studioul călduț nu se simte nici măcar mirosul sufocant de dezinfectant care devine de nesuportat pentru echipaje și nu se văd nici petele pe care acesta le lasă pe haine. Nu se vede nu se aude nimic, decât aplauzele publicului. Da, salutăm măsurile gen închidere școli, interzicere adunări publice etc., dar nu ar strica să nu expunem inutil medicii și echipajele de prim-ajutor. În pragul unei pandemii salvatorii români sunt la mâna hazardului se pare.
Dacă studiile sunt adevărate (au fost realizate totuși de profesioniști nu de amatori) în următoarele săptămâni în România se va declanșa epidemia de Corona cu toate aspectele sale nefaste și ne va prinde, ca de obicei, nepregătiți.
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.